Een Hart voor West-Vlaanderen verdeelt 138.559 euro onder 33 warme projecten voor jongeren

Een Hart voor West-Vlaanderen schonk een mooie cheque aan 33 West-Vlaamse projecten. © Stefaan Beel
Nancy Boerjan

Een Hart voor West-Vlaanderen steunt projecten die zich inzetten voor kanszoekende kinderen en jongeren. Uit de nieuwe projecten die zich kandidaat stelden voor 2024 werden er 33 geselecteerd en woensdagavond in de gebouwen van Roularta Media Group in Roeselare voorgesteld: goed voor een totaalbedrag van 138.559 euro.

Een Hart voor West-Vlaanderen, een project van het Streekfonds West-Vlaanderen, ontstond in 2006. Met een aparte projectoproep wilde het Streekfonds West-Vlaanderen een extra duw in de rug geven aan organisaties die kansen creëren voor kwetsbare kinderen en jongeren in onze provincie.

Samen met De Krant van West-Vlaanderen en Focus&WTV werden initiatieven in de kijker gezet en ondersteund die jongeren en kinderen bereiken die anders minder kansen toebedeeld worden.

(Lees verder onder de tabel)

Intussen ondersteunde Een Hart voor West-Vlaanderen sinds haar ontstaan al bijna 600 projecten, verspreid over de hele provincie. Doorheen de jaren werd voor al die projecten samen meer dan 2.500.000 euro aan financiële ondersteuning toegekend.

“Een Hart voor West-Vlaanderen wil mee het verschil blijven maken als het gaat om het opzetten en ondersteunen van projecten en initiatieven die extra forum geven aan kanszoekende kinderen en jongeren in onze provincie. We zien dat veel organisaties zitten te broeden op nieuwe ideeën waarvoor zij binnen de reguliere subsidiekanalen geen ondersteuning vinden. Dat recht op experimenteren willen we met een Hart voor West-Vlaanderen blijven bieden om projecten op eigen tempo te laten groeien”, aldus Jan Despiegelaere, coördinator van het Streekfonds West-Vlaanderen.

Zaaigeld

Griet Witdouck, sinds negen jaar projectcoördinator van Een Hart voor West-Vlaanderen, noemt deze steun ook wel eens ‘zaaigeld’: “Het maakt het mogelijk om een goed idee waar eigenlijk geen budget voor is, toch uit te proberen. Het spreekwoordelijke duwtje in de rug dat soms nodig is om een project op te starten of een doorstart te geven.”

Ruim 90 organisaties in de provincie reageerden ook deze keer op de projectoproep. Daarvan werden er 33 geselecteerd door een onafhankelijk en divers samengestelde jury. “Daarbij wordt onder meer rekening gehouden met de impact en duurzaamheid van een project, met de mate ook waarin jongeren erbij betrokken worden.”

Vaker aan de kust

Griet merkt op dat organisaties steeds beter onderbouwde dossiers indienen. En dat de 33 projecten 16 gemeenten en steden in West-Vlaanderen bestrijken. “Daarbij komen Kortrijk en Oostende het meest naar voor, al zien we nu ook een verschuiving naar andere kustgemeenten. Uit de regio Tielt en de Westhoek komen tot nu toe het minst aanvragen.”

Daarom ook vindt ze een netwerkevenement als de voorstelling van de projecten in Roeselare woensdagavond belangrijk: “Er zijn netwerkevenementen voor bedrijven, waarom dus ook niet voor sociale organisaties die elkaar op die manier leren kennen en van elkaar kunnen leren.”