BK tijdrijden palmt komende woensdag Ingelmunster en Izegem helemaal in: “We zijn klaar voor een wielerhoogdag”

Anja Delarue, Trui Lambrecht en Kurt Windels zullen Yves Lampaert woensdag naar de overwinning schreeuwen.© Frank Meurisse
Anja Delarue, Trui Lambrecht en Kurt Windels zullen Yves Lampaert woensdag naar de overwinning schreeuwen.© Frank Meurisse
Philippe Verhaest

Het hele land is dan wel in de ban van de Rode Duivels, in Ingelmunster (en Izegem) gaat het momenteel enkel en alleen over het Belgisch kampioenschap tijdrijden. En ook met de huidige coronamaatregelen willen de organisatoren er een veilig volksfeest van maken. Forza Lampaert, de fanclub van Yves Lampaert, wil samen met het gemeentebestuur iedere Ingelmunsternaar volledig koersgek maken. “Dit moet een topdag voor onze gemeente worden”, zegt burgemeester Kurt Windels.

Aan toppers geen gebrek, woensdag aan de start van het BK tijdrijden. Wout Van Aert tekent present, net als Victor Campenaerts en de eigen Yves Lampaert, maar ook Remco Evenepoel komt een gooi doen naar de driekleur. “Het Belgisch kampioenschap leeft enorm”, klinkt het bij burgemeester Kurt Windels, schepen van evenementen Trui Lambrecht en evenementencoördinator Anja Delarue. “We willen er dan ook alles aan doen om van Ingelmunster even dé wielerhoofdstad van het land te maken.”

Van jong tot oud, de gemeente wil iedereen bij het feest betrekken. “Alle klassen van onze basisscholen zullen een fietswiel versieren en die zullen we in onze centrumstraten ophangen. Op de Brigandsbrug zal elke school dan weer één groot wielertruitje mogen inkleuren en Hein Denturck zal aan het portaal van de Sint-Amandskerk een gigantische tekening van een koersfiets plaatsen. Ook die mogen de kinderen naar believen vorm geven. Onze jeugdbewegingen plaatsen op het Stationsplein dan weer een sjorconstructie. Het moet een echte hoogdag worden.”

We toveren Ingelmunster om in één groot fandorp – Heide Vandekerckhove, Forza Lampaert

Toch wordt het geen wielerfeest zoals in normale tijden. “Het vip-gebeuren gaat logischerwijs niet door, maar we zorgen er wel voor dat de horecazaken extra terrasruimte ter beschikking hebben en voorzien voldoende luidsprekers langs het parcours, zodat niemand iets van de actie moet missen. De start- (in de Bruggestraat) en aankomstzone ter hoogte van Monument in de Oostrozebekestraat en het podium – op de parking achter het gemeentehuis – zijn wel publieksvrij gehouden. Dat geldt ook voor het rennersdorp op de parking van het sportcentrum.”

Het hele parcours is van 11 tot 19 uur verkeersvrij. “We voorzien daarom extra parkeerruimte op de Bruggestraat tussen de Elf Julisingel en de rotonde aan Aviflora en in de Kortrijkstraat van aan de Cultuurfabriek tot aan de firma Vandenabeele. Ook aan de Roverin in de Bruggestraat zal je je wagen kwijt kunnen, net als op de parking van Grondwerken Soenens, al roepen we iedereen op om zoveel mogelijk te voet of per fiets naar het BK af te zakken. Of per trein, want als je uit het station komt, zit je meteen middenin de BK-actie.”

Posters, klappers, vlaggen…

Ook Forza Lampaert laat zich niet onbetuigd. “Ons initiële plan was om op het Marktplein een heus Forza Lampaertdorp neer te poten”, duidt bestuurslid Heide Vandekerckhove. “Maar de huidige coronamaatregelen laten dit uiteraard nog niet toe. Wij zijn van plan om met onze vierhonderd leden ons langs het parcours te verspreiden en Yves zo constant aan te moedigen. Ons supporterslokaal Den Bockor wordt uiteraard het epicentrum, maar we zullen ervoor zorgen dat alles coronaveilig zal verlopen. We zullen tijdens het BK zelf ook aan alle aanwezigen tricolore-klappertjes uitdelen en in ons stamcafé verkopen we speciale Forza Lampaert-vlaggen. Die heb je al voor 10 euro. Via de scholen verdelen we ook posters die mensen aan hun raam kunnen ophangen en alle kinderen zullen van ons ook een minivlagje krijgen. Op die manier toveren we Ingelmunster om in één groot fandorp.”

De fanclub hoopt natuurlijk dat hun poulain straks de beste tijd neerzet en zich opnieuw tot Belgisch kampioen kan kronen. “Dat zou schitterend zijn”, glundert Heide nu al. “Een spontaan volksfeest zal niet mogelijk zijn, maar dan vieren we wel in uitgesteld relais. En schrijf nu al maar op: in 2023 – wanneer het BK op de weg in Izegem wordt gereden – zullen we alle registers opentrekken.”

Vijf kilometer dranghekken

Voor Ingelmunster is het BK tijdrijden het grootste evenement dat er ooit georganiseerd werd. “Al hebben we op dat vlak al redelijk wat ervaring”, glimlacht Trui Lambrecht. “Er strijken straks een 140-tal seingevers neer, net als zo’n 35 vrijwillige stewards. Die worden aangevuld met speciale coronastewards die er over zullen waken dat de maatregelen gerespecteerd zullen worden. We plaatsen over het hele parcours ook vijf kilometer dranghekken en voorzien 350 lunchpaketten, 1.400 pistolets en om en bij de 400 belegde broodjes. Die bestellen we allemaal bij lokale Ingelmunsterse handelaars en horecazaken, zo geven we ook hen nog een duwtje in de rug. Nu nog duimen dat de weergoden ons gunstig gezind zijn en Ingelmunster wordt woensdag het kloppend hart van de Belgische koerswereld.”

Alle info vind je op www.ingelmunster.be/bk

Thuisrenner Yves Lampaert: “Een eer om in eigen gemeente te mogen koersen”

Yves Lampaert mag dan wel net over de gemeentegrens in Hulste wonen, hij blijft een rasechte Ingelmunsternaar. “Top dat een kleine gemeente als Ingelmunster het BK tijdrijden heeft binnengehaald”, zegt hij. “Ik vind het een hele eer om hier te mogen koersen. Ik weet dat alle ogen op mij gericht zullen zijn, maar dat zorgt enkel voor gezonde druk. Ik wil knallen, maar het zal moeilijk worden om mijn prestatie van 2017 (toen werd hij als een Belgisch kampioen tijdrijden, red.) te herhalen. Alle kleppers verschijnen hier aan de start… Het parcours – inclusief de bultjes en putjes – ken ik dan weer als mijn broekzak.”

Lampaert kijkt ook uit naar wat zijn fanclub in petto zal hebben. “Ik heb de beste supporters van het hele peloton, alleen al voor hen wil ik straks mijn stinkende best doen. Hopelijk zie ik hen overal langs de weg staan. En mócht ik winnen, dan zal ik bij soepelere coronamaatregelen zeker een vat trakteren in Den Bockor. Beloofd.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.