Sm-mis-je, kan het kwaad?

© Getty Images/iStockphoto
Stefaan Dehaerne
Stefaan Dehaerne Medewerker KW Westhoek

Het weekend van Allerheiligen en Allerzielen betekent ook nu weer ongetwijfeld een koers naar het kerkhof. Het is mooi dat mensen hun dierbare overledenen herdenken met een bloemetje of plantje, maar ik vraag me af of ze niet meer deugd zouden gehad hebben van dat extra bezoekje toen ze er wel nog waren.

Al heb ik zeker begrip voor wie het gemis te groot is en dat kerkhofbezoek een tastbare troost kan zijn. Ik zou dan eerder een mooie foto van de overledene op een geliefkoosde plaats in huis zetten. Of centraal op de schoorsteenmantel of dressoirkast kan ook voor de nodige kracht zorgen in moeilijke tijden.

Het initiatief van de plaatselijke Reveil-werkgroep toverde alvast een glimlach op mijn gezicht. Tot afgelopen maandag mocht je naar de organisatie een sm-mis-je sturen voor een overleden dierbare. Deze sm-mis-jes zouden dan tijdens het weekend van 30 oktober tot en met 1 november geprojecteerd worden op het grote scherm van het Belfort.

Dat mannen niet huilen, is een fabeltje

Ik ga alvast een bezinningsmomentje inlassen en de inzendingen, waaronder één van mij, op me laten afkomen. Benieuwd of ik het droog zal houden. Een film kan me boeien, maar nooit tot tranen toe. Een viering met persoonlijke getuigenissen daarentegen wel en dus ben ik wel benieuwd of ik op de Grote Markt mijn zakdoek zal nodig hebben. Mocht je er getuige van zijn, dan weet je alvast dat er niets aan de hand is met mij. Af en toe eens een traantje laten kan trouwens deugd doen.

Mannen huilen

Dat mannen niet huilen, is een fabeltje. Alleen weten ze het misschien net iets meer te verbergen en doen ze het meestal niet in het openbaar. Tranen van vreugde zijn dan wel weer een feest waard. Het is zeer de vraag of de nieuwe coronamaatregelen dit teweeg zullen brengen. Het is eerder huilen met de pet op.

Het mondmasker is nooit echt weggeweest en dus verdwijnt je mooie glimlach weer voor een tijdje in publiek toegankelijke ruimtes, winkels, warenhuizen, bibliotheken, spelotheken, mediatheken, erediensten en inrichtingen voor culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve activiteiten. Daar zou je het onderwijs toch bij verwachten… Benieuwd!