Crowdfunding levert Axl (14) ondanks spierziekte stukje vrijheid op: “Zoveel solidariteit is hartverwarmend”
Bijna twee jaar geleden is het alweer dat Rob Geuens en Charis Van Ruysseveldt uit Blankenberge een crowdfunding opzetten. Het doel dat ze daarbij voor ogen hadden, was een rolstoelbusje te kopen voor hun zoon Axl: de jongen kreeg op vierjarige leeftijd de diagnose Duchenne. “Vandaag heeft hij dankzij die crowdfunding eindelijk ook een stukje vrijheid”, zeggen zijn ouders.
Zo’n 50.000 euro was ervoor nodig: de nieuwe Ford Transit Custom die voor de deur staat te blinken, moest volledig aangepast worden aan de noden van het gezin. “Er zit een hydraulische lift in, het dak werd verhoogd en de zeteltjes achterin kunnen er makkelijk uitgehaald worden. Plus: het busje bolt ook geweldig. Het is een stuk comfortabeler rijden”, zegt papa Rob. Uiteindelijk werd met de crowdfunding verre van het volledige bedrag opgehaald: de teller strandde op 3.660 euro. “Maar daar zijn ook nog heel wat giften van vrienden en familie bijgekomen, waardoor we toch een groot stuk van die 50.000 euro hebben kunnen recupereren”, zegt Rob.
Dat was nodig, want bij de verbouwingswerken thuis – Axl kan vanwege zijn spierziekte geen trappen meer op en af – liep het mis met de aannemer en speelde het koppel al zijn zuurverdiende spaarcenten kwijt. Mama Charis gaf een paar jaar geleden ook haar baan op om voltijds voor haar zoon te kunnen zorgen. “Axls toestand is momenteel redelijk stabiel”, zegt Rob. “Hij gaat nu naar het Maerlant Atheneum, en wordt daar goed omringd. Iedereen helpt er mee om onze zoon zo goed mogelijk op te vangen.”
Lang wachten
Dankzij de crowdfunding krijgt de jongen voor het eerst ook een stukje vrijheid. “Axl vindt het nog wat spannend met die tillift, maar het is alleszins veel comfortabeler zitten. Hij zit een stukje hoger ook. ‘Wauw papa, ik kan nu zelfs de fietsers zien op straat!’, riep hij tijdens de eerste rit enthousiast uit. En last but not least: ook zijn elektrische rolstoel kan mee. Axl is daar súperblij om want het betekent dat hij iets zelfstandiger kan zijn”, klinkt het.
Het gezin moest er door de lange levertijden wel lang op wachten: al in de zomer van 2022 werd het busje besteld. Een goedkoper occasiemodel was volgens Rob geen optie. “Dan hadden we de aanpassingen helemaal zelf moeten financieren, en dat was ook niet weinig: zo’n dertienduizend euro hebben die gekost. Nu kregen we daarvoor nog een financiële tussenkomst van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, al hebben we er ook nog altijd wel iets meer dan een derde zelf van moeten betalen”, klinkt het.
Rob en Charis willen nog eens iedereen uitdrukkelijk bedanken. “De steun kwam vaak uit onverwachte hoek, van mensen die wij van toeten noch blazen kenden. Zoveel solidariteit is hartverwarmend”, besluit Rob.
Warm West-Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier