Avelgem 2013/2018: afscheid van icoon Gaston

Vooraan zitten gemeentesecretaris David Claus, Koen Van Steenbrugge, Gaston Degroote, Lieven Vantieghem, Tom Beunens en Annicq Verschuere. Achteraan herkennen we Valtin Demuynck, Patrick Baes, Kris Van Seymortier, Magda Vercaemst, Stijn Decraene, Marleen Declercq, Severin Vandamme, Lieve Kindts, Frank Supply, Sandra Platteau, Jan Kempinaire, Koen Beyls, Jules Lampole, Deborah Deroose, Lieven Declercq en Lut Deseyen. © GF
Redactie KW

Het politieke landschap werd in Avelgem de voorbije zes jaar meermaals duchtig dooreengeschud. Zowel binnen N-VA als bij CD&V stapten raadsleden op om als onafhankelijke te zetelen. Tussendoor nam de gemeenteraad ook afscheid van Gaston Degroote. Hij zette na 44 jaar een punt achter zijn politieke carrière.

Avelgem 2013/2018: afscheid van icoon Gaston

De verkiezingsresultaten in 2012 zorgen al meteen voor een verrassing. CD&V mag dan wel de grootste blijven, de partij verliest wel haar absolute meerderheid en moet tevreden zijn met 10 van de 21 zetels. SP.A stapt met 5 zetels mee in de coalitie, Gemeentebelangen (4 zetels) en N-VA (2 zetels) belanden in de oppositie. Nog voor de eerste gemeenteraadszitting kondigt Ghislaine Verhiest aan niet te zetelen, waardoor haar dochter Lut Deseyn – eveneens verkozen op de CD&V-lijst – wél haar plaats in de gemeenteraad kan innemen. Trees Vandeputte, sinds 2010 OCMW-voorzitter, opteert voor de OCMW-raad.

De eerste wissels worden eind 2014 doorgevoerd en het is meteen een klepper. Schepen Gaston Degroote (CD&V) zet een punt achter zijn loopbaan als politicus. Na 44 jaar als raadslid en op zijn 78ste gaat Gaston met politiek pensioen. “Ik ben nu 82 maar volg de politiek in onze gemeente nog steeds”, vertelt hij. “Wel zetel ik nergens meer, ook niet in het partijbestuur. Weet je, ik ben mijn politieke carrière begonnen als eerste schepen. Het was dan ook wel leuk om ook als eerste schepen te kunnen stoppen. Hoe ik op de hoogte blijf? Ik doe nu en dan nog wel een telefoontje om te weten hoe alles loopt. (glimlacht)” Gastons portefeuille wordt verdeeld over zijn CD&V-collega’s Koen Van Steenbrugge (Openbare Werken) en Lut Deseyn (Nutsbedrijven, Milieu en Sport). Vera Sabbe neemt de vrijgekomen plaats met veel enthousiasme in.

“Ik doe nu en dan nog een telefoontje om te weten hoe alles loopt” – Gaston Degroote, voormalig schepen

Een klein jaar later neemt Valtin Demuynck (Gemeentebelangen) ontslag uit de Avelgemse gemeenteraad. De gezinssituatie – zijn zoontje Viktor kampt op dat moment met ernstige gezondheidsproblemen – dwingt hem tot die stap. Valtin acht het uitermate belangrijk meer tijd met zijn gezin te kunnen doorbrengen. Begin dit jaar slaat het noodlot toe en moet de familie afscheid nemen van de kleine Viktor. Stephanie Decroix, een lerares uit Outrijve, komt in Valtins plaats. Nog in 2015 stapt Lieven Declercq (CD&V) omwille van gezondheidsproblemen op. Op zijn stoel neemt kapper Jörgli Maes plaats.

Onafhankelijken

Begin 2016 stormt het bij N-VA Avelgem: zowel Kris Vanseymortier als Magda Vercaemst verlaten de partij en zetelen voortaan als onafhankelijke. “Na deze beleidsperiode stop ik volledig met politiek”, vertelt Kris vandaag. “Al betekent dat niet dat ik het niet meer zal volgen. Ik ben er zeker van dat ik niet in een zwart gat val, mijn dagen zijn ook zonder de gemeenteraad goed gevuld.” Magda Vercaemst keert de politiek niet volledig de rug toe. Zij kon zich vinden in de standpunten van CD&V en staat op de lijst voor de komende verkiezingen.

Avelgem 2013/2018: afscheid van icoon Gaston

Severine Vandamme (SP.A) is in november 2016 de volgende die haar zetel vacant stelt. Hoewel ze verklaart meer tijd in haar gezin te willen steken, staat ze op 14 oktober toch opnieuw op de lijst van Tandem. “Toch kan ik nu al met zekerheid zeggen: zelfs als ik verkozen ben, ga ik niet opnieuw zetelen. Mijn drie kindjes thuis krijgen voorrang, maar ik wil mijn partij blijven steunen.” De laatste wissel is het vertrek van Stijn Decraene (Gemeentebelangen). Zijn professionele bezigheid als arts laat hem niet langer toe de combinatie te maken. Marino Pattyn grijpt de kans om zich in te werken en voor te bereiden op de verkiezingen.

Schepen stapt op

Maar de bom van de voorbije beleidsperiode is het opstappen van schepen Lut Deseyn. In augustus 2017 kondigt ze via Facebook aan haar schepenambt op te geven en op te stappen bij CD&V. Tot het eind van de legislatuur zetelt ze verder als onafhankelijke. Meteen geeft Lut ook aan op te komen voor Gemeentebelangen. Vandaag is duidelijk dat ze de kartellijst van Open VLD en onafhankelijken trekt en dus meedingt naar de burgemeesterssjerp. Aan het tijdperk van Lieven Vantieghem komt definitief een einde, de huidige burgemeester neemt niet deel aan de verkiezingen. Eén ding is dus zeker: de jongere generatie staat klaar om die fakkel over te nemen.

(Geert Balcaen)