Aan Tafel bij Henk en Katrien: “Wij zijn absolute Brugge-fans”

Katrien Van Hille, Henk Vanhee en Daniella De Weerdt genieten van een Corona bij een bordje chili con carne. © PDV
Redactie KW

Deze week schuiven we Aan Tafel bij Henk Vanhee en Katrien Van Hille in de Brugse wijk Sint-Gillis. Ze nodigden ook buurvrouw Daniella De Weerdt uit voor een gezellige babbel en een lekkere chili con carne.

Deze week mogen we de benen onder tafel steken bij Henk en Katrien in de Annuntiatenstraat in de Brugse binnenstad. Ook buurvrouw en vriendin des huizes Daniella De Weerdt komt een hapje mee eten. Katrien is diensthoofd Vergunningen bij Stad Brugge en is dus als geen ander op de hoogte van de vele evenementen in de stad. Henk werkt als verkoper voor online drukwerk bij Drukkerij Jacobs maar is daarnaast ook gepassioneerd bezig als zanger van zijn eigen band, Cowboys & Aliens.

Graspop en Dour

“Dat blijft voor mij een erg leuke uitlaatklep”, zegt Henk. “We speelden toch al op Graspop en Dour en binnenkort brengen we weer een nieuwe CD uit.” Daniella werkt als verkoopster in kledijzaak Brooklyn in de Noordzandstraat. Henk en Katrien kennen we als echte Anglofielen en dat is ook duidelijk te zien in hun woning, aan de Union Jacks en de vele afbeeldingen van Britse muzikanten.

“Ik geniet ervan om in de stad te wandelen met mijn twee hondjes”

“De enige stad waar ik echt zou willen wonen als ik echt uit Brugge weg zou moeten, is Londen”, vertelt Katrien. Katrien kookt graag én goed want het bordje chili con carne dat ze ons voorschotelt laat zich heel goed smaken. Voor de gelegenheid en ook wel een beetje voor de foto geeft ze er een toepasselijk biertje bij: een corona met een schijfje limoen… Katrien woont in de Annuntiatenstraat sinds 1990 en in 2005 trok Henk, die afkomstig is van het landelijke Eernegem, bij haar in. “Ik heb geen problemen met mijn landelijke afkomst maar de gelukkigste dag van mijn leven is nog altijd die dag in 1982 dat mijn vader zei dat we naar Brugge zouden verhuizen. We gingen toen in de Olympialaan in Sint-Andries wonen; vlakbij bij mijn geliefde Club Brugge dus dat was helemaal mooi“, vertelt Henk.

“Veel mensen zien dat blijkbaar anders maar ik vond Brugge direct een warme stad en maakte er vlug vrienden.” Katrien en Daniella kennen elkaar sinds 1992 en Daniella komt dan ook graag en veel bij haar vrienden op bezoek. “We gaan zelfs vaak samen eens op reis en dat is altijd erg leuk”, vertelt Daniella. “Bij Henk en Katrien thuis is het altijd een beetje feest. Ze maken het gezellig, zorgen voor een leuk muziekje en meer dan eens wordt er zelfs gedanst in huis. En ja, ook op ‘foute muziek’ uit de jaren ’80!

” Comeeren”

Katrien vult aan: “We maken het inderdaad vaak gezellig thuis maar genieten ook van al wat Brugge te bieden heeft. Het prachtige erfgoed, het culturele aanbod,… Eigenlijk zijn we absolute Brugge-fans. Ik ben geboren in de binnenstad en zou eigenlijk nooit elders willen wonen. Ik geniet er bijvoorbeeld erg van om in de stad te gaan wandelen met mijn twee hondjes. Het komt vaak voor dat iemand tegen om mee te babbelen, of op zijn Brugs gezegd, te ‘commeeren'” (lacht).

Wat is jullie lievelingsgerecht?

“Zoals ik al zei zijn we nogal liefhebbers van Groot-Brittanië dus ook van schotels cottage pie”, zegt Katrien. “Verder kan ik ook genieten van paëlla en ik mag mezelf ook wel een fan noemen van Jeroen Meus en zijn gerechtjes. Meestal volg ik wel het recept nauwgezet.” Henk vult aan: “Ik vind de chili con carne van Katrien érg lekker maar dat is toch niet mijn lievelingsgerecht. Ik hou enorm van de Vlaamse keuken zoals bijvoorbeeld een verse vol eau vent of stoofvlees gemaakt met een lekker streekbiertje. Daar kan ik van genieten. Vroeger was ik een grote vleeseter en ik eet nog altijd graag vlees maar Katrien heeft me toch laten kennismaken met een iets lichtere keuken en ik heb zo ook lekkere gerechtjes ontdekt.”

Waarom houden jullie van Brugge?

“Ik zie me nergens anders wonen dan in Brugge. Ik ben, zoals ze in Brugge zeggen, ‘gedopt in een groen reitje'”, is Katrien duidelijk. “En dan spreek ik echt wel over de binnenstad. Ik heb ooit nog een tijdje in Sint-Andries gewoond maar daar kon ik niet echt aarden. Wat ik minder vind, is dat er nu veel toeristen rondlopen en dat het niveau van de winkels in de binnenstad achteruitgaat.” Ook Henk is een Brugge fan. “Ik heb altijd al van Brugge gehouden en er is, zeker ook voor de jeugd en muziekliefhebbers, veel ten goede veranderd. Ik denk aan zaken als De Kelk en aan heel de werking van Villa Bota en het Entrepot. En ik vind het nieuwe parkeerplan trouwens wél een goede zaak voor de leefbaarheid van de stad.”

Wat is jullie favoriete plekje?

“Ik ga eigenlijk graag in mijn eigen buurt, hier in Sint-Gillis, wandelen met mijn hondjes.”, vertelt Katrien. “Er zijn hier trouwens vlakbij ook verborgen pareltjes, zoals het Hof De Jonghe. Dat plantsoentje bezijden de Langerei is nog niet ontdekt door de toeristen en dat is maar goed ook.” Daniella vult aan: “Er is ook een mooi aangelegd tuintje bij de Sint-Gilliskerk. Daar is het heerlijk om tot rust te komen. Ik fiets ook graag in de stad, die is trouwens fietsvriendelijker aan het worden. Zoals iedere morgen naar mijn werk. Maar dan neem ik wel een route met minder toeristen.” “Er werden ook veel straatjes en pleintjes mooi heraangelegd”, weet Henk. “Kijk naar de Kipstraat, Spanjaardstraat en Rode Haanstraat.”

Wat doen jullie dit weekend?

“We hebben altijd wel iets te doen in het weekend en gaan nu naar de opening van ‘t Zand”, zegt Katrien. “Mijn weekends staan vaak in het teken van muziek”, zegt Henk. “Door te spelen en repeteren met mijn eigen band uiteraard en door optredens bij te wonen. Ook verder dan Brugge. Muziek is een erg belangrijk deel van mijn leven. En daarnaast ben ik ook wel een hevige Club Brugge-supporter. Ik heb een abonnement voor alle thuiswedstrijden. De uitwedstrijden volg ik samen met Katrien, ook met een blauw-zwart hart, thuis op zo’n sportzender. Omdat we niet altijd op café zouden moeten gaan kijken… Maar het komt er vaak op neer dat het hier in onze living een half café wordt!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.