Clara, Louis en Inge eren overleden papa en echtgenoot met PIEToresk

Clara Vermassen, Inge Vandeputte en Louis Vermassen lieten bijzondere T-shirts maken met een mooie verwijzing naar hun vader en echtgenoot. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Clara en Louis Vermassen en hun mama Inge Vandeputte eren hun overleden papa en echtgenoot Piet met een T-shirtverkoop en het evenement ‘PIEToresk’. Dit in het kader van De Warmste Week. De rode draad doorheen hun sereen verhaal is het motto van Piet: ‘Het is de tegenwind die de vlieger doet stijgen’. De opbrengst gaat naar ‘Stop darmkanker’.

Piet Vermassen overleed op 3 juni van dit jaar aan dunnedarmkanker. Hij was 52. Piet is echtgenoot van Inge Vandeputte (52) en papa van Louis (25) en Clara (22). Hij was actief als consultant in de bedrijfswereld.

“Piet bewandelde graag de weg naar liefde en geluk, leven en genieten, naar oplossingen en succes. Hij had altijd het beste voor met gezin, familie, vrienden en collega’s”, vertelt Inge stil. “Elke dag sterven vijf Vlamingen aan darmkanker terwijl tijdig ontdekken van de ziekte je 90 procent kans geeft op genezing: darmkanker vroegtijdig opsporen kan namelijk eenvoudig via een stoelgangtest. Maar het verschil tussen darmkanker en dunnedarmkanker is wel degelijk groot. Het is belangrijk er op tijd bij te zijn”, vult dochter Clara aan.

“Ons grootste voorbeeld heeft jammer genoeg de strijd tegen de vreselijke ziekte verloren. Als mentor voor velen, waait zijn levenslust echter nog altijd door vele gedachten en sterke hoofden. Naast zijn ongelooflijke doorzettingsvermogen, is hij altijd een man van de oneliners geweest. Zijn motto ‘Het is de tegenwind die de vlieger doet stijgen’, zoals papa het zo mooi kon verwoorden, was nooit ver weg en was de trigger om ‘iets’ te doen.”

Levensles

Dat ‘iets doen’ resulteerde in het project om kanker aan de dunne darm herkenbaarder en meer bespreekbaar te maken. “Regelmatig onderzoek laten doen is belangrijk. Door de tegenwind die we de laatste maanden kenden beslisten we een actie op poten te zetten: de Warmste T-shirt”, zeggen Clara en Louis. “Naar analogie met het motto van papa zochten we een logo van een eenvoudige ‘vlieger’. Dit werd het symbool van het project. We hebben T-shirts laten bedrukken met dat symbolisch vliegertje op de borst. Een ‘High-End T-shirt’, een hoogwaardig product. Nog een voorbeeld van zijn oneliners.”

Het drietal verkoopt deze T-shirts aan 20 euro, verpakt in een mooie originele doos. “De opbrengst schenken we tijdens de Warmste Week aan ‘Stop darmkanker’, een organisatie die een sensibiliseringscampagne voert rond darmkanker”, vertelt Inge.

Wie een T-shirt wil kopen, kan het laten weten via een berichtje op facebook @dewarmstetshirt2019. “Deze actie is zo belangrijk voor ons. De vlieger blijft stijgen”, zegt Clara, die les geeft aan het 6de leerjaar. “Op het bidprentje van papa stond al een ontwerp om een vliegertje te maken. Zo bleven we zijn motto indachtig. In klasverband heb ik de kinderen kerstkaartjes laten maken met een vliegertje op. Dat was mijn vorm van verwerking. Het overlijden van papa is een intense levensles geweest. Zo weet je dat je groot verdriet ook kan omvormen tot iets positiefs.”

Papa had altijd gezegd dat hij op 15 augustus – de dag van zijn verjaardag – een groot feest zou houden. Het mocht jammer genoeg niet zijn. Daarom houden we nu op 15 december een groot evenement met onze slotdag: ‘PIEToresk'”, zeggen Clara en Louis.

Gèsman

Het slotfeest heeft plaats vanaf 15 uur in Uzien in Deerlijk. Er is een grote tombola met als hoofdprijs een ULM-vlucht. “Er is ook een veiling van kunstwerkjes. Veel vrienden en kennissen hebben houten vliegertjes gemaakt. Zo ook kunstenaar Clem Vanhee. Zijn vrouw Lunalotta maakte speciaal juweeltjes. De veilingmeester is Jan Leysen. ‘Bites by Moving Chefs’, de foodtruck van onze Louis, versterkt de inwendige mens. 15 december is heel toevallig ook de verjaardag van Louis, maar toeval bestaat niet. Zo blijft de vlieger hoger en hoger vliegen”, besluit Inge. “Gèsman sluit de dag af met een optreden. Misschien het voorlopig afronden van een intense rouwperiode“, mijmert Louis.