Collega’s leiden als scheiderstrio derby en schenken vergoeding aan Warmste Week: “Geen vetpot, maar we doen nog acties”
Florian Stove, Nick Delporte en Rune Ghijselincks zijn niet enkel collega’s bij IT-bedrijf ‘9altitudes’ in Kortrijk, ze zijn ook gebeten door het arbitreren. Zaterdag 5 oktober leiden ze samen de derby tussen KM Torhout en KSV Oostkamp en de vergoeding die ze daarvoor zouden ontvangen, gaat naar de Warmste Week. “En onze collega’s komen supporteren.”
Dat Rune Ghijselincks (34), die in Eke (Nazareth) woont, maar ook tien jaar in Deerlijk huisde en Nick Delporte (35) uit Anzegem bij ‘9altitudes’ werken, hebben ze te danken aan … Izegemnaar Florian Stove (30). Hij is HR-manager bij het bedrijf dat optreedt als partner in de digitale transformatie. Het was Filip Bossuyt die het bedrijf in 2001 oprichtte en tot voor kort ook ceo was. Nu is hij actief in een andere functie van het bedrijf dat ruim 750 medewerkers heeft in ondertussen negen landen, 220 werken er in België. In het Beneluxpark in Kortrijk bevindt zich nog altijd de hoofdzetel. Nick is er aan de slag als consultant, Rune is project manager officer. “Dik twee jaar geleden hebben we ze hier binnengehaald; ik wist welk vlees we in de kuip hadden”, lacht Florian.
500 fans verwacht
De drie kenden elkaar uit het scheidsrechterswereldje. Ze zijn er nog actief op het niveau van eerste nationale (ook wel eerste amateur genoemd, red.), Florian als hoofdscheidsrechter, zijn twee collega’s als assistent. “Het is al gebeurd dat we samen een wedstrijd mochten leiden, maar niet zo heel vaak. Nu we met het idee op de proppen kwamen om onze wedstrijdvergoeding af te staan, deden we een aanvraag. Daarop gingen ze gelukkig in, we hadden ook om een wedstrijd in West-Vlaanderen gevraagd, het is dus KM Torhout tegen KSV Oostkamp geworden.”
Een derby dus en ook eentje met wat voorgeschiedenis omdat enkele spelers een verleden hebben bij de tegenstander. “Ze verwachten er 500 toeschouwers, er is ook een footlunch.”
“Onze verplaatsingskosten zullen meer opbrengen dan de vergoeding om de wedstrijd te leiden. Maar ook dat schenken we weg”
En bij die toeschouwers hopelijk ook heel wat collega’s van 9altitudes. “We hebben een oproep gedaan naar de medewerkers van het bedrijf, per aanwezige zal het bedrijf ook de prijs van het toegangsticket doneren aan het goede doel.”
Dat goede doel is dus de Warmste Week. “We organiseren ook een quiz en er zit wel nog een en ander in de pijplijn.”
Speciale outfit
Maar de wedstrijd tussen KM Torhout en KSV Oostkamp staat het eerst op het programma. “We genieten ook de medewerking van Voetbal Vlaanderen. We hebben een speciaal truitje laten maken met de naam van ons bedrijf op, het logo van de Warmste Week en dat van Voetbal Vlaanderen. We kregen toestemming om die zaterdag te dragen in de match.”
Een megasom zal het schenken van de vergoeding niet opbrengen. “Als hoofdref krijg ik 52 euro, de assistenten 45 euro per match. In totaal dus 142 euro. Onze verplaatsingskosten, samen zal dat gaan om zowat 225 euro, brengt meer op. Dat zullen we ook wegschenken. Onze vergoeding is geen vetpot, maar we zetten dus met het bedrijf nog acties op poten.”
Het is bij deze ook nog eens geïllustreerd dat scheidsrechter zijn, zelfs op het hoogste amateurniveau met al heel wat profs op het veld, geen vetpot is. “De voldoening halen we uit het sportief blijven en het samen zijn na de wedstrijd. Wij zijn allen op een leeftijd gekomen dat we niet meer kunnen stijgen van reeks. Maar we kunnen ook genieten van het voetbal op dit niveau.”
Op het truitje na moeten de refs ook alles zelf bekostigen. “Ook onze vlag als lijnrechter moeten we zelf kopen”, klinkt het bij Rune en Nick. Op dit niveau beschikken de scheidsrechterstrio’s ook over ‘oortjes’ waarmee ze in contact staan. “Maar ook die moeten we zelf betalen, zowat 400 euro voor een setje. Zelf was ik tot voor twee jaar hoofdref, ik had een set en heb de mijne gegeven aan Florian. De hoofdref heeft die dus meestal mee voor de assistenten”, oppert Rune.
Die oortjes zorgen voor een betere communicatie, maar er kan tijdens de wedstrijd op een rustig moment ook wel eens een kwinkslag vanaf. “Wij hebben als assistenten ook een beter overzicht van wat er op het veld gebeurt, je hoort ook alles wat de scheidsrechter tegen de spelers zegt”, klinkt het bij Nick.
’t Kan al eens uitlopen
Het blijft natuurlijk een ‘knelpunthobby’ en de (verbale) agressie is de jongste jaren ook toegenomen. “Al mogen wij niet klagen, we zitten ook op een vrij hoog niveau en daar valt dat allicht beter mee. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar het respect van de spelers is er wel degelijk. Het is vaak eens vanop de bank of vanuit de entourage dat het er wat minder fraai aan toe gaat. Maar we zijn ondertussen ervaren genoeg om daarmee om te gaan.”
Hun hobby neemt ook wel wat tijd in beslag. Twee keer per week trainen ze, in het weekend is er de match. “Sommige refs doen er meerdere per weekend. Wij houden het meestal bij eentje. Als je op een zondagmiddag een wedstrijd hebt, ben je ook haast je hele dag kwijt. In de voormiddag ben je al bezig met de voorbereidingen, je moet je verplaatsen en anderhalf uur op voorhand aanwezig zijn. En nadien kan het ook al eens uitlopen …”, lacht het trio.
Wie het trio aan het werk wil zien, kan zaterdag 5 oktober om 20 uur in de Velodroom terecht voor KM Torhout tegen KSV Oostkamp.
Warm West-Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier