Francesco Vanderjeugd trekt zich even terug om gezondheidsredenen

Jos Remaut

Dat heeft de populaire Stadense burgemeester zelf gemeld in een livevideo op Facebook. Tot het einde van het jaar verdwijnt hij van het voorplan maar hij doet wél nog mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Het filmpje is zo te zien opgenomen in een ziekenhuiskamer, en met een lichte beving in de stem leest Francesco Vanderjeugd (30) een vooraf neergeschreven tekst voor. Zonder dat hij het expliciet zo zegt, is het duidelijk dat hij er even onderdoor is gegaan en dringend aan rust en herbronning toe is. Hij had de voorbije dagen trouwens al een aantal afspraken afgezegd.

“Nooit verloor ik de kracht om mijn rug te rechten en weer verder te gaan. En toch, net zoals elke broze tak aan een boom ben ik ook wel eens kwetsbaar en breekbaar. Mijn veerkracht heeft haar grenzen bereikt. De voorbije jaren schonk ik te weinig aandacht aan de signalen die mijn lichaam me gaf. Dat laat nu duidelijk zijn sporen na”, klinkt het in een livevideo via Facebook.

“Voor mijn gezondheid zal ik mijn aanwezigheidspolitiek en agenda aanpassen tot het einde van dit jaar. Ik zal dus niet op elke uitnodiging kunnen ingaan, ook al wil ik dat wel. Met de vrijgekomen tijd ga ik op zoek naar mezelf, wil ik leren doseren en structuur inbouwen in mijn leven. Zo wil ik rust vinden om in evenwicht en balans te komen met mezelf. Zo kan ik in 2019 opnieuw even gepassioneerd zijn, als jullie mij in oktober opnieuw die kans geven. Ik ben er zeker van dat het beste nog moet komen”, aldus nog Francesco Vanderjeugd, die steun vraagt aan zijn bevolking.

Het is voorlopig nog niet duidelijk of de burgemeester al dan niet tijdelijk vervangen wordt in zijn functie.

Niet de eerste keer

Francesco Vanderjeugd (Open VLD) werd bij de verkiezingen in 2012 verrassend burgemeester van Staden en was meteen de jongste burgemeester van het land. Hij kwam aan het hoofd van een uiterst nipte anti-CD&V-coalitie, die naderhand haar meerderheid verloor toen coalitiepartner N-VA een van zijn raadsleden zag opstappen. Maanden lang leefde Staden op de rand van de onbestuurbaarheid, maar het was uiteindelijk Francesco zelf die het oploste door een raadslid van CD&V los te weken en met open armen te ontvangen bij Open VLD.

Van meet af aan profileerde Francesco, kapper van opleiding, zich als een bijzonder charismatisch figuur, zijn populariteit groeide zienderogen. Hij werkt er ook bijzonder hard aan, niet in het minst via de sociale media. Hij was hier zelfs zodanig op gefocust dat hij er na enkele maanden burgemeesterschap al even onder doorging, toen nog zonder veel erg. Hij leerde toen inzien dat je als burgemeester nooit voor iedereen goed kan doen en dat kritiek erg gewillig is op de sociale media. Dit heeft echter geen invloed gehad op zijn populariteit, integendeel. In 2014 werd hij ook verkozen tot Vlaams Parlementslid. Ook daar is Francesco de jongste.

Francescohttps://www.facebook.com/francesco.vanderjeugdhttps://www.facebook.comFacebook1281

Geplaatst door Francesco Vanderjeugd op Dinsdag 28 augustus 2018

video1.0https://www.facebook.com/francesco.vanderjeugd/videos/10155821388848716/500