Hooglede 2013/2018: “Afkickperiode was nodig”

Zittend krijgen we van links naar rechts Rik Vanwildemeersch, Eddy Debruyne, Rita Demaré, Mieke Debergh, Rik Dekens, Frederik Sap en Rik Debeaussaert. Daarrond poseren Ilse Coghe, Gabriël Deruyter, Arne De Brabandere, Tom Noyez, Jan Lokere, Lode Vandenbussche, Wim Vansteelant, Nick Pattyn, Lies Casteleyn, Erwin Delbeke, Carine Devriendt, Rita Debrabandere, Tomas De Meyer, Lies Colpaert en Kristof Pillaert. (Foto JT) © (Foto JT)
Redactie KW

De grootste verandering tijdens de afgelopen bestuursperiode in Hooglede was het afscheid van Eddy Debruyne na een carrière van zestien jaar in de gemeenteraad. Hij kijkt tevreden terug op zijn periode, zowel in oppositie als de meerderheid.

Hooglede 2013/2018:

De opmerkelijkste wissel kwam er bij CD&V. Eddy Debruyne gaf zijn schepenambt door aan Tom Noyez.

Vanaf 1 januari 2017 werd deze bevoegd voor cultuur, bibliotheek, sport, feestelijkheden, toerisme en recreatie, onderwijs en kunstonderwijs en ontwikkelingssamenwerking.

De wissel was op voorhand aangekondigd en Eddy Debruyne, leerkracht Nederlands en Engels aan de VMS in Roeselare, blikt even terug op deze periode. “Ik heb zestien jaar in de politiek gezeten”, opent Eddy. “In 2000 werd ik onmiddellijk verkozen in de gemeenteraad. In 2006 was dit opnieuw het geval en werd ik ook voorzitter bij CD&V. In 2012 werd ik dan schepen. Destijds had ik er mee voor gepleit op onze bestuursvergadering om jonge, talentvolle gasten een kans te geven. Vandaar dat ik zelf grote voorstander was om na vier jaar een jonger iemand te laten overnemen. Dit zou een goed signaal geven naar de jongeren van onze partij dat ook zij de kans krijgen om mee de gemeente te besturen.”

Minder verplichtingen

Eddy blijft wel nog steeds de politiek van nabij volgen. “Ik blijf nog betrokken achter de schermen. Het is moeilijk om van dag op dag volledig afscheid te nemen. Ik heb een soort afkickperiode nodig”, glimlacht Eddy.

Hooglede 2013/2018:

“Ik mis voornamelijk de schepencolleges op donderdag. De samenwerking was goed, zowel binnen onze eigen partij als met de andere coalitiepartners. Aan de andere kant vallen er ook een hoop verplichtingen weg waardoor ik meer vrije tijd heb. Mijn dochter woont en werkt in Australië en in de paasvakantie heb ik nu de tijd om twee weken naar daar op vakantie te gaan.”

Tennisvelden in Gits

Eddy blikt tevreden terug op een aantal realisaties tijdens zijn periode als schepen.

“De aanleg van de tennisvelden in Gits en het nieuw lokaal op ‘t Chringene springen er uit. Ook het pas geopende BMX-parcours maakt me trots. Ik heb daar zelf ook mijn bijdrage in geleverd. Verder ben ik ook tevreden over het budget van ontwikkelingssamenwerking. Het budget was voorzien op 5.000 euro maar daar kregen we toch nog 35.000 euro bij. Als lid van het schepencollege draag je een grote verantwoordelijkheid. Je beslist mee over een jaarlijks budget van 11 miljoen euro, dat is geen klein bier.”

Niet op de lijst

Verder spreekt Eddy ook nog over het verschil tussen besturen en oppositie voeren.

“Oppositie voeren is ideaal om de politieke stiel te leren”

“Het verschil is groot. In die optiek was het niet slecht om eerst te zetelen in de oppositie om zo de stiel te leren en daar dan later aan het bewind de vruchten van te plukken. Ik kreeg van de partij de vraag om ook nog dit jaar op te komen op de lijst als steun maar dat vind ik niet nodig. Het is tijd voor de jonge gasten. Er staat heel wat jong volk op onze lijst en zij moeten het nu doen. In de politiek is namelijk niemand onmisbaar.” Tom Noyez verving Eddy in zijn schepenambt. Het vrijgekomen plaatsje in de gemeenteraad werd opgevuld door Koen Janssens.

Jongeren

Een andere wissel in de meerderheid was die tussen Mieke Debergh (Open VLD, nu Allen 8830) en Rik Debeaussaert (Samen Sterk, nu Anders). De eerste drie jaar nam Debergh het voorzitterschap van de gemeenteraad voor haar rekening terwijl Debeaussaert schepen werd. Op 1 januari 2016 werden de functies gewisseld, zoals op voorhand afgesproken was. Bij N-VA Plus (nu Groep 21) namen oud-burgemeester Jozef Lokere en Willy Demunster hun mandaat niet op. Dit om ook de jongeren een kans te geven in de gemeenteraad.

Hierdoor kwamen Lies Casteleyn en Nick Pattyn op de gemeenteraadsbanken terecht. Die laatstgenoemde stopte echter in 2014. De combinatie politiek en werk was niet langer haalbaar. Hilde Uleyn kwam in zijn plaats.

(John Taillieu)