IN KAART Bijna drie op de tien West-Vlamingen al gevaccineerd: hoeveel in jouw gemeente?

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Met 29,26 procent van de meerderjarige bevolking die minstens één prikje tegen het coronavirus kreeg, is West-Vlaanderen veruit de provincie waar de vaccinatiecampagne het snelst gaat. Bijna drie op de tien inwoners is minstens deels ingeënt, bij de 65-plussers gaat het om bijna 70 procent. Maar hoe is het gesteld in jouw gemeente met het vaccineren?

In heel Vlaanderen kregen tot nu toe 1.371.088 mensen minstens één prikje tegen het coronavirus. Dat komt overeen met 20,68 procent van de totale bevolking. De provincie West-Vlaanderen sleurt daarbij al wekenlang aan de kop. Met 29,26 procent van de +18-jarigen en 23,41 procent van de totale West-Vlaamse bevolking loopt de vaccinatiecampagne in onze provincie voorlopig ver voor op de andere Vlaamse provincies.

Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid, dat zich baseert op het registratieplatform Vaccinnet. In Vaccinnet moeten de artsen en verpleegkundigen die de coronavaccins toedienen, registreren wie er al ingeënt werd.

91.231 West-Vlamingen kregen al de twee noodzakelijke dosissen van vaccin. Dat is 9,25 procent van de meerderjarige bevolking. Ruim 197.000 meerderjarige inwoners zijn voorlopig deels beschermd. Bij de 65–plussers kregen 36.630 mensen (12,96 procent) al twee prikjes, 154.262 anderen moeten het voorlopig met één dosis van het vaccin doen. 67,54 procent of bijna zeven op de tien West-Vlaamse 65-plussers kreeg al zeker één prikje. De groep tussen 70 en 79 jaar is in absolute aantallen de 80- tot 89-jarigen voorbij.

Vooral platteland en kust

Op gemeenteniveau steken de kustgemeenten Koksijde en Knokke-Heist er bovenuit. Daar kregen respectievelijk 33,32 en 30,93 procent van de inwoners al minstens één prikje. Ook in Nieuwpoort (29,29 procent), Veurne (28,27 procent) en Middelkerke (26,52 procent) gaat het vooruit.

In Veurne is met 10,76 procent van de bevolking het hoogste aandeel inwoners volledig gevaccineerd. Houthulst volgt met 9,71 procent van de totale bevolking, voor Ruiselede (9,63 procent), Poperinge (9,51 procent) en Beernem (9,46 procent).

De hoge vaccinatiegraad in West-Vlaanderen kan deels verklaard worden door de oudere bevolking in onze provincie en de aanwezigheid van veel en grote woonzorgcentra. West-Vlamingen maken 18,5 procent van alle inwoners in Vlaanderen uit, maar de West-Vlaamse rusthuizen zijn wel goed voor ruim 21 procent van alle rusthuisbewoners.

Maar volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid zijn de grote verschillen tussen de provincies niet uitsluitend aan de woonzorgcentra te wijten. De verdeling van de vaccins gebeurt immers evenredig over alle provincies en hub-ziekenhuizen heen. “Het gaat goed bij jullie”, zegt woordvoerder Joris Moonens. “Ik kan alleen maar zeggen: doe zo voort!”

Wie wanneer?

Nu ook de vaccinatiecentra zijn opgestart, is de grootse inentingscampagne tegen het coronavirus echt begonnen. Op dit moment zijn de coronavaccins al in de woonzorgcentra, ziekenhuizen en voorzieningen voor personen met een beperking gepasseerd. In de vaccinatiecentra komen dan weer zorgprofessionals uit de eerstelijnszorg aan bod, denk maar aan huisartsen, tandartsen en thuisverpleegkundigen.

Het inenten van de brede bevolking te beginnen met de 85-plussers is in de week van 15 maart van start gegaan. Daarna wordt volgens leeftijd – de oudsten eerst – gewerkt. De groep Belgen met een risicoprofiel komt samen met de laatste 65–plussers aan bod. Tenminste, als de leveringen van de vaccins dat toelaten. Tegen begin mei moeten alle 65-plussers een prik hebben gekregen.

De jonge, gezonde bevolking komt waarschijnlijk pas eind mei, begin juni effectief aan de beurt. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) maakt zich sterk ‘alle 18-plussers ten laatste op 11 juli met minstens één dosis te hebben ingeënt’. Voor minderjarigen is nog geen streefdatum vooropgesteld. Premier Alexander De Croo (Open VLD) gaf in Karrewiet aan dat dat ten vroegste na de zomer zal zijn.

Sinds 6 april kan je je ook aanmelden op een centrale reservelijst via de website www.qvax.be . Die wordt gebruikt naargelang de beschikbare overschotten in de vaccinatiecentra. Ook bij het raadplegen van de reservelijst wordt de vooropgestelde volgorde aangehouden.

Hoe weet ik dat het mijn beurt is?

De komende weken en maanden zullen vanuit de vaccinatiecentra telkens uitnodigingen per brief, per sms en per mail worden uitgestuurd naar de bevolking. Die uitnodiging wordt telkens zo’n twee weken voor het effectieve vaccinatiemoment verstuurd. Het is de bedoeling om altijd te reageren op de uitnodiging: ofwel bevestig je de afspraak (de voorgestelde dag en uur in het vaccinatiecentrum in jouw buurt, red.) , ofwel verplaats je het vaccinatiemoment naar een andere dag ofwel geef je aan liever geen vaccin te willen. Een keuze maken voor een van de verschillende vaccins is niet mogelijk. Het ritme van de leveringen bepaalt immers het tempo.

Een voorbeeld van hoe de uitnodiging voor het vaccinatiemoment eruit zal zien.© BELGA
Een voorbeeld van hoe de uitnodiging voor het vaccinatiemoment eruit zal zien.© BELGA

Woensdag 3 maart beslisten de ministers van Volksgezondheid in ons land dat het AstraZeneca-vaccin ook aan mensen ouder dan 55 jaar mag worden toegediend. De Hoge Gezondheidsraad had zich daarover in een advies, op basis van studies in het Verenigd Koninkrijk, positief uitgelaten. Er is dus geen nood meer om een onderscheid te maken tussen de verschillende vaccins op basis van leeftijd.

Op het moment dat je langsgaat voor je eerste prikje zal je ook meteen een afspraak maken voor je tweede dosis. Bij het Pfizer-vaccin is dat vijf weken na de eerste prik (eerst drie weken, maar ons land besliste om een langere periode tussen te laten om snelheid te maken, red.) , bij Moderna vier weken, bij AstraZeneca gaat het om een periode van twaalf weken. Het op 11 maart goedgekeurde Johnson & Johnson-vaccin gaat uit van één dosis voor een volledige bescherming. In de derde week van april komen de eerste dosissen van dat vaccin aan in ons land. Later volgt nog een vijfde vaccin, dat van CureVac, waar ook twee dosissen nodig zullen zijn. Dat vaccin zit nu in de laatste onderzoeksfase en wordt onder meer op een 1.000-tal Belgen getest.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.