Na het opstappen van Mieke Vanrobaeys bij CD&V had de coalitie van CD&V en SP.A-Open amper één zetel op overschot, wat het elke gemeenteraad bijzonder spannend maakte. Mieke Vanrobaeys staat nu op de lijst van N-VA.
Mieke Vanrobaeys werd als lijstduwer op de CD&V-lijst verkozen met 1.013 voorkeurstemmen. Ze ging echter niet akkoord met de voortzetting van de CD&V-SP.A-Open-coalitie en besliste op de verkiezingsavond zelf nog om uit de fractie van CD&V te stappen. Zes jaar lang zetelde ze als onafhankelijk raadslid. De Diksmuidse coalitie kreeg daarmee een wel heel krappe meerderheid: 13 op 25 zetels.
“Er was blijkbaar al een voorakkoord tussen CD&V en SP.A, maar alleen de partijtop was daarvan op de hoogte”, doet Mieke Vanrobaeys haar verhaal. “Zelf had ik daar geen weet van en ik vond het dan ook bijzonder jammer dat de stem van de kiezer niet gerespecteerd werd. Ik vond dat CD&V moest praten met N-VA, de grote winnaar van de verkiezingen. Maar dat werd niet gedaan. De CD&V-top had nog voor de verkiezingen beslist om met SP.A in zee te gaan. Dat is bij mij in het verkeerde keelgat geschoten.”
“We hebben aangestuurd om met een oppositielijst naar de kiezer te trekken” – Idee Diksmuide
Mieke besliste om uit de CD&V-fractie te stappen en als onafhankelijke te blijven zetelen in de gemeenteraad. “Ik ben een gedreven politica met ideeën en een visie en ik ben ervoor gegaan”, zegt Mieke. “CD&V heeft dat gerespecteerd, al hebben ze ook hun best gedaan om de zaken om te keren. Ik heb als onafhankelijke heel wat constructieve punten op de agenda van de gemeenteraad gezet, zoals mijn tussenkomst over zone 30 in schoolomgevingen. Dat voorstel werd later overgenomen en uitgevoerd door de meerderheid. Ik heb de afgelopen zes jaar veel geleerd.”
Opvoeding
Op 14 oktober is Mieke Vanrobaeys opnieuw van de partij, maar deze keer op de lijst van N-VA Diksmuide. “Er zijn contacten geweest maar andere partijen, maar volgens mij is N-VA de enige partij die in staat is om de broodnodige veranderingen teweeg te brengen in Diksmuide. Vandaar dat ik volop deze lijst steun.”
Opvallend: twee van de drie wissels in de raad vonden plaats bij N-VA. “De partij telde heel wat nieuw verkozenen en Jan Colaert koos ervoor om zijn mandaat door te geven en de rol van coach van de nieuwe gemeenteraadsleden op zich te nemen”, aldus voorzitter Koen Coupillie. “Hij is ook nog steeds secretaris van onze partij. Inez Broucke werd in 2014 alleenstaande moeder en het combineren van de opvoeding van haar zoontje Juul met een politiek engagement lukte niet meer. De band tussen N-VA en Inez bleef sterk, bewijs daarvan is dat Inez opnieuw op de lijst staat. Bart Verbrugghe verhuisde naar Veurne en moest dus ontslag nemen.”
Oppositielijst
Op de gemeenteraad was het vaak hard tegen onzacht tussen oppositie en meerderheid. In die mate zelfs dat Idee Diksmuide voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in kartel wilde gaan met de andere oppositiepartijen. “We maken er geen geheim van dat we aangestuurd hebben om met een oppositielijst – de voltallige oppositie op één kartellijst – naar de kiezer te trekken. Na een veelbelovende start van dit project is het echter naar de prullenbak verwezen, vooral door de instabiliteit binnen de N-VA-fractie.”
(MVO/JL/TOGH)
Jouw gemeenteraad 2013/2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier