Na de gemeenteraadsverkiezingen verdween N-VA uit de meerderheid: “Op laffe manier aan kant gezet”
De vorige gemeenteraadsverkiezingen in Wervik waren vooral pijnlijk voor N-VA, dat uit de meerderheid verdween. “Een dag in mineur”, blikt fractieleider Sanne Vantomme (47) terug. N-VA verloor 2 zetels en zakte van 18 naar 15 procent.
Sanne Vantomme weet het nog goed. Hij en zijn team zaten op verkiezingsdag in café De Macote toen het verkiezingsnieuws bekendraakte. “De toenmalige SP.A en de stadslijst haalden een meerderheid. Plots waren we overbodig. In de vorige legislatuur met drie partijen plakte de mayonaise nochtans goed. Wij, SP.A en Open VLD. We waren allemaal vragende partij om de coalitie verder te zetten.”
“Dat we toch uit de boot vielen, was een harde en onverwachtse dobber. In de meerderheid kan je iets doen, in de oppositie is het roepen in de woestijn. Onze lijsttrekker Belinda Beauprez en onze toenmalige voorzitter Virginie Terrier voerden in de aanloop naar de verkiezingen de onderhandelingen met andere partijen. Ze waren gemandateerd en moesten niet terugkoppelen aan ons bestuur.”
Zeer trots
“Dat ik geen schepen bleef, was heel pijnlijk”, aldus Vantomme. “Ik had in de vorige legislatuur mijn commerce afgebouwd omwille van mijn schepenambt. Ondertussen hebben we dat hier kunnen rechttrekken. Het blijft jammer. Een aantal projecten had ik graag verder ontwikkeld. Waar we trots op zijn? We zijn heel blij met onze ontwikkelingen op vlak van cultuur en feestelijkheden. Ik denk dan aan het GC in de Wervikstraat in Geluwe en de braderie, die een tweedaagse werd. Als schepen ben ik altijd zeer trots geweest dat ik dat voor mijn stad heb mogen doen.”
Ik hoop dat ik nooit een echte politieker word, want een echte politieker gaat over lijken
Sanne Vantomme kan het allemaal enigszins relativeren. “Ik ben niet gefrustreerd. Als je niet kan tegen het verliezen van de verkiezingen, dan moet je niet aan politiek doen”, klinkt het.
Het zit Sanne Vantomme wel hoog dat lijsttrekker Bert Verhaeghe van de stadslijst op verkiezingsdag niet communiceerde. “We werden op een laffe en achterbakse manier aan de kant gezet”, geeft hij aan. “We zijn nog altijd mensen onder elkaar. Ik ben misschien te gevoelig en te emotioneel om aan politiek te doen. Ik hoop dat ik nooit een echte politieker word want een echte politieker gaat over lijken”
Inspraak
“Ik ben zwaar ontgoocheld in de nieuwe meerderheid. Ze beloofden ons inspraak maar daarvan kwam nog niet veel in huis. De nieuwe meerderheid had ons de hand gereikt maar we ervaren eigenlijk een kaakslag. De manier waarop we door sommigen op de gemeenteraad worden behandeld vind ik beneden alle peil.”
Persoonlijk vonden we dat N-VA met niet zo’n sterke lijst naar de kiezer trok. “We gingen er vanuit dat we een goede lijst hadden, zowel qua mannen en vrouwen als geografisch verspreid over het grondgebied maar blijkbaar sloeg dat bij de bevolking niet zo aan”, reageert Sanne daarop.”
Ondertussen verdwenen lijsttrekker en gewezen schepen Belinda Beauprez en raadslid Angelo Demuynck van het politieke toneel. “Jammer want door het ontslag van Belinda speelden we heel wat kennis kwijt”, zegt Sanne. “Ze was één van de meest bekwame schepenen van Financiën ooit. Ook qua Openbare Werken. Vanuit haar beroepservaring wist ze hoe de vork aan de steel zat. We vinden trouwens dat er veel te weinig ingezet wordt op wegeninfrastructuur.”
Sanne Vantomme zetelt ondertussen al maar liefst 27 jaar in de meerderheid. Niemand doet beter. “Ik ben daar eigenlijk wel trots op”, zegt hij. Wie weet wordt hij de volgende keer de lijsttrekker van N-VA. “Als mijn partij me nodig heeft, dan sta ik ter beschikking”, zegt de echtgenoot van Katrien Forrez. Samen runnen ze De Fruithalle in de Menensesteenweg.
(Erik De Block)
Verkiezingen 2018: drie jaar later
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier