West-Vlaamse superfans reizen Taylor Swift achterna: deze Swifties gaan écht ver voor hun idool

Miljoenen fans – ook uit West-Vlaanderen – kochten tickets voor één of meerdere van de Europese shows van Taylor Swifts Eras Tour. © gf/Stefaan Beel
Phebe Somers

De Europese tournee van Taylor Swift is volop aan de gang. Liefst 51 keer laat de 34-jarige Amerikaanse popster haar populairste hits horen in de grootste stadions van Europa. Ons land laat ze helaas links liggen, maar dat houdt superfans niet tegen om de concerten bij te wonen. Wij spraken met drie West-Vlaamse Swifties over hoe ver zij willen gaan om hun idool aan het werk te zien.

Marie (29) uit Brugge

© gf

Marie Shuqha is een Swiftie van het eerste uur, ze volgt de carrière van Taylor Swift al van in het prille begin. Toch zag ze haar favoriete artieste tot voor kort nog nooit live aan het werk. “De eerste keer zou op Werchter Boutique in 2020 geweest zijn, maar daar stak de coronacrisis een stokje voor. Toen de ticketverkoop van haar nieuwe wereldtournee van start ging, heb ik geen seconde getwijfeld”, vertelt de 29-jarige projectconsultant. Marie was er zelfs bij op de allereerste avond van de Eras-tour in Arizona in de Verenigde Staten. “Die sfeer was onbeschrijfelijk”, klink het gepassioneerd.

Tijdens die tiendaagse roadtrip met haar zus in de States zag de Brugse superfan Taylor Swift maar liefst vier keer schitteren op het podium. Nu de wereldster in Europa van start is gegaan, staat er nog meer Taylor op de agenda. Van Parijs en Stockholm, over Londen en Amsterdam tot Gelsenkirchen. “In totaal zal ik haar twaalf keer gezien hebben in zes landen. Goedkoop is het niet, nee. De shows in de VS alleen al hebben mij zo’n 2.000 euro gekost, hier zijn de tickets gelukkig een pak goedkoper. Mijn bijberoep (Marie baat een foodtruck uit in het weekend, red.) financiert deze hobby grotendeels”, lacht ze.

“Mijn bijberoep financiert deze dure hobby”

Of ze zich schuldig voelt tegenover de vele fans die geen tickets konden bemachtigen? “Niet echt, ik woon sowieso vaak meerdere keren hetzelfde concert bij, ook van andere artiesten. Ik ga ook telkens met andere mensen, dus het zijn stuk voor stuk unieke ervaringen. Tot slot nog een tip: de helft van mijn tickets heb ik lastminute gekocht op doorverkoopplatformen, ik raad iedereen aan om daar een kijkje op te nemen.”

Sarah (32) uit Kortrijk

© gf

Administratief bediende Sarah Pollet bereidt zich al maandenlang voor op de Europese tournee van Taylor Swift. Zelf outfits ontwerpen en vriendschapsbandjes maken bijvoorbeeld, en dat moeten er best veel zijn. Sarah reist namelijk binnenkort naar drie landen af om maar liefst vijf concerten mee te pikken: eenmaal in Amsterdam, twee keer in de Duitse stad Gelsenkirchen en om af te sluiten nog twee shows in Londen. Daar kijkt de 32-jarige Kortrijkse enorm hard naar uit.

“Ik ken Taylor als artiest natuurlijk al lang, maar ik ben pas écht beginnen luisteren naar haar muziek toen 1989 (Swifts vijfde studioalbum, red.) uitkwam in 2015. In dat jaar heb ik ze ook voor het eerst live bezig gezien in Amsterdam. Voor de ticketverkoop van deze tournee heb ik tweeënhalf dagen verlof genomen. Ik had enorm veel stress dat ik telkens achteraan de wachtrij zou blijven hangen”, vertelt Sarah. Die vrees bleek ongegrond te zijn, want ze scoorde meteen vijf tickets voor zichzelf én haar man. Daar betaalde het koppel samen zo’n 3.000 euro voor. “Voor twee shows hebben we bewust gekozen voor dure VIP-tickets, de andere kochten we voor gemiddeld 100 euro. We werken al lang en zijn beiden echt grote fans. We hadden het ervoor over”, klinkt het.

“3.000 euro uitgegeven aan concerttickets”

Haar liefde voor Taylor uit Sarah ook nog op andere manieren. Zo heeft ze een eigen Instagrampagina – @sarahsnewromantics – waar ze enkel inhoud post die gerelateerd is aan de blonde wereldster. Daar pronkt de Swiftie bijvoorbeeld ook met haar August-tattoo, geïnspireerd door het gelijknamige liedje vanop het album Folklore. “Door dat account heb ik al tal van medefans leren kennen. Er is zelfs één Amerikaans meisje dat afzakt naar Londen om samen met mij de show bij te wonen. Dat wordt sowieso een topervaring!”

Charro (24) uit Izegem

© Stefaan Beel

Charro Hellebuyck (24) trok helemaal alleen naar Parijs om vanop de eerste rij haar idool te zien én te horen. “Ik wist dat ik overmand zou worden door emoties, ik wou dat op m’n eentje beleven”, legt Charro uit. Ze zag de zangeres nog nooit eerder live, bij vorige wereldtournees was Charro telkens nog te jong. Toch is ze zeker al 15 jaar een fan in hart en nieren. “Hoe zij songteksten schrijft, doorspekt met symboliek en linken naar eerdere albums: dat doet niemand haar na. Ik kan elk lied meezingen.”

Binnenkort zal de Izegemse nachtzorgkundige nog twee keer het concert als VIP bijwonen in Amsterdam, ditmaal wel in het gezelschap van twee vriendinnen. Door de surprise songs zit er sowieso altijd iets nieuws in, ik zal de show zeker nog niet beu zijn. Maar los daarvan zit de setlist gewoon prachtig in elkaar, al mijn verwachtingen werden overtroffen in Parijs.”

“Overmand door emoties in Parijs”

“Mijn lievelingslied – Look What You Made Me Do – zat er al in, dus eigenlijk kon het niet meer stuk. Wel was het heel pijnlijk toen ik merkte dat de publieksfavorieten Long Live en Tolerate It zijn gesneuveld om plaats te maken voor songs van haar nieuwste album, echt vreselijk. Maar toen ik nieuwkomer The Smallest Man Who Ever Lived voor het eerst live hoorde heb ik haar die keuze meteen vergeven, wat een meesterwerk”, glundert Charro, die ook een Taylor-tattoo heeft en enkele portretten van de wereldster een ereplaats gaf in haar huis.

Lees meer over: