Schepen Jonas Van D’Huynslager maakt balans op: “Geen spijt van mijn keuze”

Jonas Van D’Huynslager voelt zich als jongste schepen in de gemeenteraad best op zijn gemak. (foto CLY)
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

De gemeenteraadverkiezingen liggen al drie jaar achter de rug. Tijd om even stil te staan bij die eerste drie jaar van het huidige bestuur in Oostrozebeke, dat maar een krappe meerderheid heeft van één zetel, maar intussen wel al heel wat heeft gerealiseerd. Die terugblik hielden we met de jongste verkozene die meteen ook schepen werd: Jonas Van D’Huynslager.

Jonas Van D’Huynslager (27) uit de Dalakkerstraat is een geboren en getogen Oostrozebekenaar. Hij is intussen één jaar gehuwd met Sien Gheysen uit Ledegem. Hij is de enige mannelijke onderwijzer in basisschool Mandelbloesem, waar hij afwisselend voor het vierde, vijfde en eerste leerjaar staat. Naast onderwijzer is hij dus ook sinds drie jaar schepen van Jeugd en Sport.

Jeugdbeweging

Voor Jonas was het drie jaar geleden zijn eerste deelname aan de gemeenteraadverkiezingen op de lijst van de burgemeester. Een succes, want hij kreeg 496 stemmen achter zijn naam, wat hem meteen een schepenzetel opleverde. “Misschien had het succes te maken met mijn engagement in het verenigingsleven. Sinds mijn zevende ben ik lid van de KSA en daar heb ik nog steeds een sterke band mee. Ik zetel trouwens nog altijd in het bestuur van jeugdhuis ‘t Ipperste. Het besef om iets te doen voor de gemeenschap is eigenlijk gegroeid binnen de jeugdbeweging.”

“Of ik zelf de stap zette naar de politiek? Niet echt. In 2016 werd ik gevraagd door toenmalig burgemeester Carl Declerck om bij zijn fractie te komen. Ik zag dat meteen zitten, omdat dit wellicht de enige weg is om iets te doen voor de lokale gemeenschap. Ik was toen nog hoofdleider van de KSA, maar dat kon ik niet eeuwig blijven. Mijn eerste deelname aan de verkiezingen was uiteindelijk een groot en onverwacht succes. Ik kreeg onmiddellijk een schepenzetel aangeboden.”

“Mijn politiek engagement heeft mijn sociaal en familiaal leven niet overhoop gehaald”

“Nu we drie jaar verder zijn, heb ik nog altijd geen spijt van mijn keuze. Het was riskant voor mijn familiaal leven, want als schepen ben ik maximaal twee dagen in de week ’s avonds thuis. Wel is het zo dat ik probeer één en ander te compenseren in het weekend en daar kan mijn vrouw zich best in vinden. Wij hebben ook nog geen kinderen en geven bovendien les in dezelfde school op een boogscheut van ons huis, wat de verplaatsingen minimaal maakt.”

Infrastructuur

“Of het mandaat mij voldoening schenkt? Ik heb drie jaar terug geen voorwaarden gesteld, al leken jeugd en sport me wel aantrekkelijk. Zonder erom te vragen, kreeg ik jeugd en sport, feestelijkheden, toerisme, bibliotheek, ICT en speelpleinwerking. Tot vandaag bevallen die bevoegdheden me uitstekend.”

“Het is ook leuk om met een goede ploeg samen te werken die positief is ingesteld en waarmee het leuk is om samen te werken. We hebben samen al heel wat gerealiseerd wat infrastructuur betreft, maar ook kleinigheden zoals de vernieuwing van het infoblad. Ik mag zeggen dat mijn politiek engagement mijn sociaal en familiaal leven niet overhoop heeft gehaald. Ik hou er wel een goede agenda op na en toets die met die van mijn vrouw.”

“Of er nog tijd is voor een jaarlijkse reis? Ik moet toegeven dat we niet echt reizigers zijn, we zijn ook graag thuis bij de hond. Toch probeer ik een paar keer per week te lopen en we zijn dit jaar al twee keer te voet naar Halle geweest én de volledige kustlijn afgelopen. In Oostrozebeke zelf gebeuren alle verplaatsingen te voet of met de fiets.”

“Wat de toekomst betreft, dat blijft een beetje koffiedik kijken gezien de fractie maar één zetel op overschot heeft. Ik ben echter heel positief. We werken hard met de hele ploeg en hopen dat dit beloond wordt bij de volgende gemeenteraadverkiezingen.”

(JC)