Bruges Broncos start met American Football

De Bruges Broncos speelde onlangs hun eerste thuiswedstrijd in American football. (foto ACR)
Redactie KW

In het voorjaar van 2022 werd Bruges Broncos boven de doopvont gehouden. Een kleine twee jaar later is de club in American football in de competitie gestart. “We willen de ploeg verder uitbouwen en elke speler begeleiden, zodat iedereen gezond en wel het seizoen kan rondmaken.”

In de jaren tachtig kende de provinciehoofdstad met de Brugge Bulldogs een team in American football. Bruges Broncos wilde in het eerste jaar een ploeg oprichten om het jaar nadien in competitie te gaan. Met als doel de groep bijeen te houden en sportief het seizoen vol te maken. Ondertussen is er ook een jeugdploeg actief, de U13 in de flag-competitie. “We hebben daar nu acht jonge spelers”, opent Nick Vanhee als de initiatiefnemer van de teamsport die in de Verenigde Staten immens populair is. “Hopelijk kunnen we op termijn meerdere ploegen creëren en die flag-competitie uitbreiden naar bijvoorbeeld de volwassenen. In flag football leert men zonder contact het American football kennen. De spelvorm wordt toegepast. Het tackelen gebeurt in de vorm van een wimpeltje dat je bij je tegenstander moet afnemen.”

Wild paard

Als locatie kreeg Bruges Broncos na contact met de Brugse Sportdienst een mogelijkheid om op de terreinen van de Gulden Kamer in Sint-Kruis te spelen, op de site van de Brugse Rugby Club. “Bronco is eigenlijk een zeer wild paard dat moeilijk te temmen is. Dat is een beetje het idee rondom de drijfveer binnen onze organisatie”, vertelt Nick. Hij heeft al veertien jaar ervaring met American football. Hij speelde en begon met een jeugdwerking in Oostende, was een jaar in Amsterdam actief en nadien in Limburg. “Ik kreeg bij de opstart in Brugge de hulp van onder andere mijn schoonbroer Michel Eeman. Julie Ampe, mijn vriendin, is de crewmanager voor de mensen die ons ondersteunen.”

Verplaatsingen

De diverse teams uit Vlaanderen en Wallonië spelen dit jaar terug samen in één competitie, de Belgian American Football League (BAFL). Voorheen was dat gescheiden. Om de verplaatsingen te beperken en omdat er niet zo veel scheidsrechters zijn per match zijn er vijf nodig zijn de speeldagen met vier ploegen gecentraliseerd op twee verschillende locaties. “Zo was Oostende onlangs in Brugge te gast om voor onze match de Spartans uit Antwerpen te ontmoeten. Er is ook nog de Benelux Footbal League (BNL), een liga die ons land en Nederland met elk hun beste drie teams overkoepelt. En sinds vorig jaar is er de professionele European League of Football”, legt Vanhee uit.

Elf clubs in de reeks

Broncos speelt in hun reeks met elf clubs. Men was al in Charleroi en onlangs volgde een eerste thuiswedstrijd tegen de Turtles uit Waals-Brabant. “We zijn the new kid on the block. Het is nu vooral aan ons om in die acht wedstrijden die we in de reguliere competitie hebben ervaring op te doen, de community in American football in het Brugse te laten groeien en de sport in het algemeen naar buiten te brengen.”

Nick en zijn vrienden zijn echt gepassioneerd door American football. De Broncos trainen twee keer per week. Het team bij de volwassenen telt nu ongeveer 31 spelers. “Zeven hadden bij hun komst al een achtergrond in het American football. Ook dat is een uitdaging. Verder is het aan ons om geïnteresseerde beoefenaars te vinden. Zo namen we voldoende de tijd om scholen te bezoeken en vroegen we met diverse verenigingen om in hun werking American football als een sport te introduceren.”

Nieuwe gasten

Gaandeweg hebben de Bruges Broncos nu tweewekelijks nieuwe gasten die het willen proberen. Er zijn hierbij ook blijvers. “Het mooie aan American football is dat er geen rekening wordt gehouden met het postuur en of gestalte van de spelers. Of je nu klein of groot bent, sterk of snel. Voor elk lichaamstype, karakter of persoon, al dan niet met een sportieve achtergrond is er een positie. Dit zorgt voor een zeer gevarieerde groep aan spelers.”