Politieke bevoegdheden in Oudenburg bekend

Op woensdag 2 januari wordt de nieuwe coalitie geïnstalleerd met dit college van burgemeester en schepenen: Stefaan Reynaert, Stijn Jonckheere, Gino Dumon, Romina Vanhooren (vanaf januari 2021), Anthony Dumarey, Ulrike Vanhessche en Jaak Lingier. (Foto LIN)
Redactie KW

Toekomstig burgemeester Anthony Dumarey stelde het team en de bevoegdheden voor waarmee hij de komende zes jaar in de Arnoldusstad het beleid zal bepalen. “We hebben met onze drie partijen veel raakvlakken met onder meer open communiceren als een van onze gezamenlijke voornemens”, zegt Anthony Dumarey. “En de agenda van de gemeenteraad meer spijzen”, vult de toekomstige voorzitter van de raad, Stefaan Reynaert, aan.

Twee weken na de gemeenteraadsverkiezingen, die Oudenburg vanaf 2 januari 2019 een ander bestuur bezorgen, maakte de nieuwe coalitie van Open VLD, SP.A en N-VA haar bestuursploeg en de bevoegdheden van burgemeester en schepenen bekend. “Ik ben een teamspeler en wil dan ook dat elke schepen haar of zijn bevoegdheden zelf invult. We gaan samen voor een goede dienstverlening en open communicatie naar de bevolking toe”, stelt Anthony Dumarey, de eerste liberale burgervader na 132 jaar voor Oudenburg.

Stadspersoneel

Hij neemt meteen een groot aantal bevoegdheden voor zijn rekening, waarvan de voornaamste zijn: algemeen beleid en burgerzaken, natuur- en groenbeleid, openbare werken, openbaar domein en verfraaiing, politie en veiligheid, tewerkstelling en personeelszaken, bestuurlijke vernieuwing, communicatie, patrimoniumbeheer, toerisme en recreatie. “En ik wil het stadspersoneel hier zoveel mogelijk bij betrekken. Daarom zal ik de komende maanden met elk van hen eens praten. Ik ben er van overtuigd dat ze allemaal veel in hun mars hebben om te helpen onze stad nog aantrekkelijker te maken.”

Eerste schepen wordt Ulrike Vanhessche (SP.A), de enige die haar voorbije zes jaar als mandataris verzilverd ziet met een voortzetting in het stadsbestuur. “Ik ben blij dat ik mijn sport- en onderwijsbeleid kan verderzetten, aangevuld met enkele belangrijke bevoegdheden: emancipatie en gelijke kansen, participatie, ontwikkelingssamenwerking, levensbeschouwingen, noord-zuidbeleid, gemeentelijke infrastructuur en vooral financiën”, somt Ulrike Vanhessche op. Stijn Jonckheere (N-VA) is niet alleen de jongste van het college, maar ook voor de eerste keer verkozen. Hij wordt tweede schepen met als voornaamste bevoegdheden: cultuur, bibliotheek en archief, bossen, jumelages en Europese aangelegenheden, lokale economie, musea en erfgoed, ruimtelijke ordening. De huidige gemeenteraadsvoorzitter Gino Dumon (SP.A) krijgt als vierde schepen de bevoegdheden energie en nutsvoorzieningen, dierenwelzijn, overheidsopdrachten, pensioenen en verzekeringen, verkeer en mobiliteit, milieu en beheer Europese programma’s.

Inkanteling OCMW

Jaak Lingier (Open VLD) wordt niet alleen schepen van Sociale Zaken, maar mag zich ook van de bijzondere taak vergewissen om het OCMW in het stadsbestuur in te kantelen. Deze bevoegdheid krijgt de naam voorzitter Bijzonder Comité van Sociale Dienst. Verder is hij als derde schepen verantwoordelijk voor armoedebestrijding, gezin, jeugd, markten en kermissen, seniorenbeleid, sociale economie, volksgezondheid en woonbeleid. Jaak Lingier blijft twee jaar in het beleid om daarna de fakkel door te geven aan Romina Vanhooren die al vanaf de installatie op 2 januari betrokken zal worden bij de bevoegdheden van haar partijgenoot.

Het wordt tenslotte de taak van Stefaan Reynaert om als voorzitter van de gemeenteraad de agenda te stofferen en elke zitting in goede banen te leiden. “Ik zal er op toezien dat de raadszitting in open communicatie gebeurt, dat er naar de voorstellen van de oppositie geluisterd wordt en dat er waar mogelijk rekening mee wordt gehouden. We stappen af van de vorige cultuur om meteen alles wat van de oppositie komt af te keuren”, verduidelijkt Stefaan Reynaert.

(LIN)