Acht West-Vlaamse vaccinatiecentra gebruiken centrale reservelijst QVax

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Samen met testcase Roeselare zullen zeven andere West-Vlaamse vaccinatiecentra vanaf dinsdag 15 april de centrale reservelijst van QVax gebruiken. In heel Vlaanderen gaat het om 36 centra. Iedereen kan zich online inschrijven via QVax om zo in geval van vaccinoverschotten iets sneller uitgenodigd te worden.

Vanaf dinsdag 13 april zullen 36 vaccinatiecentra in Vlaanderen gebruikmaken van het algemene reservesysteem QVax van de overheid. Dat heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid maandagmiddag bekendgemaakt. In West-Vlaanderen gaat het om acht van de in totaal 22 vaccinatiecentra: Roeselare, Izegem, Oostende, Diksmuide, Blankenberge, Kortrijk, Tielt en Sijsele (Damme). Roeselare was een van de twee vaccinatiecentra die de voorbije week QVax al mochten uittesten.

Sinds begin vorige week kan iedereen zich aanmelden via QVax. Op die manier kan je iets sneller opgeroepen worden als er in jouw vaccinatiecentrum vaccins op overschot zijn. Je moet je dan op korte termijn vrij kunnen maken om langs te gaan in het vaccinatiecentrum. Wel volgen de centra altijd de prioriteitenlijst die de overheid en de taskforce vaccinatie uitschreven.

Als gezonde veertiger kan je bijvoorbeeld niet als reserve worden uitgenodigd nu de 65-plussers nog aan de beurt zijn. Het voornaamste doel is om zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk te vaccineren en geen vaccins verloren te laten gaan. Wie zich al inschreef op QVax.be hoeft dat uiteraard niet opnieuw te doen. Wel vraagt het Agentschap Zorg en Gezondheid om regelmatig je aangegeven beschikbaarheden na te kijken en aan te passen indien nodig.

Dinsdagnamiddag organiseert Zorg en Gezondheid nog een opleiding voor de vaccinatiecentra. De kans bestaat dat nog meer zulke centra beslissen om QVax te gebruiken. Vaccinatiecentra die zich niet inschrijven op de centrale reservelijst gebruiken eigen lijsten, ook op basis van de voorziene vaccinatiestrategie.

Intussen is bijna één op de vier meerderjarige West-Vlamingen al minstens deels gevaccineerd. Bij de 65-plussers gaat het om bijna de helft. Hoeveel mensen in jouw gemeente al zijn ingeënt, ontdek je hier .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.