Tijdens de installatievergadering van de Tieltse gemeenteraad haalde N-VA/Open VLD, naar de oppositie verwezen, al meteen uit naar de nieuwe meerderheid. Het verwijt vooral de twee schepenen van de vroegere coalitiepartner Iedereen Tielt alleen op macht uit te zijn.
Goed dat de installatievergadering niet plaatsvond in de raadzaal, maar in de nieuwe inkomhal van het stadhuis, want ruim 120 toeschouwers verdrongen zich om de nieuwe burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V) de fakkel te zien overnemen van Els De Rammelaere (N-VA), die de raad de laatste keer voorzat.
De raad p>
CD&V (13 zetels), Iedereen Tielt (4) en Groen (1) hebben met 18 zetels op 27 een comfortabele meerderheid. De grootste partij levert met burgemeester Luc Vannieuwenhuyze, Vincent Byttebier, Hedwig Verdoodt, Joris Vande Vyvere en Roos Tack ook de meeste vertegenwoordigers in het schepencollege. Iedereen Tielt kreeg er twee zitjes, voor eerste schepen Pascale Baert en Grietje Goossens. De groenen kregen geen schepenmandaat. De oppositie wordt bevolkt door N-VA/Open VLD met 7 zetels en SP.A met 2 zetels. De raad wordt voorgezeten door Hilde Decoene (CD&V). p>
De exit van N-VA/Open VLD uit de meerderheid zit de fractie duidelijk niet lekker. Simon Germonpré trok fel van leer: “We betreuren dat er geen jonge mensen vertegenwoordigd zijn in het schepencollege. Daarnaast doet het pijn aan de ogen dat de twee dissidente schepenen uit de vorige legislatuur beloond werden.” Een overduidelijke veeg uit de pan voor Grietje Goossens en Pascale Baert. “Het partnerschap tussen CD&V en Iedereen Tielt stond al enkele jaren in de sterren geschreven. Maar van inhoud is hier allesbehalve sprake. Men hunkert enkel naar macht.”
“Geen afbraakpolitiek”
Simon Germonpré liet ook niet na om de realisaties van het voorbije bewind in de verf te zetten. “Tielt staat er alvast beter voor dan zes jaar geleden toen de stadsschuld dubbel zo hoog lag. Ondertussen werden de nodige realisaties verwezenlijkt zoals de dorpskernvernieuwing van Aarsele, de aanleg van de nieuwe Ringlaan, de heraanleg van talloze Tieltse wegen, de vernieuwing van het Gildhof en de bouw van de nieuwe jeugdlokalen. Andere dossiers zoals de heraanleg van de Neringenstraat werden in gang gestoken.” Het raadslid gaf ook aan dat een terug-naar-afscenario voor de collegesite geen optie is.
Van inhoud is allesbehalve sprake. Men hunkert enkel naar macht – Simon Germonpré (N-VA/Open VLD)
Burgemeester Luc Vannieuwenhuyze reageerde dat de bestuursmeerderheid bestaande uit CD&V, Iedereen Tielt en Groen haar verantwoordelijkheid zal nemen. “En we willen niet aan afbraakpolitiek doen. We zullen de oppositie zeker bij het gebeuren betrekken en hopen alle Tieltenaren de komende zes jaar gelukkig te maken.”
Comeback Birger De Coninck p>
Opmerkelijk is de politieke comeback van Birger De Coninck namens SP.A. Hij was in het begin van de vorige legislatuur nog schepen, maar keerde de politiek in 2014 na een aanval van CD&V op zijn persoon de rug toe. De Coninck komt in plaats van de afgezwaaide schepen Guido Mehuys, die zijn zitje niet wenst op te nemen en naar het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst verhuist. Donderdag legde Robben Huyghelier, ook al een gewezen schepen, nog de eed af bij de socialisten, maar hij is er vanaf volgende raad (op donderdag 24 januari) niet meer bij uit tijdsgebrek. p>
Bij Iedereen Tielt en N-VA/Open VLD nemen respectievelijk Marie De Cloet en Roos Baert de plaats in van verkozenen Valentine Potteau en Els De Rammelaere. Iedereen Tielt diende zelfs naar z’n derde opvolger te grijpen. Valentine Potteau mag niet zetelen als dochter van schepen Grietje Goossens. Eerste opvolger Gregory Lazou moest – volgens een interne afspraak dat het aantal stemmen de doorslag geeft – Xavier Therry laten voorgaan, maar die kan niet in eenzelfde raad zetelen met zijn vrouw, schepen Pascale Baert. En zo kwam dus Marie De Cloet ten tonele. p>
N-VA/Open VLD was niet onder de indruk. Henk Mauws stelde zich ernstige vragen bij de toekomstige wissel Roos Tack-Klaas Carrette wat betreft het voorzitterschap van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. “Veel dossiers zijn niet in korte tijd te doorgronden, bovendien zal de opvolger ze door hun gevoelig karakter pas mogen inkijken als hij op 1 januari 2022 zijn mandaat opneemt. Geen evidentie, maar we wensen jullie alle succes.”
Bijzonder Comité van de Sociale Dienst
SP.A-raadslid Simon Bekaert hekelde achteraf de passieve houding van Groen dat noch naar het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst noch naar de politieraad een vertegenwoordiger stuurt. An Vanden Bussche countert dat haar fractie geen recht heeft op een zetel in het Bijzonder Comité. “En de politieraad is voor ons geen prioriteit.”
De eedaflegging van Marie De Cloet (28) betekende voor de gewezen uitbaatster van jongerencafé De Keet haar vuurdoop in de Tieltse politiek. “Ik trok op plaats 5 op de lijst van Iedereen Tielt naar de gemeenteraadsverkiezingen. Best hoog, maar tegelijk lag het toch niet voor de hand om van daaruit meteen verkozen te worden in een nieuwe partij. Ik wist dat alles in zijn plooi zou moeten vallen om te mogen zetelen.”
Dat gebeurde ook, vooral met dank aan haar 356 voorkeurstemmen van 14 oktober. “Ik zal me in de eerste plaats inzetten voor veiliger verkeer en een bruisender jeugdleven in onze stad.”
(Tom Van Houtte)
Gemeenteraadsverkiezingen 2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier