Mogen de gemeenteraadsverkiezingen straks ook over milieu en de toekomst gaan?
Peter Bossu heeft een duidelijke vraag voor de politici.
Nu de nieuwjaarsrecepties stilaan achter de rug zijn en de goeie voornemens zo goed als vergeten, is de tijd aan het rijpen voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Partijen zijn zich nu al suf aan het denken over de juiste slogan, de goeie pose op de foto en het programma dat toont dat ze het menen en voor de echte ommekeer zullen zorgen. Mag en moet in een democratie, maar we willen hier ook een aantal tips geven voor die partijprogramma’s. Tips over het lokaal milieubeleid en tips over zaken die belangrijk zijn voor de komende zes jaar en veel verder.
De tijd dat een varken meer de norm was
Het is nu zowat 30 jaar geleden dat ik als kind uit de West-Vlaamse milieubeweging voor het eerst meeschreef aan een manifest met concrete actiepunten voor een lokaal natuur- en milieubeleid. We gaan niet rond de pot draaien: de reactie erop was eerder lauw. In West-Vlaanderen verdiende je doorgaans beter je politieke pluimen met te duwen voor een varkensstal, een bijkomend industrieterrein of door een smos te maken van het “zogezegd” beschermd zijn via het gewestplan van een groengebied. In het beste geval werden toen als opperste milieudaad een paar nestkastjes opgehangen in de door bolacacia’s vervangen 200-jarige beuken (ze gaven toch zoveel blad in onze goot meneer de burgemeester) en werd er een actie opgestart om je afval niet langer in de gracht te kieperen. Er waren uitzonderingen, maar in de meeste West-Vlaamse gemeenten haalde de discussie over het varken meer of minder (wat zowat altijd eindigde in een beslissing van meer) en de angst voor blad en stam het van de mooie voorstellen van de milieubeweging.
We zitten in een andere tijd
De jaren sleten en de realiteit bewees dat het ernstig aan het worden was: overbemesting met alle mogelijke gevolgen, de tering op de kwaliteit van het West-Vlaamse landschap en de vele weerkerende waterellende door het jarenlang dichtgooien en volbouwen van beekvalleien waren feiten die behalve door de man/vrouw die de jongste 30 jaar op Mars doorbracht, niet kunnen ontkend worden. We zitten dus in een andere tijd, met andere uitdagingen. Mogen we naar aanleiding van de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van oktober dan ook verwachten dat de nieuwe tijd aanbreekt voor een deftig lokaal milieu- en natuurbeleid? Om de heren en dames die de moed heb zich kandidaat te stellen voor de verkiezingen – heel gemeend respect daarvoor want dat vraagt echt moed aangezien stemmen altijd geteld en nooit gewogen worden -, hebben we alvast een paar tips voor het programma en hun werk de komende jaren.
1. Maak eens een echt lokaal milieuplan. Zit eens met de lokale/regionale milieuvereniging samen en teken uit wat er kan veranderen. Je zal versteld zijn hoeveel u van elkaar kan leren en hoeveel nieuwe inzichten er ontstaan. Laat het kind in elk van ons los en teken je dromen.
2. Ga de ambitie aan voor meer bos en natuur in de gemeente. Streef naar 100 vierkante meter bos en natuur per inwoner als minimumdoel. Betrek bij alle initiatieven van bij het begin zoveel mogelijk mensen. Het is immers niet de bedoeling om een mooi stuk natuur te maken met een groot hek errond. De nieuwe bossen en natuurgebieden moeten deel uitmaken van een kwaliteitsvolle publieke ruimte, waar kinderen, gezinnen en senioren van kunnen genieten.
3. Ga spaarzamer om met de bestaande open ruimte. Maak nieuwe industriële en ambachtelijke zones compacter. Bedrijven moeten de ruimte efficiënter benutten, bijvoorbeeld door parkings verplicht in of onder hun gebouwen te voorzien in plaats van op een terrein naast het gebouw.
4. Waterellende is een grote zorg in een pak West-Vlaamse gemeenten. Maak daar werk van. Om waterellende te voorkomen is er nood aan voldoende open ruimte in waterbuffergebieden. Zorg dat er binnen de vier jaar een volledig bouwverbod komt in alle overstroombare beek- en riviervalleien en andere natuurlijke waterbuffergebieden.
5. Naast meer bossen en natuurgebieden is er nood aan meer groen in het straatbeeld. Zorg daarom voor meer groen rond voorzieningen zoals scholen, crèches, ziekenhuizen of rusthuizen. Mensen die in het groen wonen zijn immers gelukkiger en gezonder.
Voor meer dan vogels en bijen
Bos en natuur zijn van levensgroot belang, zeker in een dichtbevolkte regio als West-Vlaanderen. Niet alleen voor de biodiversiteit en als klimaatbuffers, maar ook omdat mensen er tot rust kunnen komen en er gezondere lucht kunnen inademen. Bovenstaande vijf punten zijn heel algemeen? Ja, dat is zo. Het zijn niet meer dan wegwijzers, tips. Er bestaat maar een goeie manier om dat te scherpen aan de lokale nood en dat is samen zitten en praten met de lokale Natuurpuntafdeling en andere mensen die bezig zijn met natuur en milieu en werken aan een toekomstgericht plan. Een plan voor de komende zes jaar en ver daarover. Laat de gemeenteraadsverkiezingen om meer gaan dan de juiste affiche, de goeie slogan en de frisse kandidaten. Laat het ook gaan om de toekomst, om de zorg voor natuur, landschap en de leefkwaliteit van de burgers. Omdat mensen en hun toekomst ook belangrijk zijn.
Gemeenteraadsverkiezingen 2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier