48-Jarige Parkinsonpatiënt uit Torhout wil Kilimanjaro beklimmen
In oktober wil de 48-jarige Parkinsonpatiënt Helwig Falk samen met zes lotgenoten en een team van begeleiders de Kilimanjaro te beklimmen.
Een bejaarde met trillende handen die zich maar moeizaam voortbeweegt: dat is het klassieke beeld van een Parkinsonpatiënt dat bij de mensen leeft. Weinigen weten echter dat er in België naar schatting 1.000 personen jonger dan 55 jaar aan deze ongeneeslijke aandoening lijden. Een van hen is Helwig Falk uit Wijnendale bij Torhout. De 48-jarige ingenieur met Duitse roots kreeg in 2012 te horen dat hij aan de ziekte lijdt en wil het klassieke beeld van de Parkinsonpatiënt bijsturen. Daarom vertrekt hij in oktober naar Tanzania om er samen met zes lotgenoten en een team van begeleiders de Kilimanjaro te bedwingen. Met 5.895 meter is dat de hoogste berg van Afrika.
“Vele jongeren beseffen ook niet dat ze de ziekte hebben”
“Sinds ik in 1994 aan de voet stond van de Mayon-vulkaan op de Filipijnen, droom ik ervan om een dergelijke berg te beklimmen”, verduidelijkt Helwig zijn plannen. “Het is voor mij nu of nooit om die droom te realiseren, want over enkele jaren zal het misschien niet meer lukken. We worden als patiënten professioneel omringd om deze expeditie tot een goed einde te brengen. Met deze onderneming willen we enerzijds geld inzamelen voor onderzoek maar anderzijds ook het taboe rond deze ziekte bij jongeren doorbreken.”
Omdat bijna iedereen Parkinson met bejaarden associeert is het volgens Helwig vaak moeilijk voor jongere patiënten om zich te outen. “Ze verzwijgen het uit vrees voor hun carrière of omdat ze denken op ongeloof te zullen stuiten. Vele jongeren beseffen ook niet dat ze de ziekte hebben.” Sinds hij door de ziekte van Parkinson getroffen werd, lukken bepaalde zaken steeds moeilijker voor Helwig. “Parkinson gaat veel verder dan bevende handen”, zegt hij. “Je raakt minder gemakkelijk in slaap en ook concentratie vormt een probleem. Mijn grootste passie, zingen in het Projectkoor Chantage in Diksmuide, komt hierdoor in het gedrang. Ook de gezichtsspieren verslappen waardoor je stiller praat en aan expressie verliest. Gelukkig bestaat er medicatie die de symptomen helpt onderdrukken. Ik word ook zeer goed begeleid in Parkinsonzorgcentrum van het AZ Sint-Rembert.”
Team van begeleiders
Het Torhoutse AZ Sint-Rembert en de Jongerengroep van de Vlaamse Parkinson Liga (JVPL) steken hun schouders onder de bijzondere expeditie. “Het expeditieteam bestaat uit artsen, verpleegkundigen, paramedici en patiënten“, verduidelijkt de Kortemarkse neuroloog Jen Maes van het AZ Sint-Rembert. “Voor elke patiënt gaat er een begeleider mee. Toen Helwig anderhalf jaar geleden met zijn plan op de proppen kwam en vroeg of ik mee wou gaan, hield ik eerst de boot af. Maar uiteindelijk beslisten we om het project samen met de JVPL breder uit te werken. Ons hoofddoel is om de beperkingen, opgelegd door de ziekte, te overwinnen in de hoop om fundamenteel onderzoek naar de ziekte vooruit te helpen.”
Meer informatie over het project kan je terugvinden op https://walkthekili.wordpress.com/, ook interessant is Jongeren met Parkinson.
(AFr, TLG – Foto MVN)
Gezondheid
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier