Vleteren 2013/2018: mannen vervangen vrouwen

Achteraan v.l.n.r.: Josette Geldof, Gerda Goubeir, Marie-Anne Verlende, Kristof Dejonckheere, Christophe Vandeputte, Annelies Glorie, Nathalie Parret, Guido Berten en Johan Depinois. Vooraan v.l.n.r.: Lut Demeyer, schepen Bram Coppein, secretaris Nele Vanderhaeghe, burgemeester Stephan Mourisse, Ludo Debuysere en Frans Masson. © Foto RVL
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Bij de twee zetelwissels die deze legislatuur gebeurden in Vleteren werd telkens een vrouwelijk gemeenteraadslid vervangen door een mannelijk. De laatste nieuwkomer Marnick Lauwers stapte bovendien over van CD&V naar LVP, zodat de partij van burgemeester Stephan Mourisse een nog steviger absolute meerderheid heeft.

Eind 2014 besloot de Vleterse OCMW-voorzitter Lut Demeyer na een politieke carrière van 26 jaar afscheid te nemen van de gemeentepolitiek. Aangezien het college van burgemeester en schepen anders alleen zou bestaan uit mannen, moest haar opvolger een vrouw zijn. De keuze viel op gemeenteraadslid Marie-Anne Verlende, die tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 één stem minder had dan Bram Coppein. Daardoor werd deze laatste schepen en Verlende niet. Omdat Marie-Anne Verlende OCMW-voorzitter werd, kwam haar zetel in de gemeenteraad dus vrij. Partijgenoot Patrick Gouwy nam haar plaats in.

Vleteren 2013/2018: mannen vervangen vrouwen

Springplank

De andere zetelwissel gebeurde op de oppositiebanken. N-VA had tijdens de verkiezingen van 2012 een zetel afgesnoept van CD&V, waardoor Marnix Lauwers onverwacht uit de boot viel. Binnen CD&V werd dan maar afgesproken dat Annelies Glorie als eerste opvolger na drie jaar haar zitje zou afstaan aan de ambitieuzere Marnick Lauwers. “Dat was toen een voorstel van fractieleider en lijsttrekker Guido Berten”, zegt Marnick Lauwers. “Zo kreeg iedereen de kans om eens te proeven van de gemeentepolitiek. Voor mij was 2012 immers de eerste keer dat ik deelnam aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ik zag het dan ook als een springplank.”

Een beslissing die CD&V zich wellicht al beklaagd heeft, want in oktober 2017 kondigde Marnick Lauwers in Het Wekelijks Nieuws aan dat hij overstapte naar de Landelijke Volkspartij (LVP) van burgemeester Stephan Mourisse. Op de volgende gemeenteraad verklaarde hij dat hij voortaan zou zetelen als onafhankelijke. Daardoor viel CD&V terug naar vier zetels in plaats van de vijf die de partij in 2012 met moeite wist binnen te rijven.

Communicatie

“Ik kon niet meer leven met het gebrek aan inspraak en communicatie binnen CD&V”, zegt Marnick Lauwers nu. “Alles werd vooraf beslist door Guido Berten en voorzitter Henri Gruwez. Ikzelf en de anderen voelden ons al te vaak het vijfde wiel aan de wagen. Ik had echter nog steeds veel interesse en ambitie in de gemeentepolitiek en nam dan zelf het initiatief om naar de burgemeester te stappen en te vragen of ik me kon aansluiten bij LVP. Dat is dan ook gebeurd en nu voel ik me beter. Er is open communicatie en inspraak binnen LVP, een hele verademing voor mij.”

Marnick Lauwers staat nu op de twaalfde en dus voorlaatste plaats op de LVP-lijst en heeft nog steeds ambitie in de gemeentepolitiek. “Ondertussen heb ik al veel geleerd en kreeg ik de smaak te pakken”, zegt hij. “Na ruim tien jaar ben ik ook al goed ingeburgerd in Vleteren.”

Met het verdwijnen van Marie-Anne Verlende en Annelies Glorie uit de gemeenteraad kwam er ook een einde aan het relatieve evenwicht van mannen en vrouwen in de Vleterse gemeenteraad: van vijf vrouwen op dertien bij de start van de legislatuur in 2013 naar drie vrouwen op dertien op het einde van de legislatuur. Voor alle duidelijkheid: Marie-Anne Verlende is als toegevoegd schepen wel altijd aanwezig op de gemeenteraad, maar heeft geen stemrecht.

Vleteren 2013/2018: mannen vervangen vrouwen