Duizenden badeendjes racen op het kanaal tijdens stadsevent van Rotary Izegem: “Steun goede doel en maak kans op een droomreis”

Beroepshalve zitten deze heren vaak strak in het pak, maar ook met hun eendjeshemd staan ze goed. Ze gingen met plezier de Izegemse zaterdagmarkt op om promotie te maken voor hun Duck Race. Je herkent v.l.n.r. August Driegelinck, Rik Decock, Alex Debusschere, Philip Grumieaux, Francis Debrabandere (staand), Jo De Peuter en Geert Soetaert. © gf
Redactie KW

Izegem is in de ban van de Duck Race. Op zaterdag 12 oktober worden duizenden eendjes in het kanaal Roeselare-Leie gedropt. Die gaan samen de strijd aan om zo snel mogelijk de finish te bereiken. Een mooie prijzenpot ligt te wachten op de ‘eigenaars’ van het de eerste eendjes. Maar het moet bovenal ook een verbindend stadsevent worden.

Net als overal te lande overheersen de campagneborden het stadsbeeld in Izegem, maar ook de eendjes van Rotary eisen er hun plaats op. Niet in het minst de gepimpte Citroën 2CV, bij ons vaak een geitje genoemd, in Nederland een eendje. Die wagen wordt nu overal in Izegem geposteerd. Op woensdag 2 oktober deed hij ook de toer van de wijken van de stad. Wie de wagen het eerst spotte, kreeg eendjes cadeau om deel te nemen aan de Duck Race. Rotary Izegem haalt dus alles uit de kast om van die Duck Race een topevent te maken. Rotary heeft ieder jaar een andere voorzitter, het is de huidige preses Geert Soetaert die met de idee van een Duck Race kwam aandraven. “Al jarenlang organiseren we onze actie rond kunst en wijn, maar daar bereik je eigenlijk maar een beperkt publiek mee. Dat Rotary echt niet elitair is, willen we met onze Duck Race in de verf zetten.”

De collega’s van Rotary Lier organiseren al jarenlang een gelijkaardig event. “We zijn daar gaan kijken en konden bij hen ook onze eendjes huren. In totaal hebben we er 15.000 die we ter adoptie aanbieden voor tien euro per stuk.”

“Rotary Izegem kon in 50 jaar al 1,5 miljoen euro aan goede doelen schenken”

Wie een eendje koopt krijgt dat ook niet echt, maar wel een corresponderend nummer. “Ondertussen hebben we zowat de helft van onze 15.000 eendjes kunnen verkopen, maar we gaan voor meer. De verkoop loopt overigens tot de dag van het event zelf om 12 uur.”

Praktisch is het ook een niet te onderschatten onderneming. “Enkel de eendjes die effectief verkocht werden, mogen het water in. Omdat we nogal wat verkooppunten hebben, zal dit een secuur werkje worden.”

Op het kanaal zit ook geen stroming. “Het is de wind die het peloton eendjes zal voortstuwen. Meestal komt die uit de richting van Roeselare.” Ondertussen werden ook wat bevriende verenigingen aangesproken. De Izegemse Watersportvereniging zal met speedboten voor wat deining op het water zorgen en de Roeselaarse Kajakvaarders zullen assisteren om (verloren) eendjes uit het water te vissen.”

Race over 125 meter

Maar het is vooral de race over circa 125 meter die nu al tot de verbeelding spreekt. “We hebben een fuik gemaakt waardoor de eendjes één per één over de finish komen. Er is ook een ponton voorzien waarop de deurwaarder netjes de volgorde kan noteren.” Want er valt ook wat te winnen. “De prijzenpot van 25.000 euro omvat onder meer een reischeque van 5.000 euro voor de winnaar. “Maar er zijn nog een honderdtal prijzen.”

Voor de lagereschoolkinderen uit Izegem is er een aparte competitie. “In de negen scholen in Izegem werden 2.000 eendjes uitgedeeld. De kinderen kunnen met hun eendje komen deelnemen aan de race, van hun – rode – eendjes wordt een apart klassement opgemaakt. De prijzenpot is daar gevuld met speelgoed, bioscoop- en pretparktickets, maar ook als klas kan er een prijs gewonnen worden. De klas die procentueel het grootste aantal deelnemers heeft, krijgt een make-over van het klaslokaal door schilderbedrijf Vanrenterghem uit Izegem.”

Optreden in feestdorp

De Duck Race moet ook een stadsevent worden. “En dat de dag voor de verkiezingen. We willen zoveel mogelijk volk buiten krijgen. Aan de noordelijke kant van het kanaal kun je de race bekijken, net als vanop de vernieuwde Centrumbrug. We hebben ook heel wat animatie voorzien en we richten ook een feestdorp in waar we bij slecht weer terechtkunnen en waar ’s avonds het feest wordt voortgezet.”

Niet enkel duizenden eendjes op het water, maar ook evenveel mensen langs het kanaal is de betrachting van Rotary Izegem. “We willen mensen samenbrengen. En dat alles met het goede doel voor ogen.”

Die goede doelen situeren zich dit keer vooral in de mentale zorg voor jongeren en ouderen en het bestrijden van kinderarmoede. Een overzichtje vind je op de website waar je ook eendjes kunt aankopen.

www.duckrace-izegem.be

Al een halve eeuw hart op de juiste plaats

Rotary Izegem bestaat 50 jaar en in die halve eeuw schonk het een bedrag van ruim anderhalf miljoen euro aan tientallen organisaties. De recente oprichting van een TEJO-huis in Izegem is iets waar ze terecht trots op zijn. Daar kunnen jongeren uit Izegem en omgeving anoniem terecht voor gratis therapie.

Maar Rotary Izegem wil ook af van het elitaire imago en richt zich met de Duck Race tot een breder publiek. Dat vertaalt zich ook in een verjongd bestuur met heel wat leden met diverse achtergrond.

De goede doelen situeren zich meestal in de buurt. Maar voor 50 jaar Rotary werd 120.000 euro ingezameld om een heropbouwproject te starten in Turkije na de aardbeving van vorig jaar.

Ruim 210.000 euro werd de jongste vijf jaar ook besteed aan voornamelijk lokale projecten. Zo financierde Rotary Izegem mee een minibus voor ’t Ferm, een dagcentrum voor volwassenen met een mentale beperking in Rollegem-Kapelle. Ook de instandhouding van het TEJO-huis blijft middelen vergen.

Rotary probeert ook op andere manier mee een stempel op de lokale gemeenschap te drukken. Toen in 2020 de schaarste groot was, schonk men 10.000 FFP-mondmaskers aan de eerstelijnszorg in Izegem, Lendelede en Ledegem. Rotary doneerde ook negen defibrillatoren die op diverse plaatsen in Izegem werden geïnstalleerd.

En in 2020 werd een grote sensibiliseringsactie ondernomen. Doel was om ruim duizend mensen in de regio Izegem zich te laten registreren als orgaandonor, een cijfer dat vlot werd gehaald. (WVS)