Kan Kortrijk zich de coronacrisis veroorloven? “Als dit niet te lang duurt, dan wel”

De grootste werf van de stad, die aan de stationsomgeving, werd niet stil gelegd maar liep wel wat vertraging op. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Geen stad of gemeente die niet lijdt onder de coronacrisis. In Kortrijk is dat niet anders. De inkomsten uit taksen, parkeergelden en belastingen dalen zienderogen, terwijl de uitgaven aan steunmaatregelen een aardige duit kosten. “Maar Kortrijk staat financieel sterk in zijn schoenen. Als dit niet te lang duurt, dan kunnen we dit aan”, verzekert burgemeester Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester). Hoe het verlies aan inkomen zal opgevangen worden, is nog niet duidelijk.

Kortrijk was een van de eerste steden die concrete maatregelen aankondigde bovenop die van de Vlaamse en Federale overheid. In de eerste week van de lockdown light beloofde het stadsbestuur alle horeca-uitbaters 1.000 euro extra, bovenop de 4.000 euro die de Vlaamse overheid al toezegde. Daarnaast werden ook hotel-, terras- en handelaarstaksen geschrapt. “Stad Kortrijk heeft een financieel stevig budget. Als de crisis niet te lang duurt, dan kunnen we dit aan”, verzekert burgemeester Van Quickenborne.

Geen nattevingerwerk

“Het klopt dat we op dit moment heel wat inkomkomsten mislopen”, bevestigt schepen van Financiën, Kelly Detavernier (N-VA). “Het gaat over een aanzienlijk bedrag. Maar de directe impact daarvan zal pas duidelijk worden binnen een maand of twee. De indirecte zelfs nog veel later. De inkrimping van de economie zal immers ook gevolgen hebben voor de belastingen, onze grootste bron van inkomen. Ik hoop dat daarover afspraken zullen komen met andere steden, zodat we niet te veel aan nattevingerwerk moeten doen. De extra premies voor horeca-uitbaters werden wel nog niet uitgedeeld, daarvoor wachten we op de Vlaamse overheid. Maar dat we die kunnen betalen, staat vast. Onze stad had voor 2020 een mooie buffer van enkele miljoenen. Wij kunnen de coronafactuur voorlopig dus zeker betalen. Maar hoeveel die precies zal bedragen, is nog lang niet duidelijk.”

Later op het jaar hebben we nog een mooi aanbod aan evenementen in de stad

De crisis betekent ook het annuleren van heel wat evenementen waar veel Kortrijkzanen een heel jaar naar uitkijken. Denk maar aan de paasfoor, het 1 mei-festival en de Sinksenfeesten. Vooral het schrappen van die laatste doet heel wat handelaars pijn. Een druk Sinksenweekend kan een kalme winter helemaal goed maken. Het stadsbestuur kondigde vorige maand nog een light-versie van de geliefde feesten aan, maar nu de maatregelen opnieuw verlengd werden, is dat geen optie meer. De feesten verplaatsten blijkt geen optie. “Ik denk dat we ook later op het jaar nog een mooi aanbod aan evenementen in de stad hebben. De Sinksenfeesten daartussen moffelen wordt moeilijk.”

Burgemeester Vincent Van Quickenborne.
Burgemeester Vincent Van Quickenborne.© AN

Ook verschillende werven in de stad werden even stil gelegd. “Maar dat was niet op vraag van het bestuur. We zien ook dat ze nu stilaan hernemen”, bevestigt de burgemeester. De grootste werf van de stad, die aan de stationsomgeving, werd niet stilgelegd maar liep wel wat vertraging op. Hoeveel precies, is nog onduidelijk. Er was ook een paar keer discussie over het niet naleven van de coronamaatregelen. Vooral social distancing blijkt een probleem te vormen onder de werklieden. “We hebben trouwens geen grote investeringen uitgesteld. De gemeenteraad van maandag zal vooral rond corona draaien, maar zaken die beslist moeten worden om de voortgang van grote projecten te kunnen verzekeren, staan ook op de planning.”

