Aan tafel bij de familie Hameed-Rosseel:”Liefst Pakistaanse keuken”
Deze week waren we te gast bij Bunti Hameed (56), Hannie Rosseel (44) en hun zoon Sami Hameed (24). Op het menu stond – zoals elke dinsdag – filet pur met verse frietjes en verse pepersaus, vergezeld van een salade.
Elke dinsdag en donderdag gaat Sami in zijn ouderlijk huis eten. Sinds een jaar is Sami het huis uit. “Hij woont gelukkig nog in dezelfde straat op een 200 meter van waar hij opgroeide”, vertelt Hannie. “Het is hier enorm stil geworden sinds Sami is verhuisd. Ook zijn vriendin Chelsea was geregeld bij ons de laatste drie jaar. Als Sami langs komt op dinsdag eten we telkens filet pur. Dat is nu al een jaar lang zo.”
Hannie werkt al 27 jaar als verzorgende in de thuiszorg. Bunti werkte vroeger als kok. Achttien jaar geleden begon hij samen met zijn Hannie een nachtwinkel in de Nieuwpoortsesteenweg in Oostende. “Om 18 uur gaan we iedere keer open”, vertelt Bunti. “Daarom eten we telkens om 17 uur.” Vier jaar geleden werd er in de thuiszorg een nieuw project opgestart. De eerste 2,5 jaar twijfelde Hannie om in het nieuwe project te starten. Maar het laatste anderhalf jaar, sedert de verhuis van Sami, is ze toch van gedacht veranderd en doet ze nu ook een avondronde. Dat maakt het de laatste vier jaar soms moeilijk om samen te eten.
Samen aan tafel
“Drie weken per maand heeft ze die avondronde niet, dan eten we altijd samen. Het vergt soms heel wat planning, maar daar kies je voor. Het is goed zoals het nu is, al heb ik het soms moeilijk om alleen aan tafel te zitten.” Ook Hannie mist het samen eten wel. “Twee keer per week mag Bunti bij Sami en Chelsea gaan eten“, legt Hannie uit. “Op die manier moet hij niet altijd alleen eten.”
“Op dinsdag en donderdag eten we sowieso samen. Op maandag en woensdag eet hij dan bij Sami en Chelsea. Ik doe de avondronde heel graag, maar voel me soms toch schuldig tegenover Bunti. Meestal duurt die avondronde tot maximum 20 uur. Bunti is dan al naar de winkel, samen eten lukt dan ook niet meer.” Er wordt in het gezin veel Pakistaans gekookt. “Meestal is dat de helft van de week“, gaat Hannie verder.
Lekkere massala’s
“Als het op Belgisch koken aankomt mag ik wel stellen dat we elkaar aanvullen in de keuken. Door de jaren heen heb ik ook Pakistaanse gerechten leren bereiden. Maar Bunti is wel de beste Pakistaanse kok in huis. Ik eet graag Pakistaans. Ons gezin verkiest dan ook de Pakistaanse keuken ten opzichte van de Belgische keuken. Wat de Pakistaanse keuken zo uniek maakt? Vooral de massala’s. Dat is eigenlijk de basis van bijna elk sausgerecht. Een stoofpotje met saus. Belgisch eten maak je in een kwartier klaar. Pakistaans eten vergt dan weer wat meer tijd. De kruiden moeten allemaal opgelost zijn in de verse groenten.”
“Je moet alles veel langer laten sudderen om de kruiden tot hun recht te laten komen. Men zegt dikwijls dat Pakistaans eten erg pikant is, maar dat beslis je uiteraard zelf. Bunti heeft maagproblemen waardoor hij niet zo goed tegen pikant voedsel kan. Persoonlijk vind ik dat te pikant eten de smaak van je ingrediënten weg neemt. Ook aan mij zijn pikante gerechten niet besteed.”
(JRO)
Waarom hou je van Oostende? p>
“Ik ben hier geboren en getogen”, vertelt Hannie. “Ik leerde hier 28 jaar geleden ook Bunti kennen.” “Ik zou nergens anders willen wonen”, vertelt Bunti. “Je hebt hier de zee, de wind… Ik woon hier nu bijna 30 jaar. Ik wou met mijn broers en zussen naar Engeland gaan studeren, maar kwam onverwacht in het ziekenhuis in Duitsland terecht. Er kwamen enkele vrienden op bezoek en ze vroegen me waarom ik mijn kans niet waagde in België. Ik kon er meteen aan de slag. Ik mis mijn thuisland niet omdat mijn hele familie verspreid over de hele wereld woont. Ik heb familie in Canada en Amerika. Ik bel mijn mama elke dag. Jaarlijks gaan we naar Amerika of Canada en jaarlijks komen zij ook naar Oostende.” p>
Wat is jullie favoriete plekje? p>
“Eigenlijk genieten we het meest van gewoon gezellig thuis zijn met het hele gezin. We zijn al veel weg en dus genieten we ervan om gewoon thuis te blijven als we daar de kans toe krijgen. We hebben het druk in onze job, maar ook een grote vriendenkring. Als we een avondje thuis zijn met het gezin leg ik zelfs mijn bel af. We gaan ook wel graag reis. Meestal gaan we naar de zon. In het verleden gingen we telkens naar Pakistan, maar sinds Bunti’s oma gestorven is zijn we niet meer geweest. Nu gaan we telkens naar Amerika of Canada. Sinds kort hebben we ook de Ardennen ontdekt. Dat is nu wel een beetje ons ding geworden. Ik wist niet dat je zo dichtbij van de natuur kon genieten.” p>
Wat doen jullie dit weekend? p>
“Dit weekend gaan we naar Bal du Rat Mort”, vertelt Hannie. “Dit jaar is het thema Grease. We gaan dan ook in thema naar het bal. Bunti komt na zijn shift. Om 2 uur sluit hij de winkel en dan komt hij achter. Ik ga al sinds mijn vijftiende naar dat bal. Als kind zat ik bij de Orde van de Kloeffe als majorette. We zijn dan ook opgegroeid met Bal du Rat Mort. Verder heb ik opnieuw mijn avondronde. Het wordt dus naast genieten ook werken geblazen. Op zondag gaan we telkens naar de Visserskaai om warme wulloks. Dat is een vast ritueel waar we al jaren aan houden. Meestal doen we dat met de Vespa, maar dan alleen als het droog is. Dan maken we meestal nog een ritje. We zijn beiden lid van Vespaclub Oostende.” p>
Wat is jullie lievelingsgerecht? p>
“Ik eet heel graag steak met frietjes en mayonaise”, vertelt Bunti. “Toen ik in het restaurant werkte zei mijn baas altijd dat hij mij nooit iets anders heeft zien eten dan frietjes. Eigenlijk is de Belgische keuken wel de beste van alle die ik al heb geproefd.” Hannie eet graag visgerechten. “Stop me in een visrestaurant en je hoort me niet meer. Soms vind ik het op restaurant wel behoorlijk duur. Sommige restaurants durven 30 euro vragen voor een tongrolletje. Elke Oostendenaar weet dat het bakken van een tongfilet geen kunst is. Draaien en keren in de pan en klaar is kees. Als ik er een soort visgerecht moet uitkiezen, dan kies ik bouillabaisse. Dat is eigenlijk een maaltijdvissoep. Daar kan ik van smullen.” p>
Aan tafel
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier