Aan Tafel bij de familie Billiet: “Heel de zomer buiten gegeten”

Bernard Billiet, echtgenote Sabine en de twee kinderen Stan en Fleur samen aan het ontbijt: "Zeebrugge is aan een heropleving toe." © WK
Redactie KW

Deze week schuiven we aan tafel bij Bernard Billiet (59), zijn echtgenote Sabine (54) en hun twee kinderen Stan (27) en Fleur (23). Een gemoedelijk zondags ontbijt met een warm pleidooi voor ‘Brugge-aan-zee’. “Hier is het altijd een beetje vakantie.”

De dochter heeft het meer voor Knokke-Heist, maar Zeebrugge blijkt wel dé favoriete badplaats van Bernard. Aan de ontbijttafel ontpopt hij zich tot een echte ambassadeur. “De hele zomer lang hebben we buiten op ons terras kunnen eten, en ik ben ook alle dagen gaan zwemmen… Het zeewater is nog nooit zo warm geweest“, zegt hij enthousiast. Zeebrugge kwam de laatste tijd al genoeg negatief in het nieuws.

“En ondanks alle problemen, is er écht wel een positieve tendens. Zo horen we nu ontzettend boffen met dat nieuw restaurant Amuzee op de Zeedijk. Ik ben ervan overtuigd dat Zeebrugge aan een heropleving bezig is, al zouden ze, om het echt zijn vroegere grandeur terug te geven, de zee hier wat dichter moeten brengen. Op de vroegere strekdam kon je een paar kilometer de zee in wandelen, ongeveer halfweg was er een bekend mosselrestaurant.”

De Kiekenmarkt

Zelf heeft Bernard ook altijd tussen Brugge en de zee geschipperd: Bernard bracht zijn jongste levensjaren door op het Kraanplein. “De Kiekenmarkt, in de volksmond. In 1962 hebben mijn ouders dan gebouwd in Zeebrugge. In dit huis in de Londenstraat brachten we altijd onze vakanties door.” Bernard keerde nu samen met zijn vrouw Sabine wel terug naar Brugge. “We hebben er iets gekocht in De Wispeltuin, op het voormalige kloosterdomein van de Rode Nonnen. Maar daar zijn momenteel wat problemen.”

“Om Zeebrugge zijn vroegere grandeur te geven, zou men de zee weer wat dichter moeten brengen”

Een ander vast gespreksonderwerp aan tafel, is de school. Bernard was liefst 27 jaar directeur in De Varens, waar hij ook zijn vrouw leerde kennen. In september wordt hij coördinerend directeur voor de scholengroep Impact. “Vanuit mijn ervaring ga ik nu andere directies ondersteunen, want er zijn heel wat uitdagingen. Neem nu bijvoorbeeld dat fameuze M-decreet waar ik geen voorstander van ben: de huidige omkadering volstaat gewoon niet. Vlaanderen heeft een zeer degelijk uitgebouwd onderwijs, maar onze samenleving is jammer genoeg ook nog altijd niet zo inclusief… Maar goed; in het onderwijs staan, het moet dus meer dan ooit een roeping zijn. Er zijn heel wat beslommeringen. Leerkrachten hebben veel vakantie, ja. Ik noem dat ‘recuperatieverlof’.”

Hydrofoil Kitesurfen

Bernards zoon is ICT-coördinator bij het CVO. “Stan is te vereenzelvigen met een pc”, knipoogt Bernard. Alleen Fleur heeft dus zelfs in de verste verte niks met het onderwijs te maken. “Ik ben nu sales floor manager bij de Massimo Dutti in Knokke-Heist, waar ik eerst een vakantiejob heb gedaan. In Knokke voel ik me goed, die badplaats heeft ook iets heel eigen en ik ben daar graag. Alleen valt de treinregeling dik tegen”, zegt ze. Ook Stan vindt de sfeer er erg gemoedelijk. “Ik heb daar nog bij Brunello’s Beach Club gewerkt: alle dagen op het strand”, glimlacht hij. Want net als Bernard in zijn jongere jaren, is ook Stan een echte beach boy. “Ik ben kitesurfinstructeur bij de O’Neill Beachclub. Tussen Zeebrugge en Blankenberge kan je almaar vaker zeehondjes spotten, ze komen gewoon tussen ons zwemmen als we aan het kitesurfen zijn. De nieuwste hype is het hydrofoil kitesurfen, waarbij je boven het water zweeft. Dat wordt een Olympische discipline”, aldus Stan.

