De Muziekbank zoekt muzikale initiatieven om kwetsbare kinderen en jongeren te steunen

“Gaandeweg zie je de jongeren opfleuren door muziek te maken en te zingen”, stelt Thomas Deleu vast. © Davy Coghe Davy Coghe
Nancy Boerjan

Muziek helpt kinderen en jongeren die opgroeien in moeilijke omstandigheden om heel even hun zorgen te vergeten en misschien zelfs de deur naar een beter leven op een kier te zetten. De Muziekbank, een initiatief van Streekfonds West-Vlaanderen, steunt projecten die daartoe bijdragen, zoals dat van Thomas Deleu in Sijsele bij Damme.

De Muziekbank ondersteunt projecten in West-Vlaanderen waarbij jongeren en kinderen uit maatschappelijk kwetsbare situaties gestimuleerd worden om samen muziek te maken. Zo koopt de Muziekbank bijvoorbeeld instrumenten aan om jongeren toe te laten hun muziekopleiding toch met succes te kunnen afronden, en kunnen muzikale workshops of andere muzikale projecten worden ondersteund. Nog tot 3 juni kunnen nieuwe kandidaatsdossiers ingediend worden. De steun bedraagt 500 tot 5.000 euro.

We zullen hoe dan ook moeten leren om met elkaar samen te leven

Een van de projecten die al eerder op steun van de Muziekbank kon rekenen is Crea Thera van Thomas Deleu (45). Thomas organiseert onder meer muzikale workshops in asielcentra en OKAN-klassen. Als jongeman op zoek naar een zinvolle uitdaging ging hij in 2006 muziektherapie studeren in Utrecht. “In diezelfde periode vernam ik dat er een zomerkamp werd georganiseerd in Bosnië, om kinderen van de verschillende bevolkingsgroepen daar, in de nasleep van de burgeroorlog die in de eerste helft van de jaren 90 plaatsvond, bij elkaar te brengen. Dat interesseerde me en ik besloot daar mijn vakantie aan te besteden. Ik werd een beetje verliefd op het land, maar ontdekte ook dat er een groot gebrek aan therapeutische hulp was in het zwaar getraumatiseerde gebied”, vertelt hij.

Kwetsbare jongeren

De herinnering liet Thomas niet los en twee jaar later richtte hij een therapeutisch centrum op in Srebrenica. Jongeren uit de wijde omgeving kregen er muziek-, maar ook dans-, drama- en beeldende therapie. In 2016 keerde hij terug naar België. Sindsdien richt hij zich op kwetsbare kinderen en jongeren die bij ons terecht komen in asielcentra en OKAN-klassen. Soms werkt hij ook met volwassenen of organiseert hij sessies in scholen waarbij autochtone en allochtone jongeren samen musiceren. “De impact daarvan wordt niet onderzocht en kan ik dus ook niet in cijfers uitdrukken, maar het is duidelijk dat die er wel degelijk is”, meent hij. “Gaandeweg zie je de jongeren opfleuren door muziek te maken en te zingen, na een tijd merk ik ook dat hun zelfvertrouwen groeit. Bovendien brengen we zo mensen met heel verschillende achtergronden en ervaringen bij elkaar, en leren ze op een ontspannen manier elkaar kennen en met elkaar omgaan.”

© Davy Coghe

In Sijsele werkt hij momenteel met Oekraïense kinderen die met hun families in centrum Sanapolis verblijven. “We beginnen doorgaans met wat improviseren op muziekinstrumenten en kinderliedjes zingen, en eindigen met een theaterstukje. Kinderen gaan daar meestal snel in mee, bij volwassenen duurt dat wat langer. Toch merk ik dat ook de volwassenen zich al snel open opstellen. Die sessies bieden echt een moment van loslaten in het stressvolle bestaan dat ze leiden.”

Werken in woelige tijden

Thomas heeft niet het gevoel dat zijn werk veel moeilijker wordt in deze tijden van maatschappelijke polarisatie en verharding. “Ik besef dat de situatie verandert, maar hoop dat dat geen invloed hoeft te hebben op wat wij met Crea Thera en gelijkaardige initiatieven doen. Het zou wel jammer zijn als dat niet langer kon. We zullen hoe dan ook moeten leren om met elkaar samen te leven. Mensen tegen elkaar opzetten heeft nog nooit tot iets positiefs geleid.”

Het jongste project van Crea Thera in Libanon werd intussen on hold gezet, als gevolg van de oorlog die daar nu woedt. “Normaal reis ik daar in september naartoe, ik werk er aan een muziektheaterstuk met jongeren uit Beiroet met Libanese maar ook met Syrische roots, over hoe zij het leven zien na wat ze meemaakten en nog altijd meemaken. Maar het is nu eerst even afwachten of de situatie er deze zomer hopelijk wat rustiger wordt.”

Nog tot 3 juni kunnen geïnteresseerde particulieren of verenigingen contact opnemen met Streekfonds West-Vlaanderen om in aanmerking te komen voor financiële steun; meer hierover lees je op www.streekfonds.be.