Personeel Poperings zwembad technisch werkloos

Christof Dejaegher. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Redactie KW

De Krant van West-Vlaanderen hield een exclusieve rondvraag in alle gemeenten naar de impact van de coronacrisis op de lokale besturen. Christof Dejaegher (CD&V) meldt dat drie grote wegeniswerken momenteel stilliggen.

1. Komt u nog bijeen met het schepencollege en met de voltallige gemeenteraad?

“Het schepencollege komt nog wekelijks fysiek samen maar in de raadzaal, die groter is dan de schepenzaal, en met naleving van de social distancing. De medewerkers die betrokken zijn volgen via Microsoft Teams. We onderzoeken momenteel aan de hand van enkele goede voorbeelden hoe we de vergadering van de gemeenteraad digitaal kunnen organiseren en hoe we gaan stemmen, maar ook hoe we dit publiek bekend/consulteerbaar zullen maken. Livestreaming zou mogelijk zijn.”

2. Welke grote projecten/investeringen zijn door de coronacrisis on hold gezet?

“Wat wel een feit is, is dat alle grotere wegeniswerken die lopende zijn – dat zijn bij ons drie grotere projecten stil liggen momenteel. De werken werden ingevolge de coronamaatregelen geschorst wegens onvoorziene omstandigheden. Zoals zo vele organisatoren en ondernemers zitten wij ook soms met de handen in het haar, want als lokaal bestuur zijn we zelf ook een belangrijke organisator in de stad.”

3. Hoe blijft u in contact met de burger nu de gemeentehuizen gesloten zijn?

“Wij werken op afspraak voor de dringende gevallen. Er is ook heel veel digitale communicatie. We bemannen enkele infolijnen en we bellen met een team vrijwilligers alle 80-plussers op om te horen hoe het gaat en of er bepaalde vragen zijn.”

4. Zijn er specifieke coronamaatregelen genomen?

“Ja, we hebben de controle op het betalend parkeren opgeschort. Ook de terrasbelasting is voor het hele jaar opgeheven. We betalen een aantal investeringssubsidies voor ondernemers vroeger uit dan voorzien en we schorten de betaling op voor het lopende kwartaal van zowel de Pop. pas, maar ook de inname openbaar domein voor bouwwerven. Er zal niets anders opzitten dan de verloren inkomsten te recupereren via het besparen op onze werking of door bepaalde uitgaven te verschuiven naar volgend jaar.”

5. Wat met het gemeentepersoneel?

“De meesten blijven voorlopig nog aan de slag. Maar toch hebben ook wij al technische werkloosheid moeten aanvragen. Dit is bijvoorbeeld voor ons zwembad het geval. Enkele mensen konden een andere taak opnemen en we hebben best ook wel wat mensen voor wie thuiswerk haalbaar is.” (API)

Hoe doen ze het in de andere West-Vlaamse gemeenten? Ontdek het op www.kw.be/lokalepolitiek