Zonder zwarte mars, maar van levensbelang voor de sjerp: hierover gaat de hete gemeenteraad van De Panne straks

Is Bram Degrieck na de belangrijke gemeenteraad van dinsdag nog burgemeester van De Panne? Dat is de vraag waar alles om draait. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Wie komt dinsdagavond met de sjerp naar buiten: zittend burgemeester Bram Degrieck of uitdager Ann Vanheste? Die vraag houdt De Panne nu al dagen bezig, nadat de oppositie met de steun van overgelopen schepen Cindy Verbrugge en voorzitter Marc Hauspie een motie van wantrouwen tegen het huidige bestuur indiende. De Panne maakt zich op voor een hete politieke avond, zonder zwarte mars maar voor de ogen van velen.

“Als ze me weg willen, zullen ze mijn 125 kilogram uit het gemeentehuis moeten sleuren.” Met die woorden plaatste huidig burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-B) zijn voeten vorige week stevig in het zand van De Panne. De aanleiding voor die forse uitspraak? Een couppoging van de groep rond oud-burgemeester Ann Vanheste. Het 52-jarige kopstuk van DAS riep zichzelf op een persconferentie uit tot de nieuwe burgemeester van de kustgemeente.

Motie van wantrouwen

Hoe dat kan? Met de steun van de tweede oppositiepartij CD&VPlus, N-VA én onafhankelijk gemeenteraadsvoorzitter Marc Hauspie. DAS legt samen met hen op de gemeenteraad van dinsdagavond een zogenaamde ‘collectieve constructie van wantrouwen’ voor. Een nieuw Vlaams decreet biedt gemeenteraadsfracties de mogelijkheid om bij onbestuurbaarheid de macht te grijpen. Wie bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen het meest voorkeurstemmen had en tot de grootste partij behoort, krijgt de sjerp.

“De meerderheid brokkelt af, dat zie je aan alles”, zegt Cindy Verbrugge, de huidige N-VA-schepen die haar karretje vasthaakt aan de oppositieparijten. “Van teamwork is geen sprake meer. Deze gemeente werd de facto onbestuurbaar. Bovendien is het financiële beleid aan het ontsporen. Wie zal alle roekeloze uitgaven en dure beslissingen blijven betalen? Er is nood aan duidelijkheid en daadkracht.”

Ontslag eisen

Exit huidig schepencollege, enter de nieuwe ploeg? Niet zo snel, counteren burgemeester Degrieck en co. Daags na de aankondigingen van de oppositie reageerde de meerderheid als door een wesp gestoken. “De maskers zijn afgevallen. We zullen ons met hand en tand verzetten en, misschien nog belangrijker, we hebben de wetgever aan onze kant”, aldus Bram Degrieck. Volgens de meerderheid is er van onbestuurbaarheid hoegenaamd geen sprake. “Op geen enkel moment is er de voorbije drie jaar enig probleem geweest, noch op beleidsmatig, noch op administratief noch op politiek vlak”, beklemtoont de burgemeester.

Dit alles is geen kattenpis en dat weet voorzitter Marc Hauspie maar al te goed – Bram Degrieck, burgemeester De Panne

In aanloop naar de levensbelangrijke gemeenteraad van dinsdagavond richtte de meerderheid haar pijlen al op de overlopers. Zo eiste burgemeester Degrieck meteen al het ontslag van schepen Cindy Verbrugge, had hij het over ‘machtsgeil verraad’, zag hij verschillende vormfouten in de documenten en maakte hij duidelijk dat de handtekening van voorzitter Marc Hauspie weinig betekenis heeft. “Of hij het nu wil of niet: hij behoort nog tot de ACT!E-fractie en dus heeft hij hun steun nodig om de motie van wantrouwen te ondertekenen. Die steun komt er niet”, klonk het. “Tekent hij toch, dan gaat het om een zware deontologische fout, een doelbewuste dan nog. Dit is geen kattenpis en dat weet hij maar al te goed.”

