Bouwprojecten gaan nog steeds door in Alveringem

Gerard Liefooghe, burgemeester van Alveringem. (foto AB) © Anne Bovyn
Redactie KW

De Krant van West-Vlaanderen hield een exclusieve rondvraag in alle gemeenten naar de impact van de coronacrisis op de lokale besturen. Gerard Liefooghe (GemeentebelangenCD&V) wil de tering naar de nering zetten om het inkomensverlies op te vangen.

Komt u nog bijeen met het schepencollege en met de voltallige gemeenteraad? En zo, ja, op welke manier?

“De gemeenteraad verloopt sinds maart digitaal. Het schepencollege komt nog elke maandag fysisch bijeen; verspreid van elkaar in de raadzaal in plaats van dicht bij elkaar in mijn bureau. Uiteraard zijn die vergaderingen nu veel minder lang. Op weekdagen is er elke ochtend coronavergadering op het gemeentehuis. Daarop aanwezig zijn de algemeen directeur, de diensthoofden, Meloika Verweirder die de coronatelefoon ‘Alveringem helpt’ bemant, Karolien Avonture als schepen en ikzelf als burgemeester. Minstens één keer per week komt ook een vertegenwoordiger van wzc ‘t Hoge langs.”

Welke grote projecten zijn door de coronacrisis on hold gezet?

“Geen. Gelukkig zijn al onze belangrijkste projecten in de vorige legislaturen gerealiseerd. Het dossier ‘Stavels Plekje’ gaat voort. De architect is bestekken aan het opmaken.”

“De aanleg van het fietspad tussen Izenberge en Leisele die voor dit jaar gepland staat, ook. De aannemer is al gekend. Andere fietspaden zullen mijns inziens moeten wachten, omwille van een gebrek aan subsidies.”

Hoe denkt u het inkomstenverlies op te vangen?

“Door de tering naar de nering te zetten.”

Hoe blijft u in contact met de burger?

“Via bepaalde nieuwsbrieven, de website en fysisch via het gemeentehuis dat open blijft. Langskomen kan, maar niet dringende zaken, vragen we om uit te stellen of digitaal contact op te nemen.”

“Overal in het gemeentehuis staan handgels en er zijn extra plexiglazen voorzien voor bezoekers en personeel.”

Wat met het vele gemeentepersoneel? Blijft iedereen aan de slag of voert u ook technische werkloosheid in?

“Er is werk genoeg. Alle disciplines blijven aan de slag. Met respect voor de regels van sociale afstand weliswaar.” (AB)

Hoe doen ze het in de andere West-Vlaamse gemeenten? Ontdek het op www.kw.be/lokalepolitiek.