Aan Tafel bij Justin en Ellen: “Koken is pure ontspanning”

Ellen Heynderickx, dochtertje Roos en Justin Niville schuiven elke avond samen aan tafel. Justin is de kok in huis en experimenteert erop los. Ellen hoor je niet klagen. © PDV
Redactie KW

Aan Tafel brengt ons deze week bij Justin Niville en Ellen Heynderickx. Samen met hun dochtertje Roos wonen ze in de Katelijne Idestraat, nét buiten de stad. “Koken is voor mij pure ontspanning na de drukke kantoorjob. Ik kan daar echt van genieten”, zegt Justin.

Justin en Ellen wonen nu zo’n vijf jaar in de Katelijne Idestraat, een straat in een nieuwbouwwijk in Assebroek op een steenworp van de binnenstad. “We zijn echt wel tevreden dat we destijds op dit project zijn gestoten nadat we enkele jaren langs de drukke Torhoutsesteenweg hadden gewoond”, vertelt Ellen. “Het was een van de laatste stukken bouwgrond vlakbij de binnenstad.”

Vaste benoeming

Het wordt al vlug duidelijk dat we bij echte lekkerbekken zijn aanbeland, want bij het aperitief wordt ons intussen een lekker toastje met tartaar van maatjesharing voorgeschoteld.

Justin en Ellen zijn beiden leerkracht lager onderwijs van opleiding, maar de werkonzekerheid en het steeds maar wijzigen van opdracht en school deden hen na enkele jaren in het vak uitkijken naar een andere sector. “Heel het systeem met die vaste benoemingen in het onderwijs is eigenlijk verkeerd, want het werkt demotiverend naar jonge leerkrachten toe“, stelt Ellen.

“We gaven zo graag les, maar moesten het onderwijs vaarwel zeggen”

“Het duurt enorm lang voor je aan zo’n benoeming geraakt en in die tussentijd zijn er dus heel veel jonge enthousiaste leerkrachten die het onderwijs vaarwel zeggen. En voor wie toch zo’n benoeming kan bemachtigen, is het vaak het signaal om op de lauweren te gaan rusten.” Justin vult aan: “Ik vind het nog altijd wat moeilijk om over te praten, want het les geven op zich deed ik enorm graag. Maar al die beslommeringen die erbij komen en die tergende onzekerheid waren er teveel aan.”

Sardines

Justin gooide het over een andere boeg en schoolde zich om tot informaticus. Nu werkt hij bij Crefius, een dochteronderneming van Belfius die actief is in het beheren van hypothecaire kredieten. Ellen trok het bedrijfsleven in en is nu Human Resources Assistent bij Alpro, het bekende bedrijf dat plantaardige alternatieven voor veel zuivelproducten op de markt brengt, zoals de soya-producten.

Terwijl Ellen verder vertelt over het goede leven in Brugge, ontfermt Justin zich in de keuken over de afwerking van de hoofdschotel: sardines uit de oven met pijnboompitjes, peterselie en look en dat vergezeld van couscous met wat limoen en olijven. Een gerechtje dat zich zeker laat smaken! “Koken is voor mij pure ontspanning. Als ik terug kom van een drukke dag op kantoor kan ik daar écht van genieten“, zegt Justin. “Eigenlijk ben ik quasi altijd de kok hier in huis. Maar ik hoor Ellen niet klagen dus het zal niet slecht zijn…”, lacht hij. (PDV)

Wat is je lievelingsgerecht?

“Het zijn er zoveel! Om te beginnen hou ik enorm van zeevruchten, zeker van lekkere oesters. Ook de Thaise keuken kan mij, maar zeker ook Ellen, erg bekoren. Eigenlijk leerde ik Thaise gerechten kennen via Ellen doordat ze heeft rondgereisd in Azië”, zegt Justin. “Aanvankelijk vond ik dat wel érg pikant, ik kreeg er zelfs tranen in de ogen bij maar nu smul ik er echt van. Er gaat bijna geen week voorbij zonder dat ik zelf een Thaise curry maak. In de waterperiode maak ik graag hespenrolletjes, een parmentierschotel of mijn lievelingsgerecht: stoofvlees! Dit naar een recept van frituur Patrick in Sint-Andries. Dat stoofvlees heb ik tientallen keren geprobeerd tot ik het perfect kreeg.”

Waarom hou je van Brugge?

“Brugge is erg gezellig en ook net klein genoeg om bij manier van spreken op elke hoek iemand tegen te komen die je kent”, zegt Ellen. “Als vrouw voel ik me hier ook echt veilig. Ik durf gerust ‘s avonds en ‘s nachts alleen rondlopen en heb nergens het gevoel dat ik iets te vrezen heb. Dat is niet in alle steden het geval.” “Er is ook enorm veel te doen”, vult Justin aan. “Wie zegt dat Brugge saai is, die kent de stad toch niet goed. Er is Vama Veche, Cactus, de Triënnale, Vismarkt-aperitief op vrijdag. Bovendien zijn alle musea gratis voor de Bruggelingen. Het is ook leuk om in interactie te gaan met de toeristen. Bovendien zijn Bruggelingen ook echt trots op hun stad. Dat zie je aan het onderhoud van de huizen.”

Wat is je favoriete plekje?

Ik vind de Langestraat en omgeving erg leuk. Ik heb een tante en nonkel die in de Peperstraat wonen, vlakbij de Langestraat dus, en het is heel leuk om daar op bezoek te gaan. Daar heerst nog een volks karakter en je ziet er mensen van allerlei pluimage”, zegt Ellen. “Dat komt natuurlijk ook door de vele cafeetjes. Ik vind het erg leuk om daar toeschouwer van te zijn. Als student heb ik drie maanden in rockcafé The Crash gewerkt en daar heb ik véél gezien. (lacht)” “Ik hou vooral van het Astridpark”, vult Justin aan. “Reeds als student aan de normaalschool kwam ik erg vaak. Ook omdat sommige leerkrachten daar gewoon in open lucht hun lessen gaven. En L’Estaminet, waar we graag iets gaan eten en drinken, is er vlakbij.”

Wat doe je dit weekend?

“Onze weekends zijn altijd erg goed gevuld”, zegt Justin. “Ik ga graag een paar keer sporten, zoals zaalvoetballen en wielrennen. En ik pik graag ook eens een evenement mee, zoals Moods op de Burg en andere muziekconcerten.” Ellen vult aan: “Het weekend is ook het moment voor familiebezoekjes en zeker bij mijn familie durven die bezoekjes al eens lang uitlopen met een aperitiefje en een lekkere maaltijd. We hebben ook wel een gevarieerde vriendenkring waar we vaak mee optrekken. Veel vrienden zijn net als wij fan van metalmuziek en we beleven onze liefde voor die muziek dan ook graag samen met hen. En natuurlijk besteden we ook graag tijd met ons dochtertje Roos, die nu 2,5 jaar is.” (PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.