Diaken Lode in Geluveld en Beselare: “Veel administratief werk overnemen”

Lode Claes. © TOGH
Tom Gheeraert

Lode Caes (62) was boekhandelaar in Ieper, tot hij in 2003 diaken werd in Geluveld en Beselare.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Kerk

“Toen al was er geen residerende priester meer in deze dorpen, waardoor alle taken van een priester naar mij toe kwamen. Maar als diaken mag je niet zomaar alles doen. Sommige taken zijn strikt voorbehouden voor een priester. Ik mag niet voorgaan in de eucharistie, maar wel de woorddienst doen. Ik mag ook niet de biecht horen, maar dat is praktisch teruggevallen tot nul. Ook de ziekenzalving mag ik niet doen.”

Bij veel gelovigen zit er een bepaalde traditie van vroeger in die je er moeilijk uit kan krijgen

“Wat ik wel doe is ziekenbezoeken, maar om het uiteindelijke kruisje op het hoofd van de zieke te zetten, moet je… een gewijd priester zijn. Huwelijken en dopen mag ik wel doen. Dat gaan meestal om mensen die ik ken. Bij veel gelovigen zit er een bepaalde traditie van vroeger in die je er moeilijk uit kan krijgen. Dat zie je vooral in landbouwmilieus. Bij veel van die mensen is het kerkbezoek eerder een traditie of een gewoonte, dan een kwestie van geloof. Daar zie je dat er een vraag is naar een gewijde priester.”

“Het zijn vooral de administratieve taken van de priester die ik overneem, die zijn werk verlichten. Ik denk ook aan de bijdragen voor Kerk & Leven of onze website www.kerk-in-zonnebeke.be. Dat is het diaconale werk en daar kruipt veel tijd en energie in. Zelf was ik getrouwd en had ik al vier kinderen toen ik diaken werd. Dat zet een rem op wat je kan doen voor de geloofsgemeenschap. In die zin begrijp ik wel dat het celibaat voor priesters in stand wordt gehouden.”

(TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.