Anneke en Jacqueline verkopen tweedehands spullen voor goed doel: “Voor veel mensen zijn wij een houvast”

Jacqueline Ongena en Anneke Bucket tussen de vele spulletjes. © Nicolas Verhaeghe
Nicolas Verhaeghe
Nicolas Verhaeghe Medewerker KW

Twee sterke dames met het hart op de juiste plek, velen zullen daar Anneke Bucket (53) en Jacqueline Ongena (75) uit Lauwe in herkennen. Hulpbehoevende mensen een handje helpen is hét motto van deze hartsvriendinnen. “We zijn een houvast voor veel mensen, en dat doet deugd.”

Met de verkoop van tweedehands spullen doneren deze barmhartige samaritanen met veel plezier welgekomen steun aan al wie daar nood aan heeft. “Mijn garage staat intussen bomvol met spullen om te verkopen”, lacht Anneke. Wat begon bij Anneke als een lichte interesse in rommelmarkten werd via haar buurvrouw Jacqueline al snel meer dan dat. “Ik heb meer dan twintig jaar op allerlei rommelmarkten gestaan. Toen Anneke op een dag met mij meeging, kreeg ze ook de smaak te pakken”, aldus Jacqueline. “En net toen het leuk begon te worden, kwam corona en was de leute er al direct weer af”, lacht Anneke.

Sociaal project

Gelukkig kreeg in die periode hun sociaal ondersteunend project ook stilaan vorm. “Tijdens een kunstactie mochten we allen een kunstwerkje plaatsen aan het venster. Al snel kwamen mensen vragen of ze het ook mochten kopen. Na de coronacrisis begonnen we stilaan allerlei spullen te verzamelen om te pas en te onpas op de oprit uit te stallen”, vertelt Jacqueline. “Het was ons al snel duidelijk dat we alles aan een prikje zouden aanbieden aan mensen die het niet breed hebben. En de opbrengst gebruikten we om iets voor het goede doel te doen”, vult Anneke aan.

Dit graag geziene duo werd dan ook snel bestookt met vele spulletjes die de mensen in de buurt met plezier wilden schenken. “We hebben inderdaad veel contact met mensen. Ze bellen ons regelmatig op als ze iets liggen hebben. Het gebeurt vaak als ik thuiskom dat er een goed gevulde spullenzak aan mijn klink bengelt”, lacht Anneke.

Engagement

Als kapster had Anneke veel sociale contacten, Jacqueline heeft jaren in de verkoop gewerkt. “Mensen een helpende hand reiken zit blijkbaar in ons bloed. Ik heb ook lang kaarten getrokken om mensen te helpen, gratis zelfs”, weet Jacqueline. “Ik heb het thuis met de paplepel mee gekregen. Het sociale engagement zit in mijn genen”, aldus Anneke.

Doneren

Veel spullen worden al bijna gratis meegegeven, maar sommigen krijgen het ook echt gratis mee. “Toen het huis van een vriend was afgebrand hebben we hem onmiddellijk geholpen door kleding en kleine spulletjes te schenken”, zegt Anneke. “We geven ook heel veel gratis mee aan mensen die bijvoorbeeld in schuldbemiddeling zitten of na een moeilijke scheiding niet veel meer hebben. We doneren ook vaak aan allerhande vrijwilligersinstanties. De voorkeur gaat steeds naar mensen die het broodnodig hebben”, aldus Jacqueline.

“We maken ook soep voor mensen, vooral mijn unieke bananensoep doet het goed” – Anneke Bucket

De garage lijkt stilaan een beetje op een rommelmarkt. “Als het mooi weer is zetten we vaak onze garagedeur open en zitten we gezellig op de oprit met een koffietje te keuvelen. We hebben geen vaste dagen hoor, we zijn tenslotte geen winkel”, aldus Jacqueline. “En als we buiten zitten, plaatsen we telkens een extra stoel zodat iedereen bij ons ook een babbeltje kan slaan. Eens goed je hart luchten is ook een noodzaak voor een beter leven”, weet Anneke.

Bananensoep

De weinige opbrengst van de verkoop wordt ook weer omgezet in extra steun voor de behoeftige medemens. “We kopen er groenten mee om lekkere soep of hutsepot te maken die we dan bij die mensen gaan leveren. En blijkbaar met succes, want ze vragen er telkens weer om. Vooral mijn unieke bananensoep blijkt een bestseller”, lacht Anneke.

Veel reclame hoeven de dames niet te maken, want iedereen vindt met groot gemak de weg tot hier. “Een beetje op Facebook, maar het is vooral mond-tot-mondreclame. Het is te lastig geworden om nog de rommelmarkten af te schuimen, dus organiseren we dan maar onze eigen markt, dicht bij huis. Op deze manier zijn we voor velen ook een sociaal aanspreekpunt”, zegt Jacqueline.

“We zijn een houvast voor veel mensen. Het doet ons deugd om een helpende hand te zijn, zo verwarmen we hen niet alleen met soep maar ook met de liefde voor onze naasten”, besluit Anneke.