“Enkel de naam verandert, de rest is nostalgie”: Luc en Ann zijn de nieuwe uitbaters van de Oostendse stripwinkel

Voor Luc Witteseaele gaat een droom in vervulling. Zijn partner Ann Philips steekt in het weekend een handje toe. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Met de 54-jarige Luc Wittesaele heeft De Striep een gepassioneerde nieuwe uitbater. De striphandel in de Paulusstraat gaat voortaan wel als ‘Lucky Striep’ door het leven. “Toen ik Luc leerde kennen, was zijn e-mailadres ‘Lucky Luke’”, glimlacht zijn partner Ann Philips.

Luc Wittesaele groeide, zoals velen onder ons, op met de stripalbums van Suske & Wiske, Nero en Urbanus. “Als klein manneke bekeek ik in bed altijd nog wat prentjes voor het slapengaan. Ik had vooral een grote collectie van Suske & Wiske, die ik op de kop tikte op rommelmarkten. Gaandeweg kwamen daar ook de gadgets bij”, zo vertelt hij. Het was dan ook Lucs stille droom om op een dag zelf een stripwinkel uit te baten. “Het voelt alsof ik de Lotto gewonnen heb. Ik voel mij hier als een kind in een spekkewinkel”, glimlacht Luc. Hij gaf er zelfs zijn job in de bouw voor op. “Natuurlijk heb ik getwijfeld: een handel overnemen is nooit zonder risico. Maar hoe dikwijls krijgt een mens de kans om een echte stripspeciaalzaak over te nemen? Dit is de laatste die overblijft aan de kust, dus heb ik uiteindelijk toch maar die sprong gewaagd. Ik heb er wel enkele nachten van wakker gelegen”, geeft hij toe.

Populariteit

Luc was zelf al dertig jaar klant in De Striep. “De winkel zat hier eerst een paar huizen verder. Alle respect voor mijn voorgangers Chris en Maryline, die het volledig van nul hebben opgebouwd en het meer dan dertig jaar volhielden. Tegenwoordig is dat niet evident, maar ook corona hebben ze goed doorstaan”, klinkt het. Het stripverhaal geniet volgens Luc ook wel van een hernieuwde populariteit sinds corona. “Dat zie je aan het aantal titels dat elk jaar verschijnt. Om er een beetje in te komen, heb ik er de voorbije maanden zelf heel wat gelezen die ik nog niet kende.”

“Ik voel me hier net een kind in de spekkewinkel” – Luc Wittesaele

Of er vandaag nog veel beweegt in stripland? “Er zijn een pak nieuwe titels bijgekomen, maar de klassiekers lopen wel een beetje terug. Want de strip mag dan wel tijdloos zijn, het medium an sich is dat natuurlijk niet. De uitgeverijen doen vandaag allemaal hun best om de strip op de iPad te krijgen, maar da’s toch niet hetzelfde. Een stripcollectie moet je in je kast kunnen zetten. Gelukkig zijn er ook nog veel oudere verzamelaars. Die lezen graag westerns en oorlogsverhalen, en ook detectives en scifi gaan nog vlot over de toonbank. Daarnaast zien we een trend naar waargebeurde verhalen. Mensen kiezen vandaag voor strips met inhoud.”

Lucky Striep blijft op zijn oude vertrouwde locatie in de Sint-Paulusstraat. “Het voordeel van onze ligging is dat we hier echt nog een doelgericht publiek over de vloer krijgen. Dit is een van de betere zijstraten van de Kapellestraat.” Het maakt van zijn winkel ook een populaire ontmoetingsplaats onder stripfanaten. “Onze klanten raken hier gemakkelijk met elkaar aan de praat. Bij Chris en Maryline voelde je ook nooit de verplichting om iets te kopen, dat wil ik graag zo houden. Die babbel, het sociale contact: het blijft belangrijk.”

Of er in de winkel veel zal veranderen? “Het is de eerste vraag die ik krijg van al mijn klanten”, lacht Luc. “Maar dat ben ik zeker niet van plan, de winkel is in die dertig jaar onder Chris immers ook nauwelijks iets veranderd. De Striep is voor veel mensen nostalgie.”

Lucky Luke

Op zaterdag krijgt Luc hulp van zijn partner Ann, maar de winkel is vooral zijn dada. “Het was wel Ann die op het idee kwam om de winkel om te dopen tot Lucky Striep: toen we elkaar leerden kennen was mijn e-mailadres immers ‘Lucky Luke’”, glimlacht Luc. “Chris springt hier trouwens ook nog geregeld binnen. De winkel was zijn kindje: het was voor hem een geruststelling dat de overnemer al jaren een goede klant was. Maar we vonden het ook belangrijk om een nieuwe identiteit aan te nemen. Iedereen heeft tenslotte een persoonlijke stijl en aanpak”, klinkt het.

De openingsuren zijn ongewijzigd: maandag van 14 tot 18.30 uur, dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 12.30 en van 14 tot 18.30 uur, zondag gesloten.