Gemeente Ruiselede doet onverminderd verder

Café 't Fonteintje in de Tramweg moest verplicht de deuren sluiten. © (foto RV)
Redactie KW

De Krant van West-Vlaanderen hield een exclusieve rondvraag in alle gemeenten naar de impact van de coronacrisis op de lokale besturen. Volgens burgemeester Greet De Roo (RKD) loopt geen enkel project vertraging op.

1. Komen de gemeenteraad en het schepencollege nog bijeen?

“De colleges met vijf personen gaan door, weliswaar in een ruimer lokaal zodat iedereen op gepaste afstand van elkaar kan zitten. De gemeenteraad van maart werd geannuleerd, die van eind april zal digitaal en zonder publiek verlopen.”

2. Welke grote projecten/investeringen zijn door de coronacrisis on hold gezet?

“Alle projecten gaan onverminderd door. Er is geen sprake van uitstel of vertraging door de coronamaatregelen.”

3. Hoe blijft u in contact met de burger nu de gemeentehuizen gesloten zijn?

“Zowel het gemeentehuis als het OCMW-gebouw zijn gesloten. De dienstverlening gebeurt nu via telefoon of e-mail. Er werd ook een parlofoon geïnstalleerd voor oproepen, zodat de continuïteit verzekerd is.”

4. Zijn er specifieke coronamaatregelen genomen? En hoe denkt u het inkomstenverlies op te vangen?

“We doen in elk geval niet mee aan opbod. Ik denk daarbij aan gemeenten die met aankoopbons aandraven. We hebben wel enkele specifieke maatregelen genomen. Zo komt er in samenspraak met UNIZO een interactieve kaart op de website van de gemeente, waarop de inwoners kunnen zien welke zaken open zijn, wat de huidige openingsuren zijn en of er aan huis wordt geleverd. Daarnaast hebben we in Ruiselede vier horecazaken die huur betalen maar verplicht moesten sluiten. Hun huur wordt tijdens die sluitingsperiode geschrapt. Tot slot betalen we gebruik van openbaar domein en infrastructuur terug, nu dat niet meer kan. Voor de verenigingen was het gebruik sowieso al vaak kosteloos, dus veel terugbetalingen zijn er niet nodig. Na de coronacrisis zullen we evalueren. Als er sprake is van noden of verliezen, kunnen we eventueel starten met directe steun. Maar dat is werk voor later, wanneer de Nationale Veiligheidsraad de drastische regels afbouwt of opschort.

5. Kan het gemeentepersoneel aan de slag blijven?

“Het werk gaat gewoon verder. Het technische personeel blijft aan de slag en dat geldt ook voor de OCMW-poetsdienst. Indien haalbaar kunnen sommige personeelsleden ook thuis werken.”

Hoe doen ze het in de andere West-Vlaamse gemeenten? Ontdek het op www.kw.be/lokalepolitiek.