Elf verkozenen vervangen in gemeenteraad van Ieper de voorbije zes jaar: alleen Vooruit bleef volledig op post
Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 31 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Ieper zetelen er vandaag nog 20 in de gemeenteraad.
Wie verkozen wordt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen hoeft niet per se te zetelen. Sommige partijen zetten dan ook vaak stemmenkanonnen op de lijst, ook al weten ze dat ze toch niet hun mandaat zullen opnemen. Zo voerde CD&V in 2018 uittredend burgemeester Jan Durnez en uittredend OCMW-voorzitter Marieke Cloet op als lijstduwers. Ze werden beiden verkozen, maar gaven hun zetel meteen door aan respectievelijk Peter De Groote en Jo Baert.
“Als er meer ruimte moet komen voor jongeren, ben ik de eerste om plaats te maken” – Jan Breyne
N-VA was in hetzelfde bedje ziek. Uittredend gemeenteraadsvoorzitter Jan Vercammen werd lijstduwer om meteen na de verkiezingen aan te kondigen dat hij naar Gent zou verhuizen. Zo kon hij Dimitry Soenen op het schild heffen, die meteen tot schepen gebombardeerd werd, hoewel hij naast lijsttrekker en stemmenkanon Eva Ryde nog zes anderen voor zich moest dulden wat betreft het aantal voorkeurstemmen.
Schepen overleden
Hoewel CD&V tien zetels binnenhaalde en de grootste fractie vormde, smeedden – op verkiezingsavond zelf nog – Open Ieper (9 zetels), SP.A (5 zetels) en N-VA (3 zetels) een coalitie met Emmily Talpe (Open Ieper) als burgemeester en Patrick Benoot (Open Ieper), Diego Desmadryl (Open Ieper), Philip Bolle (SP.A/Vooruit), Valentijn Despeghel (SP.A/Vooruit), Ives Goudeseune (SP.A/Vooruit), Eva Ryde (N-VA) en Dimitry Soenen (N-VA). Op één na zongen ze zonder kleerscheuren de hele legislatuur uit. Schepen Patrick Benoot haalde het net niet. Hij overleed op 13 juli dit jaar aan de gevolgen van kanker en kreeg op de gemeenteraad van september een pakkend eerbetoon van gemeenteraadsvoorzitter Ann-Sophie Himpe (Open Ieper). Zijn opvolgster Astrid Depuydt is voorlopig de laatste die de gemeenteraad in de loop van de legislatuur kwam vervoegen.
Ze was echter niet de enige. Bij CD&V werd in 2020 Dieter Deltour vervangen door Miguel Gheysens en Els Morlion door Hans Feys. In 2022 gaf oud-stadssecretaris Jan Breyne de fakkel door aan Peter Dehaerne. Bij de andere oppositiepartij Groen stonden allebei de verkozenen hun zitje af. Veerle Billiau in 2019 aan Sam Vancayseele en Jordy Sabels in 2023 aan Diederik Vandenbilcke. Bij Open Ieper werd Isabelle Duquesne in 2023 vervangen door Danny Metsu. Bij – toen nog – Vlaams Belang kwam in 2019 al Saskia Dehollander in de plaats van Dimitri Knockaert. Vooruit is de enige partij waarbij alle verkozenen zes jaar lang op post bleven.
Trouwe soldaat
De redenen voor hun ontslag zijn uiteenlopend. Van verhuizing naar Gent (Jordy Sabels) tot meer avondwerk (Els Morlion) en moederschap (Veerle Billiau). Jan Breyne (74) besloot ruimte te maken voor jongere collega’s. “Als de jongeren een ruimere plaats moeten krijgen in de uitvoerende organen in onze partij, dan ben ik als oudste de eerste die plaats moet maken. Ik heb die verantwoordelijkheidszin al gehad van de dag na de verkiezingen, maar ik kon toen niet weggaan, gewoon door het feit dat er mensen zijn die tot de laatste dag voor de verkiezingen hebben gebust voor mij. Dus ik had mezelf een jaar gegeven, maar dan vroegen ze mij om nog een beetje te blijven. De trouwe partijsoldaat die ik ben blijft dan nog een beetje, tot nu”, zei Jan Breyne daar toen over.
Ten slotte kregen we twee keer een naamsverandering gepresenteerd. SP.A volgde in 2021 de nationale consignes en werd Vooruit. Nancy Six vertrok in april 2020 met slaande deuren bij Vlaams Belang en zetelde sindsdien samen met Saskia Dehollander als Ieper2030. Met de verkiezingen in zicht sloot ze echter weer vrede met Vlaams Belang, al blijft het duo nog tot het einde van de legislatuur onder de naam Ieper2030 opereren.
Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier