Er mogen dan weinig nationale trends te ontwaren zijn, de forse comeback van extreemrechts is een uitzondering op de regel. Vlaams Belang steekt in Kortrijk N-VA voorbij. Kopman Wouter Vermeersch wijst er graag op dat hij zelfs meer voorkeurstemmen haalt dan Stefaan De Clerck.
Wouter Vermeersch denkt dat de goeie resultaten van zijn partij in de eerste plaats te wijten zijn aan ‘de vernieuwing en verjonging van het Vlaams Belang’. “Tom Van Grieken is de nationale belichaming van dat idee, ik probeer in Kortrijk het gezicht te zijn. Vlaams Belang is een sterk merk en men wil daar ook een sterke figuur bij. Anderzijds heeft de kiezer met dit resultaat een signaal gestuurd dat er iets moet gedaan worden aan de veiligheid in de stad. Mensen vervreemden van hun eigen omgeving. Vandaar dat we ons zo hard verzetten tegen de nieuwe moskee in de Brugsesteenweg.”
“Door het moskeedossier ben ik van op de laatste plaats ook verkozen in de provincieraad“, stelt de kopman. “Heel belangrijk, want de provincie beslist over de financiering van geloofsgemeenschappen en over de bouwvergunningen in beroep. De vergunning voor de Kortrijkse moskee zal daar – als van het ons afhangt – zeker belanden.”
Voorbij langs links
N-VA kon het zich als lid van de stadscoalitie niet veroorloven om verzet te plegen tegen moskeeplannen. Dat verklaart misschien waarom de partij werd ingehaald door Vlaams Belang. Maar Wouter Vermeersch denkt dat de N-VA het verlies aan zichzelf te wijten heeft. “Mocht men in de oppositie gezeten hebben, zou men in de huidige samenstelling, wellicht ook geen duidelijk standpunt tegen de moskee hebben ingenomen. Ik heb de indruk dat N-VA in Kortrijk zelfs Groen langs links voorbij tracht te steken. N-VA heeft de rechtse en Vlaamse verwachtingen totaal niet ingelost.”
Hoewel Van Quickenborne van meet af aan duidelijk maakte dat hij niet wil regeren met extremen, werd verrassend genoeg ook Vermeersch uitgenodigd voor een gesprek op het stadhuis. “Ik vind het goed dat we op zijn minst spreken met elkaar. Je kunt ook niet om de uitslag heen. We hebben een open en constructief gesprek gehad, waarbij ik onze raakpunten heb trachten te benadrukken. We hebben het natuurlijk gehad over de problemen in de stad en ik heb de hand uitgestoken om die aan te pakken.” Een plaatsje in de coalitie is voor Vlaams Belang niet weggelegd. “Ik kan met iedereen door de deur, maar de vraag is: wie kan er met mij door de deur? Wij trekken geen cordons op naar andere partijen toe. We spreken geen veto’s uit.” (KVDM)
Gemeenteraadsverkiezingen 2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier