Aan Tafel bij Tone en Ann in Brugge: “Het is hier de zoete inval”

Tone Vandermaes en Ann Vlaeminck hebben een grote vriendentafel: "Elke zondag nodigen we mensen uit." © PDV
Redactie KW

Deze week schuiven we aan tafel bij Tone Vandermaes en Ann Vlaeminck. Ze houden ervan om volk te ontvangen aan hun grote ‘vriendentafel’ in de tuin. “Iedere zondagavond laat ik weten wat er op het menu staat en nodig ik via Facebook mensen uit om de benen onder tafel te komen steken.”

Tone Vandermaes is geen onbekende in Brugge en daarbuiten. Hij is maar liefst veertig jaar actief als leverancier van grondstoffen voor bakkerijen en allerlei producten voor de horeca en op die manier erg veel ‘op de baan’. Samen met zijn echtgenote Ann Vlaeminck, die al vierendertig jaar in Heist als kleuterleidster werkt, woont hij vooraan de Brugsesteenweg, net naast het benzinestation Q8. Het blijft daar in de buurt familie, want Ann is de zus van de huidige uitbater en dochter van de voormalige uitbaters van dit benzinestation.

“Veel reizen kunnen we niet, maar in de tuin maken we ons eigen paradijsje”

“Ik ben een echte Bruggeling en opgegroeid aan de Langerei, in de Julius en Maurice Sabbestraat met name. Mijn vader runde er een zaak in grondstoffen voor bakkerijen en vanaf mijn 20ste hielp ik met hem mee en later werd ik dan zelf uitbater. Ik heb het aantal bakkerijen in de stad trouwens enorm zien achteruitgaan. Toen ik begon waren er nog zeven langs de Langerei alleen al en nu is er daar geen enkele meer”, zegt Tone.

Graag gezellig

“Ik merkte dus dat ik het met de bakkerijen alleen niet zou redden en begon ook met het toeleveren van allerlei benodigdheden voor de horeca. Voor de horeca moet je eigenlijk zeven dagen op zeven beschikbaar zijn. Het is wel erg hard werken, maar ik doe het graag. Een goeie twee jaar geleden heb ik mijn firma overgelaten; het bakkerijgedeelte aan Frank Vereecke en de horeca-afdeling aan Filip De Vlieger. Het werd immers duidelijk dat geen van mijn twee zonen interesse had om de zaak over te nemen.”

“Nu werk ik dus nog voor de firma’s die mijn activiteiten hebben overgenomen. Door mijn werk kom ik dus erg veel in contact met horeca en als mijn vrouw en ik iets gaan eten is het quasi altijd bij klanten. Maar we nodigen ook wel graag mensen thuis uit.”

“Eigenlijk is het hier altijd een beetje een zoete inval”, vult Ann aan. “We zitten graag tussen de mensen en maken het graag gezellig. Vorig jaar kochten de kinderen en ik een grote lange, hoge tafel voor Tone zijn verjaardag. Hij wilde dat al enige tijd omdat het gezellig is om er veel volk rond te zetten.”

Tone vult aan: “Met ons druk beroepsleven hebben we niet altijd tijd om op reis te gaan, maar hier in de tuin maken we ons eigen paradijsje. Ik tuinier hier ook erg graag en kweek bijvoorbeeld mijn eigen tomaten. Dan maak ik daar een lekker verse tomates crevettes van voor onze gasten.”

Wat is jullie lievelingsgerecht?

“Mijn absolute lievelingsgerecht is een zeevruchtenschotel. Daar kan ik echt van genieten”, zegt Ann. “Daarnaast hou ik ook wel van exotische gerechten zoals de Aziatische keuken. Ik heb ook de kookboeken van Pascale Naessens en Sandra Bekari en zij zijn een grote inspiratiebron. Tone is daar minder voor te vinden; hij is meer voor de klassieke burgerkeuken.” “Ik laat me ook wel wel eens graag verrassen, maar kan toch nog altijd erg genieten van een lekkere entrecôte met frietjes en vers geklopte bearnaisesaus”, vult Tone aan. “Zelf ben ik geen grote kok, maar in de winter maak ik graag eens verse soep en de barbecue is ook mijn terrein. Niet enkel in de zomer, maar het hele jaar door!”

Waarom hou je van Brugge?

“We zijn trots op onze mooie stad en genieten er ook van. We zijn echte terrasjesmensen en gaan ook graag eens in interactie met de toeristen”, zegt Ann. “Ook ik ben Bruggeling en hou van de schoonheid van de stad. Maar het moet ook mogelijk zijn om te werken en handel te drijven. Het mobiliteitsplan en de regeling rond het bevoorraden van de winkels, maken dat heel erg moeilijk. Het is quasi onhaalbaar om al die horecazaken voor 11 uur te bevoorraden. En wat de zeedijk betreft: Zeebrugge is de enige plaats waar diepvrieswagens in de zomer niet de hele dag op de dijk mogen. In andere gemeenten wordt er gewerkt met verzinkbare paaltjes en krijgen de vaste leveranciers toegang tot code of sleutel.”

Wat is jullie favoriete plekje?

“Ik vind de Dijver en Steenhouwersdijk erg leuk om rond te wandelen. Het zicht daar is prachtig en ik vind het leuk om bij het water te lopen”, zegt Ann. “Ik ben opgegroeid in de Julius en Maurice Sabbestraat die uitkomt op de Langerei en heb aan die buurt nog heel mooie herinneringen. Ik ging er vaak met mijn vader op pad om alle bakkers te bevoorraden. Toen waren het er nog zeven. Ik herinner me nog hoe de brug aan de Dampoort handmatig werd opengedraaid als er schepen moesten passeren”, stelt Tone. “Ik wandel soms de Langerei af, steek dan de Dampoort over en wandel zo verder tot in Damme, waar ik ook graag eens vertoef. Na enkele drankjes keer ik dus ook weer te voet terug naar Brugge.”

Wat doe je dit weekend?

“In het weekend, en zeker op zondag, nemen we graag de bus naar de binnenstad en ontbijten we uitgebreid. Daar kunnen we echt van genieten. Dat lang uitgesponnen ontbijt wordt dan vaak gevolgd door een terrasje, en eventueel nog een ander terrasje…”, zegt Ann. “Ik heb er de laatste maanden ook een traditie van gemaakt op de zondag op Facebook te posten wat er ‘s avonds op het menu staat en dit onder de noemer ‘Aan Tafel'”, vertelt Tone. “Dan nodig ik vrienden uit om langs te komen. Vaak brengen de mensen zelf ook iets mee om te eten of te drinken. Het komt voor dat er niemand opdaagt maar evengoed zitten we hier plots met een velen. Het is altijd verrassend en dat vind ik leuk.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.