De huidige bestuurders van De Panne met v.l.n.r. schepen Michèle Vandermeeren, Kim Rohart (fractie Het Plan-B), Bruno Rosseel (fractie N-VA), burgemeester Bram Degrieck, schepenen Nicolas Luyssen en Stéphane Buyens, Jochen Raymaekers (fractie ACT!E).
De huidige bestuurders van De Panne met v.l.n.r. schepen Michèle Vandermeeren, Kim Rohart (fractie Het Plan-B), Bruno Rosseel (fractie N-VA), burgemeester Bram Degrieck, schepenen Nicolas Luyssen en Stéphane Buyens, Jochen Raymaekers (fractie ACT!E). © Myriam Van den Putte

Alleen schrijft het nieuwe decreet nergens expliciet dat een onafhankelijk raadslid een motie van wantrouwen niet mee kan ondertekenen. Dat je als onafhankelijke geen schepen of burgemeester kan worden, staat bijvoorbeeld wel zwart op wit. De uiteindelijke interpretatie komt dus de Vlaams minister van Binnenlands Bestuur toe, in dit geval minister Bart Somers van Open VLD. De Panne lijkt zo een belangrijk precedent te worden voor tal van andere lokale besturen. Ongetwijfeld zal de gemeenteraad van vanavond met argusogen gevolgd worden op veel plaatsen in Vlaanderen.

Zwarte mars?

De inwoners van De Panne zagen de politieke soap aan zee intussen met vaak lede ogen aan. Op sociale media verschenen tal van steunbetuigingen en werd vrij felle debatten over de toekomst van de gemeente gevoerd. Meer nog: om de zittende bestuursploeg en burgemeester Degrieck te steunen werd zelfs een zwarte mars op poten gezet. Initiatiefneemster Carine Page plande om dinsdagavond van aan het gemeentehuis richting De Boare, waar de zitting plaatsvindt, te stappen. “Ik ben geen lid van een partij en trek me normaal nooit iets aan van de politie, maar wat hier is gebeurd, kan niet door de beugel.”

De groep die het nieuwe schencollege wil vormen met v.l.n.r. Bruno Dequeecker, Cindy Verbrugge, Johan Blieck, Pol George, Ann Vanheste, Marc Hauspie en Ann Woestijn.
De groep die het nieuwe schencollege wil vormen met v.l.n.r. Bruno Dequeecker, Cindy Verbrugge, Johan Blieck, Pol George, Ann Vanheste, Marc Hauspie en Ann Woestijn. © Myriam Van den Putte

Hoewel Bram Degrieck aangaf het gebaar te weten appreciëren, gaf hij geen toestemming voor de protestactie. Op die manier wil hij het debat ‘sereen en waardig’ houden. Wel wordt er een groot scherm geplaatst vlakbij, wordt de raadszitting op Facebook live uitgezonden en zullen amper 22 uitgelote gelukkigen de zitting vanuit het publiek kunnen volgen. Pittig detail is trouwens dat de gemeenteraad van De Panne voor het eerst sinds de coronacrisis uitbrak opnieuw fysiek doorgaat.

Bepalende stem

De kernvraag is: haalt de uitdagende oppositie voldoende stemmen? Eric Vanhee, verkozen voor CD&VPlus maar intussen onafhankelijk raadslid, liet al weten tegen de motie van wantrouwen te stemmen. Dat betekent dat je bij een 10-10 uitkomt en dat de stem van voorzitter Marc Hauspie doorslaggevend zal worden. In een gesprek met Het Laatste Nieuws liet die laatste doorschijnen dat de ‘harde woorden van de voorbije dagen hem raakten’. “Dat onze politieke zet niet zomaar zou worden aanvaard, had ik wel verwacht. Dat het zo’n storm van dreigementen teweeg zou brengen, helemaal niet. Hoe ik zal stemmen? Dat zie je dinsdagavond wel.”

Dat onze zet niet zomaar zou worden aanvaard, had ik wel verwacht. De storm aan dreigementen helemaal niet – Marc Hauspie, voorzitter gemeenteraad De Panne en doorslaggevend bij de stemming

De verwachting is dat de nieuwe bestuursgroep de stemming zal halen. Het huidige schepencollege zal vanavond nog uit hun rol worden ontzet, waarna de nieuwe burgemeester en schepenen de eed zullen afleggen. Maar wat de uitkomst ook effectief mag zijn, dat het laatste woord over de sjerpkwestie in De Panne nog niet is gezegd, is nu al zeker.

Volgende week dinsdag, op 31 augustus, staat immers al een nieuwe gemeenteraad gepland, waarin de beslissing van vandaag wordt ingetrokken. Een opmerkelijke zet van de (afscheidnemende?) meerderheid. Mocht het debat in het nadeel van Degrieck en co uitdraaien, dan volgen er sowieso verdere juridische stappen, zo werd al aangekondigd. “Als het moet tot bij de Raad van State”, aldus Degrieck tot slot. “Dit dossier rammelt langs alle kanten, en toch is de schade nu al enorm. Het vertrouwen herstellen in de lokale politiek wordt niet makkelijk. Maar onmogelijk is het niet.”