Onze tijd wordt niet gerecycleerd op het containerpark
In Roeselare staan auto’s tot op de rijksweg aan te schuiven voor het afvalbakkenpark. Voor het aangebrachte afval wordt voortaan betaald volgens hoeveelheid en soort. Dat betekent wegen en in Roeselare betekent dat vooral rondjes rijden…
Foto Mirom
Wie eind van het jaar met een koffer vol recyclageafval naar een van de Roeselaarse afvalbakkenparken ging, kon dat zelden op een drafje doen. Het kostte tijd. Het was aanschuiven. Wie op het park geraakte, mocht daar per soort afval ook nog eens extra rondjes rijden.
Het gaat om een proefsysteem dat nog moet worden bijgesteld. Maar, zo zeggen Roeselaarse beleidsmensen, we verwachten ook een mentaliteitsverandering bij de parkbezoeker. Laat dat nu net de twee zaken zijn waar wij ons behoorlijk aan ergeren. En niet zomaar.
Een organisatie als Mirom die er prat op gaat specialisten en experten in huis te hebben – en wie zijn wij om dat in vraag te stellen – zou er op zijn minst moeten in slagen om een proefopstelling te realiseren waaraan nog maar weinig moet gesleuteld worden. Wie zijn klanten kent, weet hoe ver hij kan gaan. Mirom is alvast op dat punt niet geslaagd.
Mirom en beleidsmensen rekenen erop dat er nu een mentaliteitswijziging volgt bij de Roeselaarse parkgebruikers. Voor die mentaliteitsverandering laten ze de burger bovendien betalen – weliswaar gedifferentieerd – en vervolgens nemen ze ook nog eens een deel van het comfort van de Roeselarenaar weg. Want voortaan moet die gebruiker kalenders in de gaten houden voor de huisophaling, thuis voorsorteren en leren efficiënt zijn auto laden volgens de inrichting van het park. En als de Roeselarenaar dat allemaal op orde heeft, dan mag hij nog eens eindeloos geduldig zijn ook.
Wat ons betreft: zo kan het niet. We sorteren al aardig ons afval, we betalen er een prijs voor maar dat wij er nu ook nog eens met comfort en tijd moeten voor betalen, dàt vinden wij niet kunnen.
Bijkomende ergernis: wie politici daarover aanspreekt, krijgt meteen te horen dat de verantwoordelijkheid voor het park bij Mirom ligt. Daarin hebben ze natuurlijk gelijk. Maar wie zetelt er in de raad van bestuur van Mirom? Afgevaardigden van de aangesloten gemeentebesturen. Kortom, als politici willen en als zij echt hun verantwoordelijkheid – en niet alleen hun zitpenningen- opnenen, dan kunnen zij in die raad van bestuur de specialisten en experten ter verantwoording roepen.
De reactie van beleidsmensen laat duidelijk zien dat intercommunales een eigen leven kunnen leiden, zonder al te veel bemoeienissen van onze verkozenen en dus van u en wij. Een instelling die al te gemakkelijk aan een democratische controle ontsnapt en misschien daarom meer onze aandacht verdient in de toekomst.
Wij hopen dat het Mirom-parkensysteem geen ongevallen veroorzaakt in de aanschuiffiles op de invalswegen van Roeselare en dat de specialisten en experten de moeite namen om ook bij andere intercommunales te gaan kijken – in Izegem en omstreken werkt het Diftarsysteem volgens minder hinderlijk – en bereid zijn om te luisteren naar de gebruikers van zo’n park. We hopen ook dat we de komende maanden niet overal zwerfvuil en sluikstortplaatsen in Roeselare zien opduiken.
Algemeen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier