Burgemeester beantwoordde al 3.000 coronavragen
De Krant van West-Vlaanderen hield een exclusieve rondvraag in alle gemeenten naar de impact van de coronacrisis op de lokale besturen. Burgemeester Wilfried Vandaele (Open & N-VA) beantwoordde persoonlijk al 3.000 vragen van inwoners rond de coronacrisis.
1. Komen de gemeenteraad en het schepencollege nog bijeen?
“Het Schepencollege kwam één keer digitaal bijeen, maar nu weer fysiek. De gemeenteraad van maart werd uitgesteld, in april komen we digitaal bijeen. We kunnen werken met een rechtstreekse uitzending als we dat willen.”
2. Welke grote projecten/investeringen zijn door de coronacrisis on hold gezet?
“Heel veel kleine initiatieven en een paar grote zijn afgelast. Een voorbeeld daarvan is de Pop-Hippodroom op het strand We hebben nog geen investeringen afgeblazen en zijn dat ook niet van plan. Er treedt wel vertraging op bij een aantal lopende projecten.”
3. Hoe blijft u in contact met de burger nu de gemeentehuizen gesloten zijn?
“Wij communiceren heel veel. We doen dat onder andere via Facebook, waarop ik elke week een filmpje post waarin ik stilsta bij een of ander thema. Maar je vindt ook info op de website, mail en pers uiteraard, maar ook telefonisch en via brief. Wij belden alle kwetsbare ouderen op en als we geen nummer hadden, stuurden we brief. We stuurden gerichte info naar restaurants, ondernemers, hotels, deelnemers ‘korte keten’, ouders in verband met opvang en hobbyvissers. Ik beantwoordde persoonlijk zeker al 3.000 vragen om info de voorbije weken.”
4. Zijn er specifieke coronamaatregelen genomen? En hoe denkt u het inkomstenverlies op te vangen?
“Wij hebben beslist om voorlopig geen facturen meer te innen. Dat betekent dat er 8,1 miljoen euro niet meer binnen komt. Het gaat dan om tweedeverblijftaks, terrassen, milieubelasting… Wie een bouwvergunning of nieuwe identiteitskaart afhaalt, betaalt natuurlijk wel. Parkeren is hoe dan ook gratis in De Haan.”
5. Kan het gemeentepersoneel aan de slag blijven?
“Wij voeren geen technische werkloosheid in. Wie thuis kan werken, werkt een week thuis en een week in het gemeentehuis. We werken met twee ploegen en proberen die ploegen niet te mengen. Technische dienst en groendienst werken gewoon door, mits voldoende afstand en enige creativiteit in het vervoer naar de werkplek.”
Lokale politiek in coronatijden
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier