1B is voor de ene de hel, voor de andere de hemel

Zulte Waregem blijft in de running voor promotie naar 1A, al wordt dat geen simpele opdracht. (foto Belga) © KURT DESPLENTER BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Ge-wel-dig dat Cercle tegen landskampioen Antwerp zijn 125-jarige bestaan precies nu mag vieren. Gefeliciteerd, groen-zwart! Et merci, Monaco. Cercle blijft op koers voor een Europees ticket en Club Brugge is opnieuw titelkandidaat. Dat moet zondag op Union nog eens bevestigd worden.

Over naar onze andere West-Vlaamse ploegen, want drie van onze clubs staan doodsangsten uit. KVK staat zondag en volgende week tegen RWDM alweer voor twee cruciale matchen. Het vertrouwen in de redding is danig verdampt na de match tegen Eupen en de fletse thuisprestatie tegen Charleroi. De hel van 1B komt dichterbij. Supporters die hun eigen spelers uitfluiten nadat ze wel alles geven, gaan we nooit steunen, maar ook wij zagen een schrijnend gebrek aan openingen en doelkansen. Dit ondanks het uitstekende werk van spelmakers Kadri en Kangwa. Als dit blijft duren, wordt ook plaats 13 moeilijk en krijgt Matthias Leterme alsnog gelijk. De voormalige ceo van KVK liet vorig seizoen hier al optekenen: als we dit jaar niet degraderen, is het volgend jaar. Door een gebrek aan middelen, bedoelde hij. Na het debacle met het Engelse Burnley bleef het een seizoen lang stil rond een mogelijke overnemer.

De voormalige ceo van KVK zei het vorig jaar al: als we dit seizoen niet degraderen, is het volgend jaar

Leterme deed de uitspraak trouwens in een dubbelgesprek met Eddy Cordier, ceo van Zulte Waregem, dat een paar weken later wél degradeerde. Essevee liet meteen weten snel terug te keren naar 1A en gooide daar alle middelen tegenaan. Zo zorgde Beeuwsaert voor een kapitaalsverhoging van 16 miljoen euro. Vrijdagavond moet Essevee echter nog vechten voor een plek in de top zes. Rechtstreekse promotie zou plots nog een wonder zijn. Al zeker gezien het spel dat al het hele seizoen ondermaats is. En dan volgen vier barrages en dan nog twee (dat zou dus best tegen KVK kunnen zijn) om alsnog de hemel van 1A te bereiken.

Voor de al zo beproefde fans van KV Oostende zou het behoud in 1B vanavond dan weer de hemel zijn. Winst tegen de laatste volstaat. Hopelijk volgt straks een gezonde overnemer. Bibberen dus vanavond in Waregem en Oostende en zondag in Kortrijk. Doodsangsten zelfs. Wat wordt het? Hemel of hel?