Oostkamp 2013/2018: Vooral meerderheid schuift en wisselt

De gemeenteraad zoals die in januari 2013 de eed aflegde. Vooraan van links naar rechts: Herman Himpens, Luc Vande Caveye, Els Roelof, Jan de Keyser, Luc Vanparys, Franky De Jonghe, Jan Compernol, Christine Beke, Katrien Talloen en Sebastian Vande Ginste. Midden: Patrick De Groote, Ann Vander Bauwede, Liliane Debaene, Leen Gernaey, Miguel Chevalier, Delphine Roels, Katrien Depestel-Wydhooghe, Leonard Deknock, Dieter Van Parys, Tom Landschoot, Geert Pyfferoen, en Lieselot Rammelaere. Boven: Eric Denys, Martin Vanhollebeke, Chantal Rogiers, Marc Trancez, Dirk Desmet, Stefaan Bollaert en Geert Vercruyce. © GF
Redactie KW

De burgemeesterswissel is ongetwijfeld de meest spraakmakende gebeurtenis binnen de gemeenteraad deze bestuursperiode. Maar het was niet alleen Luc Vanparys die de fakkel doorgaf in Oostkamp. Zo waren er ook het vertrek van Leonard Deknock bij N-VA en de overstap van Sebastian Vande Ginste (CD&V) naar de OCMW-raad.

Oostkamp 2013/2018: Vooral meerderheid schuift en wisselt

Al van bij de coalitievorming tussen CD&V en SP.A na de verkiezingen in 2012 was duidelijk dat na de helft van de legislatuur CD&V een schepen zou inleveren ten voordele van SP.A. Meteen ook de aanzet voor de verschuivingen binnen die meerderheid. De eerste verkozene die haar mandaat doorgaf, was Ester Vanparys. Zij kon onmogelijk zetelen aangezien haar vader, burgemeester Luc Vanparys, zijn laatste ambtstermijn in zou gaan. Haar mandaat werd opgenomen door Chantal Rogiers. Ester nam wel een zitje in de OCMW-raad, maar nam daar eerder dit jaar ontslag omdat ze de liefde volgde naar Torhout.

Herman Himpens besloot als eerste om niet in de gemeenteraad te zetelen en zijn voorzitterschap in het OCMW voort te zetten. Eric Denys kwam in zijn plaats en zou drie jaar later ook het voorzitterschap van de gemeenteraad op zich nemen.

“Luc Vanparys had ervaring genoeg om de sjerp door te geven ruim voor de verkiezingen”

Het tweede gezicht dat van het toneel verdween was Lieselot Rammelaere. Om professionele redenen gaf ze de fakkel door aan Filip Wybo in september 2016. Een kleine breuk in mei 2017 binnen N-VA Oostkamp resulteerde dan weer in het ontslag van Leonard Deknock. Hij zetelde voort tot het einde van het jaar als onafhankelijke, om daarna zijn mandaat terug te geven aan de N-VA-fractie, die Pieter Lescouhier aanstelde als zijn opvolger.

Stoelendans

Begin 2016 werd met heel wat stoelen en bevoegdheden geschoven. Schepen Luc Vande Caveye (CD&V) nam ontslag als schepen en zit de bestuursperiode uit als gemeenteraadslid. Hij was 23 jaar schepen en bestuurt straks 36 jaar aaneen mee in Oostkamp. “Ik had voor mezelf al uitgemaakt dat ik na deze bestuursperiode niet meer zou opkomen”, zegt Vande Caveye. Hij werd vervangen als schepen door Franky De Jonghe (SP.A). Die wissel bracht een verschuiving aan bevoegdheden met zich mee. De Jonghe kreeg Sport, ICT, Administratieve Vereenvoudiging, Aanbestedingen, Eurozaken en Archief onder zijn hoede. Jan de Keyser (CD&V) kreeg er Landbouw bij, Els Roelof (CD&V) werd verantwoordelijk voor Waterbeheer en Openbare Zaken ging naar Sebastian Vande Ginste (CD&V).

Oostkamp 2013/2018: Vooral meerderheid schuift en wisselt

Toen Herman Himpens besloot ontslag te nemen als voorzitter van het OCMW, nam Sebastian Vande Ginste de taak op zich om het OCMW te leiden. Zijn plaats als schepen werd ingenomen door Martin Vanhollebeke. Die laatste maakte ondertussen bekend dat hij vanaf 1 januari 2017 niet meer zou zetelen. Op dat moment stapte Thomas Delputte de gemeenteraad binnen.

Burgemeesterswissel

Eind april 2017 nam Luc Vanparys afscheid als burgemeester van Oostkamp. Vanaf 1 mei dat jaar droeg hij zijn functie over aan Jan de Keyser. Luc Vanparys zetelde voort als gemeenteraadslid. De vrijgekomen plaats in het schepencollege werd ingenomen door Delphine Roels, die Feestelijkheden, Financiën en Openbare Werken als bevoegdheden kreeg. “Luc Vanparys had ervaring genoeg om de burgemeesterssjerp ruim op tijd door te geven en deze niet te laten samenvallen met de verkiezingen in oktober”, aldus huidig burgemeester Jan de Keyser. (GST)