Gemeente Dentergem doet verder, met wat vertraging

V.l.n.r. algemeen directeur Sofie De Clerck, burgemeester Koen Degroote, schepen Yves Lambrecht, Bart Dekeukeleire en Rita Delmotte. © (foto KB)
Redactie KW

De Krant van West-Vlaanderen hield een exclusieve rondvraag in alle gemeenten naar de impact van de coronacrisis op de lokale besturen. Burgemeester Koenraad Degroote gaf wat meer uitleg.

1. Komen de gemeenteraad en het schepencollege nog bijeen?

“Het schepencollege gaat wekelijks door maar we vergaderen in een grotere ruimte om afstand te kunnen behouden. De gemeenteraad van maart is niet doorgegaan en in april zal deze naar alle waarschijnlijkheid doorgaan op het einde van de maand, in een grotere zaal maar zonder pers en publiek.”

2. Welke grote projecten/investeringen zijn door de coronacrisis on hold gezet?

“Er zijn geen projecten on hold gezet, maar sommige projecten lopen vertraging op. Dat is normaal in deze bizarre tijden.”

3. Hoe blijft u in contact met de burger nu de gemeentehuizen gesloten zijn?

“Het gemeentehuis werkt bij ons met een afsprakensysteem. Er is dus geen volledige sluiting.

Er wordt heel wat communicatie gevoerd via de website en sociale media. Op paaszondag verspreidden wij een hoopvolle boodschap voor een warm Dentergem: ‘Pasen is eigenlijk een dag van feestelijk samenzijn, maar helaas besliste het coronavirus er anders over. Toch willen we tonen dat we verbonden zijn met elkaar, ook in deze moeilijke tijden. Hou nog even vol. We kijken uit naar betere tijden. Vrolijk paasfeest voor iedereen vanuit het warme en gezellige Dentergem.’

De video met de paasboodschap is te bekijken op onze Facebookpagina (www.facebook.com/gemeentedentergem, red.).”

4. Zijn er specifieke coronamaatregelen genomen? En hoe denkt u het inkomstenverlies op te vangen?

“Parkeerretributies of algemene gemeentebelasting bestaan niet bij ons, dus moeten we ze ook niet afschaffen. Er zijn tot op heden nog geen speciale financiële maatregelen genomen.

De wekelijkse markt is al een aantal weken niet doorgegaan, hoewel het veilig kan. Wij dringen aan bij de hogere instanties om hier versoepeling toe te laten.”

5. Kan het gemeentepersoneel aan de slag blijven?

“Een deel van het personeel zit ziek thuis, maar de rest werkt gewoon verder. Wel hebben we een aantal zaken moeten herschikken. Sommige personeelsleden die blijven werken, krijgen bijvoorbeeld een andere taak dan gewoonlijk. Sommige worden ingeschakeld in het pre-triagecentrum, anderen helpen mee in het containerpark.

Wij laten ons personeel nu allerhande karweien uitvoeren die veilig kunnen, maar tot nu toe achterwege bleven, zoals bijvoorbeeld opruimen en klussen in diverse gebouwen. Er werd tot op heden nog geen technische werkloosheid ingeroepen.

Verder kan ik melden dat de bibliotheek terug operationeel is via een afhaalsysteem. Het containerpark eveneens en de grote drukte die verwacht werd, bleef uit.”

Hoe doen ze het in de andere West-Vlaamse gemeenten? Ontdek het op www.kw.be/lokalepolitiek.