Vijf verkozenen vervangen in gemeenteraad van Hooglede de voorbije zes jaar: Afscheid van burgemeester Rita Demaré kwam onverwacht

Een foto van bij de start in 2019 met op de onderste rij Dimitri Carpentier (Allen 8830), Rik Vanwildemeersch (CD&V), Rita Demaré (CD&V), Mieke Debergh (Allen 8830), Rik Dekens (algemeen directeur), Frederik Sap (Allen 8830) en Julie Misplon (Allen 8830). Boven hebben we Els Werbrouck (Groep 21), Johan Vanneste (Groep 21), Marie-Lies Colpaert (Groep 21), Jan Lokere (Groep 21), Lies Casteleyn (Groep 21), Tomas De Meyer (Groep 21), Kristof Pillaert (Groep 21), Gabriël Deruyter (CD&V), Lode Vandenbussche (Groep 21), Arne De Brabandere (CD&V), Chiron Potié (Allen 8830), Stien Gevaert (CD&V), Pascal Maes (Allen 8830), Ilse Coghe (CD&V) en Frederik Demeyere (CD&V). © Sam Vanacker
Redactie KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 21 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Hooglede, zetelen er vandaag nog 17 in de gemeenteraad.

De eerste wissel vond plaats in september 2021, toen de gemeenteraad omwille van de coronacrisis nog vergaderde in De Gulden Zonne. Ook door corona besloten Ilse Coghe en haar man Peter Anckaert namelijk hun leven over een compleet andere boeg te gooien. Het koppel kocht een driesterrenhotel in de Franse Alpen en verhuisde met z’n hele hebben en houden, inclusief drie van de vier kinderen, naar het zuiden van Frankrijk. Daarmee verloor meerderheidspartij CD&V een vaste waarde, want Ilse zat al vijftien jaar in de lokale politiek en was bovendien erg actief in het lokale verenigingsleven. “Het was al lang een droom van Peter en ik om ergens opnieuw te beginnen, maar dat was er om verschillende redenen nooit van gekomen”, aldus Ilse. “Nochtans geloven we allebei dat het leven een boek is, waarvan je zelf de hoofdstukken schrijft. Al is het corona die ons uiteindelijk het duwtje gegeven had dat we nodig hadden.” Op 20 september legde Sandra Meersseman, die op de derde opvolgersplaats stond, de eed af als nieuw raadslid.

(Lees verder onder de tabel)

Burgemeester

De tweede wissel in deze bestuursperiode heeft te maken met het afscheid van burgemeester Rita Demaré. Zij besloot in september 2022 ietwat onverwacht een punt te zetten achter haar politieke carrière. “Kleinkinderen doen iets met een mens”, klonk het. “Ik wil er zijn voor Odil, Lotte en Kato. Eigenlijk net zoals mijn grootmoeder er destijds ook voor mij was. Maar ik moet te veel weigeren. Zelfs als mijn kinderen me bellen, kan ik vaak niet meteen opnemen omdat ik in een vergadering zit.” Na grondig intern beraad werd Frederik Demeyere gekozen als haar opvolger. Hij zat toen al in de gemeenteraad, maar door het vertrek van Rita kwam een zitje vrij in de raad. Zevende opvolger Stephan Wydooghe legde op maandag 23 januari 2023 de eed af en vult sindsdien dat zitje. Sandra Meersseman verving op dat moment ook Frederik Demeyere als CD&V-fractievoorzitter.

“Ik wil er zijn voor mijn kinderen en kleinkinderen”

De derde wissel tot slot gebeurde ook binnen de CD&V-rangen. Stien Gevaert stond na de verkiezingen van 2018 op de eerste opvolgersplaats, maar kreeg wel meteen een plaats in de raad. Eigenlijk was Pieter Declercq verkozen, maar omdat hij door zijn huwelijk met Veerle Mol een bloedverwant in de eerste graad was van toenmalig burgemeester Rita Demaré kon hij volgens de letter van de wet niet zetelen. Terug naar Stien. Ze is veearts van opleiding en verhuisde in september 2023 naar de regio Kortrijk-Menen, waar ze een praktijk overnam. Jeroen Decorte legde op 25 september 2023 de eed af als nieuw gemeenteraadslid. Hij stond bij de verkiezingen van 2018 op de negende (!) opvolgersplaats.

Algemeen directeur

Hij is geen politicus, maar ook het afscheid van algemeen directeur (of gemeentesecretaris, zoals de functie vroeger bekend stond) Rik Dekens is het vermelden waard. Dekens was sinds 1 september 1982 aan de slag bij de gemeente Hooglede, waar hij zijn vader Roger opvolgde die zelf 42 jaar gemeentesecretaris was. Dat zijn job z’n lust en leven was, bewijst het feit dat Rik in heel zijn carrière nooit een volledige week verlof nam. Rik Dekens wordt opgevolgd door Filip Van Eeckhout, die op 25 april 2022 de eed aflegde als nieuwe algemeen directeur van Hooglede.

Bij Groep 21 en Allen 8830 werden er in de voorbije zes jaar opvallend genoeg geen wissels doorgevoerd. Wel waren er enkele schepenwissels binnen de meerderheid. Al waren die vastgelegd aan het begin van de legislatuur. Toen werd overeengekomen dat Rik Vanwildemeersch (CD&V), die onder meer de zware bevoegdheid Openbare Werken had, halfweg de legislatuur de sjerp zou doorgeven aan partijgenoot Arne De Brabandere (CD&V). Arne gaf het ambt op zijn beurt in het zesde en laatste jaar van de legislatuur door aan Mieke Debergh (Allen 8830).