Wat is jullie lievelingsgerecht?

“Daar we tijdens de week weinig tijd hebben, genieten we in de vakantie en de weekends van een uitgebreid ontbijt. Mijn lievelingsgerecht is de huisgemaakte spaghetti van ‘mamsie'”, knipoogt Bernard. “Eigenlijk zijn we allemaal liefhebbers van zowel de Italiaanse als exotische keuken: een Thaise curry of Indische tandoori gaan er altijd in. Maar de traditionele Vlaamse keuken, van stoverij met frietjes en vogelnestjes tot konijn en vol-au-vent, kan ons ook bekoren. Dat alles wisselen we graag af met de receptjes van Pascale Naessens. Verder lust ik wel een entrecôte, hoewel ik daar soms slecht van slaap”, lacht Bernard. “En tot slot lusten we allemaal graag een goeie dame blanche.”

Waarom houden jullie van Brugge?

“Ik ben verslingerd aan Zeebrugge waar ik als kind mijn vakanties doorbracht. Ik wist toen nog niet dat Sabine hier in de zomer op amper vijftig meter van mijn deur speelde. Ondanks alle problemen leeft Zeebrugge weer op; er is een mooie nieuwe zaak op de zeedijk en de vele evenementen brengen leven in de brouwerij. Volgend weekend gaan we de sfeer opsnuiven op Bomboclat, niet in het minst omdat een van onze collega’s van De Varens er zal optreden. Een jaar geleden zijn we verhuisd naar de Brugse binnenstad. Daar is het prettig wonen omdat er op cultureel vlak veel te beleven valt. Er wordt veel gedaan voor de fietsers, de nieuwe fietsbrug naar Sint-Michiels mag zeker gezien worden.”

Wat is jullie favoriete plekje?

“In Brugge maken we geregeld een avondwandeling langs het Walplein en Wijngaardplein. Erg toeristisch, maar na zeven uur loopt er geen kat meer op straat en zijn die plekjes weer aan de Bruggeling. Ook het Minnewater, de Vismarkt en de Steenhouwersdijk zijn heerlijke slenterplekjes. Eigenlijk kan de hele binnenstad ons wel bekoren, we wandelen dan ook vaak door de stadswijken. Brugge is altijd mooi en terug van weggeweest zijn we de stad nu volop aan het herontdekken. Brugge is ook heel gezellig in de kerstperiode… In Zeebrugge vertoeven we tijdens de zomermaanden graag op het terras van de surfclub”, zegt Bernard, die in zijn jongere jaren zelf ook een fervent surfer is geweest.

Wat doen jullie dit weekend?

“Zaterdag werken Sabine en ik allebei nog wat aan de opstart van het nieuwe schooljaar, hetgeen toch altijd erg veel werk vraagt. Daarom genieten we dan ook dubbel en dik van de vrije uren: op zaterdagavond gaan we meestal gezellig iets eten, in de Brugse binnenstad of ergens aan de kust. Tussendoor lezen we graag onze krant De Standaard, maar ook de Krant van West-Vlaanderen. Sabine is een regelmatige bezoeker van de bibliotheek Lode Zielens in Brugge. Zondag vertrekken we na het ontbijt met de fiets richting Knokke-Heist: we hebben er met vrienden afgesproken aan het Zwin. Onderweg stoppen we nog wel even aan een van de vele mooie strandbars in Knokke.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.