Brugse N-VA’ers hekelen pensioenvieringen van de Stad in volle coronatijd

De gotische zaal van het Brugse stadhuis waar de pensioenvieringen plaats vonden. (Foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
De gotische zaal van het Brugse stadhuis waar de pensioenvieringen plaats vonden. (Foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Het Brugs gemeenteraadslid Martine Bruggeman (N-VA) laakt het feit dat het stadsbestuur in coronatijd pensioenvieringen in het stadhuis blijft organiseren. Volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) verloopt alles coronaproof.

Midden december 2020 huldigde de Brugse personeelsschepen Martine Matthys (CD&V) als een van haar laatste politieke wapenfeiten enkele tientallen stadsambtenaren die met pensioen gingen. Een jaarlijkse bijeenkomst als dank en waardering voor de jarenlange inzet van deze personeelsleden van de Stad Brugge.

De timing en de locatie van deze bijeenkomst doen de wenkbrauwen van oppositieraadslid Martine Bruggeman fronsen: “Het stadsbestuur neemt een loopje met de coronaregels. Het valt te begrijpen dat in deze bizarre tijd van de 59 gepensioneerden maar 30 ambtenaren zijn komen opdagen, sommigen met partner. Zo waren er in totaal 45 aanwezigen, verdeeld in 3 groepen van 15. Men baseerde zich blijkbaar op de coronaregels voor huwelijken, begrafenissen en erediensten. Maar het college moet toch weten dat deze regel is opgesteld voor deze specifieke gelegenheden en niet voor pensioenvieringen die gemakkelijk kunnen worden uitgesteld !”

Gezondheidsrisico

Martine Bruggeman vindt steun bij partijgenoot Geert Van Tieghem, fractieleider van N-VA in de Brugse gemeenteraad: “Onze partij is verontwaardigd. Deze gang van zaken schaadt het vertrouwen in het beleid. De huldiging had moeten uitgesteld worden. Dit feest zou dan ook in zijn volle glorie kunnen plaatsvinden, in alle veiligheid en met veel meer aanwezigen. Omwille van het gezondheidsrisico zijn ook bij de Vlaamse overheid alle pensioenvieringen tijdelijk geannuleerd.”

“De stad heeft een voorbeeldfunctie. We moesten de kerst- en eindejaarsfeesten in onze eigen bubbel vieren, met maximum één extra persoon. Dat was voor velen heel pijnlijk en moeilijk. Toch hielden de meeste mensen zich aan die maatregelen. Zelf huldigingen organiseren met 15 personen samen, hoe “coronaproof” dit ook was, is echt niet verstandig. Dat is de weg openzetten voor vergaderingen, kleine optredens, privéconcertjes en lockdownfeestjes, zolang er maar niet meer dan 15 aanwezigen zijn… Dit is geen toonbeeld van goed bestuur”, aldus beide Brugse N-VA’ers.

Geen receptie

Personeelsschepen Martine Matthys heeft inmiddels de fakkel overgedragen aan haar opvolger Pieter Marechal. Burgemeester Dirk De fauw verdedigt de handelswijze van zijn stadsbestuur: “Alles is coronaproof verlopen. De hulde vond plaats in de ruime gotische zaal van het stadhuis, waar amper 15 personen, zoals bij huwelijken, toegelaten werden, op veilige afstand van elkaar. De voorbije jaren ging deze hulde gepaard met een receptie, nu werd alles omwille van corona beperkt tot een dankwoordje en de overhandiging van een geschenkje. Erg sober en in mineur. Het gebeurt ook in andere gemeenten waar het bestuur niet eens zo’n grote ruimte heeft als onze gotische zaal. Zo’n vieringen uitstellen tot twee jaar na de pensionering is mijns inziens geen optie. De ambtenaren verlangen kort na hun afscheid een dankbetuiging.”

Schepen van Burgerzaken Ann Soete (Open VLD) mengt zich in de polemiek: “De voorzitter van N-VA Brugge pleit ervoor om vandaag nog de horeca te openen. Waarom zou een coronaproof georganiseerde pensioenviering niet kunnen? Deze kritiek getuigt van weinig consequentie.”