Opvallend resultaat na onderzoek kwartierstaat: Arno en Jacques Brel zijn verre neven

We zien v.l.n.r. Majella Martelé, schepen Bart Plasschaert, Bernard Legrand, Annelies Dirieckx-Vissers, Wilfried Devoldere, Jean-Pierre Hulpiau, Dirk de Prince en Peter Hintjens, broer van, die de kwartierstraat van Arno overhandigd krijgt van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

De Vlaamse Vereniging voor Familiekunde Oostende leverde een puik document af: de kwartierstraat van zanger Arno Hintjens die vorig jaar overleed. Zijn broer Peter kwam het in ontvangst nemen en was bijzonder verrast. Arno en hijzelf blijken verre familie te zijn van die andere grote chansonnier met West-Vlaamse roots, Jacques Brel.

“Het idee is eigenlijk twee jaar geleden in de pandemie ontstaan”, zegt Bernard Legrand die maanden opzoekingswerk deed en gegevens invoerde die leidden tot deze kwartierstaat. “In tegenstelling tot een stamboom, waarbij gezocht wordt naar de voorvaderen met broers en zussen, neven, nichten en hun verwanten, focust een kwartierstaat enkel op de voorvaderen. Dat betekent dat we starten bij de persoon zelf en zo teruggaan naar de 2 ouders, 4 grootouders, 8 overgrootouders, 16 betovergrootouders en zo verder. Visueel levert dat een waaier op.” Aan de kwartierstaat van Arno werd een jaar gewerkt: van het uitpluizen van aktes en archiefstukken tot het finale resultaat.”

zeven generaties

“Ik ben 7 generaties teruggegaan en dat is tot eind 1700. Het levert een mooi resultaat op. Maar ook de naam Hintjens intrigeerde ons. We dachten dat die uit Nederland kwam, maar dat klopt niet. Alle Hintjens situeren zich in Oostende, Bredene en Brugge tot in de jaren 1600”, zegt Bernard.

Jacques Brel.
Jacques Brel. © Belga

Ook Wilfried Devoldere, algemeen voorzitter van Familiekunde Vlaanderen, wijst op het belang van het opzoekingswerk: “Hier werd mooi werk geleverd dat aandacht krijgt vanuit heel Vlaanderen.”

Overdonderd

“Ik ben overdonderd van hoe ver ze terug konden gaan”, zegt Peter Hintjens. “Ik vind het ongelofelijk en ga het nu eens op mijn gemak bekijken. Er is immers een mooie afdruk voor aan de muur, maar ook een handig naslagwerk met alle data en namen. Het is bijzonder interessant en het is zowel voor mijn als Arno’s kinderen boeiend.”

Voor Bernard was de overhandiging bijzonder: “We hadden dit graag aan Arno overhandigd, maar dit werk was pas klaar na zijn overlijden. Het blijft een eer het aan zijn broer te kunnen overhandigen, want het is ook zijn kwartierstaat.”

Aan de slag

Bij het Centrum voor Familiekunde zijn er 1,1 miljoen bidprentjes, 270.000 rouwbrieven en een archief van 3,1 miljoen namen. De bibliotheek bevat 16.000 werken. “Onze medewerkers geven graag een woordje uitleg en zetten mensen die opzoekingen willen doen met plezier op weg, maar kunnen niet voor iedereen de stamboom of kwartierstaat opstellen. Mensen zijn welkom in ons documentatiecentrum om zelf aan de slag te gaan”, zegt Bernard.

Het VVF in de Dr Colenstraat is 4 dagen per week open: op maandag en zaterdag van 19 tot 22.30 uur, op woensdag en zaterdag van 13 tot 17.30 uur en op dinsdagmiddag voor bezoekers met bijzondere vragen.

De jonge Arno.
De jonge Arno. © Danny Willems

Broer Peter: “Arno zou de link met Jacques Brel fantastisch hebben gevonden”

Het opzoekingswerk naar de roots van Arno Hintjens zorgde voor een opvallende ontdekking: Jacques Brel en Arno Hintjens hadden dezelfde voorvaderen. Weliswaar in de 16e eeuw.

Het opzoekingswerk naar de voorvaderen van Arno Hintjens (1949-2022) leverde een volledige kwartierstaat op waarbij alle voorvaderen konden teruggevonden worden. Eén van hen was Denis Parent (1577-1647) gehuwd met Marie Lewille. Uit dat huwelijk werden Allard (1627) en Hubert (1621) geboren. Allard is één van de voorvaderen van Arno, terwijl Hubert één van de voorvaderen is van Jacques Brel (1929-1978). Bernard Legrand: “We kunnen hier niet meer spreken van echte bloedverwantschap en dat Arno nummers zong van Brel, heeft zeker geen link met de voorvaderen.” Toch reageert Peter Hintjens erg verrast als hij hoort dat Arno en Brel dezelfde voorvader hebben: “Ik sta er van te kijken maar er zijn blijkbaar genen tussen Arno en Brel. Hij vond Brel een fantastische zanger/muzikant en heeft Brel gezongen met nummers als ‘Dieu’ en ‘Voir un ami pleurer’. De link met Brel had hij zeker fantastisch gevonden. Het zou hem als grote fan van Brel zeker deugd gedaan hebben.”