Digitale gemeenteraad

Die gemeenteraad zal trouwens voor het eerst in de geschiedenis van de stad digitaal verlopen. “Dat is goed te doen. De vergaderingen van het schepencollege verlopen immers al elke maandag digitaal. Het publiek zal kunnen meevolgen via de livestream zoals al zeven jaar het geval is in onze stad”, aldus de burgemeester. De raadscommissies verlopen uitzonderlijk via mail. “We trachten het contact met onze inwoners zo goed mogelijk te onderhouden. Mensen kunnen voor dringende zaken terecht in het stadhuis op afspraak en ons uniek gratis nummer 1777 is al bij heel wat Kortrijkzanen gekend”, vertelt de burgemeester. “Ze kunnen er terecht met al hun zorgen en vragen. En ons ondernemersloket kreeg zelfs al een pluim van Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen). Boeken afhalen bij de bib kan op afspraak, elke 70-plusser in de stad ontving al een telefoontje van een van onze medewerkers en het aantal maaltijden dat we aan huis leveren werd fors opgedreven. We zitten dus zeker niet stil.”

Paaspakketten

Daarnaast geeft de burgemeester wekelijks een speech via sociale media om zijn burgers moed in te spreken en probeert de stad een extra inspanning te doen voor kinderen in kansarme gezinnen. Op vraag van de schepen van Sociale Vooruitgang Philippe De Coene (SP.A) werden er voor hen 1.600 paaspakketten met leesboekjes en chocolade verdeeld. Die inspanningen zorgen voor extra werk voor het stadspersoneel, maar toch voerde het bestuur technische werkloosheid voor een deel van hen in. “Dat kon niet anders. Voor de lage en middenkaders passen we trouwens bij zodat mensen geen of een beperkt nettoverlies lijden”, besluit Van Quickenborne.

David Wemel (Groen) en Hannelore Vanhoenacker (CD&V).
David Wemel (Groen) en Hannelore Vanhoenacker (CD&V).© AN

Oppositie: “Geen tijd voor politieke spelletjes”

De drie oppositiepartijen in de Kortrijkse gemeenteraad, CD&V, Vlaams Belang en Groen, stellen zich opvallend positief op. “Wij houden ons inderdaad bewust op de achtergrond”, aldus fractieleider Hannelore Vanhoenacker (CD&V). “We appreciëren de manier waarop het stadsbestuur de situatie aanpakt. Al zijn er natuurlijk bezorgdheden zoals de financiële impact van de crisis en de soms stroeve communicatie. Denk maar aan het reservatiesysteem voor de containerparken. Te weinig mensen weten hoe het werkt. Er is dus marge voor verbetering, maar daar kunnen we later over praten.”

Een gelijkaardig geluid bij Groen. “Het is niet het moment om aan politieke spelletjes te doen”, verduidelijkt David Wemel. “We vinden dat het bestuur erg alert gereageerd heeft op de crisis. Zeker op sociaal vlak werden alle zeilen bij gezet. Ik denk wel dat we nu al moeten denken op lange termijn. Want voor veel zelfstandigen en culturele organisaties zullen de problemen nog lang aanslepen.”

Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) ziet de situatie wat minder rooskleurig in. “Wat ons vooral opvalt, is dat burgemeesters en schepenen in andere centrumsteden geregeld aan de alarmbel trekken over tekorten en problemen. Zij nemen het op voor hun bevolking en hun vaak onbeschermde zorgverstrekkers en hulpdiensten. Ze durven ook ingaan tegen de federale regering. Dat lijken we te ontbreken in Kortrijk: wat zijn de tekorten aan beschermingsmaterialen? Spant het bestuur zich in om iedereen te testen? We missen ook daadkracht en vinden dat problemen verbloemd worden.” De eerste online gemeenteraad belooft dus een pittige te worden. (AN)

Hoe doen ze het in de andere West-Vlaamse gemeenten? Ontdek het op www.kw.be/lokalepolitiek .