https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Dirk Verwilst bijna halverwege de tweede ambtstermijn: “Uit een diep dal geklommen”

Dirk Verwilst samen met zijn echtgenote Katleen. (foto Luc)
Redactie KW

Met de Lijst van de Burgemeester trok Dirk Verwilst drie jaar geleden naar de kiezers in Meulebeke. Een kleine verrassing, maar de lijst haalde 14 van 21 zetels en leek vertrokken voor een mooie termijn. Niets bleek echter minder waar. “Wie had ooit gedacht dat het al vanaf de eerste avond spaak zou lopen?”

Dirk Verwilst, burgervader van Meulebeke sinds zijn overwinning in de verkiezingen van 2012, behaalde toen met de CD&V 13 zetels. Vrij haalde er 3 binnen, N-VA 4 en SP.A. (nu Vooruit, red.) 1. De verkiezingen van 14 oktober 2018 verrasten menig Meulebekenaar toen de Lijst van de Burgemeester een samensmelting bleek van CD&V- en Vrij-kandidaten.

“We hadden heel wat gemeenschappelijke punten ter realisatie en we waren ervan overtuigd dat we deze konden verwezenlijken”, aldus Dirk Verwilst. “Het politiek huwelijk werd ook door de kiezer bevestigd. Met de Lijst van de Burgemeester haalden we 14 van de 21 zetels. Maar wie had ooit gedacht dat er al vanaf de eerste avond één en ander spaak zou lopen?”

Onbestuurbaar

“De weigering van de Vrij-kandidaten om hun handtekening te plaatsen op de voordrachtsakte van mezelf als burgemeester betekende van meet af aan een valse start voor ons politiek beleid”, vertelt Dirk Verwilst.

“Dit sloeg mij en mijn familieleden om het hart. Het startsein tot een ware politieke impasse was gegeven. Het leidde tot de afkeuring van het meerjarenplan en uiteindelijk tot de onbestuurbaarheid van onze gemeente. Het kostte me enorm veel energie om alle bijeenkomsten die hieruit voortvloeiden te leiden.”

“Alles was gestoeld op de vraag Hoe gaan we anticiperen? Zoiets weegt enorm op een mens. Op die manier wordt het burgemeesterschap bijna ondraagbaar. Onze taak werd met de dag zwaarder door al die extra overlegmomenten. Erger nog, ik besefte maar al te goed dat we op die manier ook alle contact met de burger aan het verliezen waren.”

Roddels

“Voeg daarbij nog de nepverhalen die werden rondgebazuind en je begrijpt dat dit alles niet alleen een persoonlijke impact had op mij, maar ook op mijn echtgenote Katleen Debuf en mijn kinderen Anthony en Julie”, gaat Dirk Verwilst verder.

“Mijn echtgenote en kinderen werden eveneens belaagd op Facebook”

“Zij werden eveneens belaagd door snertverhalen op Facebook en andere sociale media. Respect en waardering blijken van geen tel meer te zijn. Onze maatschappij verandert razendsnel, net als de roddels die het tijdsbeeld vergezellen. Bij dit alles vergeten we dat we op die manier eveneens onze dierbare gemeente in een slecht daglicht plaatsen. Dat staat dwars op mijn doelstelling. Ik wil Meulebeke op een piëdestal plaatsen, zodat we in de ruime regio respect en bewondering kunnen afdwingen. Zoiets moet realiseerbaar zijn zonder dat we elkaar om de haverklap in de haren vliegen.”

Moeilijke periode

“In die moeilijke periode hebben mijn echtgenote en mijn kinderen me recht gehouden. Ze schonken me terug dat geloof in eigen kunnen en zorgden er mede voor dat ons bedrijf niet in de klappen deelde. Ik ben hen daar heel dankbaar voor. Nu moeten we uitkijken naar een positieve periode waarin we alle plannen die we aan de kiezers in 2018 voorlegden, realiseren.”

“We zijn uit een diep dal geklommen en met de goedkeuring van het meerjarenplan ben ik nu ook een stuk meer berustend geworden. Met zijn allen aan de slag dus om van Meulebeke een veilige, kwaliteitsvolle woon- en leefgemeente te maken!”

(LB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.