Gemeente Ardooie kocht duizenden mondmaskers voor mensen in de zorg

Inwoner van de gemeente Ardooie: Gerry Vandenberghe, duwt op de bel van het gemeentehuis. © (foto JCR)
Redactie KW

De Krant van West-Vlaanderen hield een exclusieve rondvraag in alle gemeenten naar de impact van de coronacrisis op de lokale besturen. Burgemeester Karlos Callens (Groep 82) denkt niet dat Ardooie zware financiële problemen zal kennen door de coronacrisis.

1. Is er nog schepencollege en een voltallige gemeenteraad tijdens deze coronacrisis?

“De gemeenteraad van maart werd afgelast. De raad van april zal naar alle waarschijnlijkheid wel plaatsgrijpen maar mits de nodige maatregelen in acht worden genomen. Publiek zal er in elk geval niet toegelaten worden.”

2. Welke grote projecten worden er door de coronacrisis ‘on hold’ gezet?”

“Tot op vandaag werd nog geen enkel project ‘on hold’ gezet.”

3. Hoe blijft u in contact met de burger nu het gemeentehuis gesloten is?

“Burgers kunnen mij contacteren via mijn gsm, mijn mail of via andere sociale media. Ikzelf heb dagelijks contact met de algemene directeur Dominiek Pillaert en de verschillende diensthoofden.”

4. Zijn er specifieke coronamaatregelen genomen? En hoe denkt u het inkomstenverlies op te vangen?

“Daar Ardooie weinig retributies heeft zoals bijvoorbeeld op terrassen, moeten wij er ook weinig afschaffen. Het standgeld voor de wekelijkse markt wordt uiteraard geschorst en we vragen ook geen huurgeld aan verenigingen die laattijdig moesten afzeggen. Ik denk niet dat we financieel zware problemen zullen hebben. We kochten zelfs duizenden mondmaskers voor dokters, woonzorgcentra en thuisverplegers.”

5. Kan het gemeentepersoneel aan de slag blijven?

“Het gemeentehuis is open en het personeel werkt, je moet wel eerst aanbellen eer je binnenkunt. Om iemand van het OCMW te spreken, moet je vooraf een afspraak maken. Zieke personeelsleden moeten thuisblijven. Poetsdienst en kinderopvang werken.” (IB)

Hoe doen ze het in andere West-Vlaamse gemeenten? Ontdek het op www.kw.be/lokalepolitiek.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.