Dentergem 2013/2018: enkel afgesproken wissels

Staand poseren v.l.n.r. Tony Vandemaele, Robby Beekwee, Luc Vercaemer, Filip Demeyer, Veerle Cannie, Patrick Bearelle, Stefan Bonné, Trees De Smet, Ivès Lambrecht, Charlotte Vandemoortele, Gunther Simoens en Bertrand Minjauw. Zittend herkennen we v.l.n.r. Rita Delmotte, Bart Dekeukeleire, secretaris Kathelijn Naessens, gemeenteraadsvoorzitster Celine D'Huyvetter, burgemeester Koenraad Degoote, Wim Declercq, Philip Vanhaesebrouck en Noël Persyn. © Foto a-Danny
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

In Dentergem konden twee mensen bij de start van de legislatuur niet zetelen omwille van bloedverwantschap en er was snel de obligate wissel tussen Tonny Berteloot en Trees De Smet, die OCMW-voorzitter werd. Na drie jaar ruilden twee Focus8720-leden de OCMW- voor de gemeenteraad en omgekeerd. Opvallendste switch was echter de schepenwissel tussen Ivès Lambrecht en Wim Declercq.

Dentergem 2013/2018: enkel afgesproken wissels

Frans Bearelle (702 stemmen) gaf in januari 2013 zijn zitje op ten voordele van zoon Patrick (860 stemmen). Wegens bloedverwantschap mocht slechts één van beide zetelen. Frans startte zijn politieke engagement onder toenmalig burgemeester Beels en werd in 2012 opnieuw verkozen voor Focus8720. Na een lange carrière in de politiek gaf hij met plezier de fakkel door aan zijn zoon.

Hetzelfde verhaal bij Joke Vandemaele. De nu 36-jarige kleuterleidster behaalde in 2012 voor Focus8720 674 voorkeurstemmen, maar liet aan haar vader en lijsttrekker Tony Vandemaele zijn zitje in de gemeenteraad opnemen. Met 1.001 voorkeurstemmen was hij voor zijn partij stemmenkampioen en bij politieke opponent Eendracht werd hij enkel voorbijgestoken door jeugdschepen Bart De Keukeleire (1.233 stemmen) en burgemeester Koenraad Degroote (2.435 stemmen). De plaats van Frans werd ingenomen door Veerle Cannie en die van Joke door Filip Demeyer. Zij ging in de OCMW-raad zetelen.

Schepenwissel

In januari 2013 volgde nog een obligate wissel bij Eendracht. Uittredend raadslid Tonny Berteloot nam na de installatievergadering van de OCMW-raad het zitje in de gemeenteraad over van OCMW-voorzitster Trees De Smet, die beide raden wel nog als vijfde schepen bleef volgen.

Dentergem 2013/2018: enkel afgesproken wissels

Bij de start van de legislatuur werd bij Eendracht ook de afspraak gemaakt dat Ivès Lambrecht na twee jaar de functie van Wim Declercq als schepen van Openbare Werken zou overnemen. Lambrecht behaalde in 2012 864 stemmen, negentien meer dan Declercq en dus werd de schepenwissel toen als compromis voorgesteld. “Ik was al sinds 2006 schepen van Openbare Werken en had de pech dat in de periode van de verkiezingen de wegenwerken in de Dreve danig uit de hand liepen“, blikt Declercq terug. “De werken waren in september 2011 begonnen en moesten normaal in mei 2012 al achter de rug zijn. De aannemer had eerst moeilijkheden met genoeg personeel op de werf te krijgen en ging later zelfs failliet. We hebben toen een andere aannemer moeten zoeken, waardoor het tot een flink stuk in 2013 duurde voor alles afgewerkt was. Hoewel de gemeente daar geen schuld in had, heeft zich dat toen wel vertaald in minder stemmen voor mij. Binnen de partij is niet lang na de verkiezingen beslist dat ik nog twee jaar zou krijgen om een aantal hangende dossiers af te werken, zodat Ivès met een propere lei kon beginnen.”

Nakende verhuizing

Sindsdien zetelt Wim Declercq nog als gemeenteraadslid. “Maar ik heb daar geen probleem mee”, benadrukt hij. “Ik koester tegenover niemand wrok en wens mijn opvolger en de partijgenoten nog steeds veel succes.” Declercq is bij de verkiezingen van 2018 ook niet meer op de lijst van Eendracht te vinden, wegens een nakende verhuizing met zijn isolatiebedrijf.

“Ik heb ondervonden dat je in de OCMW-raad veel meer kan onderhandelen dan in de gemeenteraad” – Luc Vercaemer, Focus8720

Tijdens de bestuursperiode verder slechts één andere wissel: gemeenteraadslid Luc Vercaemer (751 stemmen) en Tim Van Rijckeghem (669 stemmen) van Focus8720 ruilden halverwege de legislatuur van zitje. “Dat was bij de start al zo afgesproken”, vertelt Luc. “Tim wilde gaandeweg ook eens van de gemeentepolitiek proeven en dus ruilden we van kant. Het is een leerrijke en positieve ervaring voor ons beiden geworden. Het is goed om de werking van beide organen eens van dichtbij te volgen. De laatste drie jaar bracht ik door in de OCMW-raad en ik heb toch ondervonden dat je daar veel meer kan onderhandelen dan in de gemeenteraad. Ik was in de vorige legislatuur al oppositieraadslid.”

Geen OCMW-raad meer

Luc zetelde toen bij STAP4, maar kort na de start van de legislatuur gingen hij en drie anderen door interne strubbelingen als onafhankelijke verder. “Ik had dan wel wat meer stemmen dan Tim, maar gezien ik al wat ervaring in de gemeenteraad had, was het voor mij geen probleem om halverwege van raad te wisselen.”

Op 14 oktober trekt Luc opnieuw bij Focus8720 naar de kiezer, dit keer vanop plaats vijf. “Het grote verschil is dat OCMW en gemeente vanaf 2019 samensmelten en er dus geen OCMW-raad meer zal zijn. Dat betreur ik nog”, besluit hij.