Karl schrijft een brief aan Wendy / Iris: “Je hebt zoveel meer te bieden dan de stereotype stoeipoes die van je werd gemaakt”

Karl Vannieuwkerke
Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief

Beste Wendy,

Dag Iris,

Je hebt dinsdagavond het belang van Het Huis nog eens in de verf gezet. De mens achter een bekende Vlaming kennen we meestal niet tot die bij Eric Goens is gepasseerd. Wendy of Iris? Het intrigeerde me al die jaren. Hoe zouden de mensen in haar omgeving haar thuis aanspreken? Ik kon daar soms minutenlang over tobben toen ik je nog eens op televisie had gezien, op radio had gehoord of in een boekje zag passeren bij de kapper. Stapt ze uit dat rolletje eens de stiletto’s hebben plaatsgemaakt voor de pantoffels?

Je mag nooit spijt hebben van keuzes

Vermoedelijk wel. Alleen je intimi weten dat natuurlijk. Dinsdagavond zagen we in elk geval Iris. Mooie vrouw, naar inhoud en verpakking. Dat eerste wist ik niet, dat laatste wel. De natuurlijke schoonheid van het fotomodel blijft overeind. Ook na 61 jaar. Toen ik je hoorde in Het Huis had ik het gevoel dat je mediacarrière ook een heel andere wending had kunnen nemen mocht je weggebleven zijn van het typetje dat je de nodige naam en faam heeft bezorgd, maar tegelijkertijd aan je geloofwaardigheid en integriteit knabbelde. Je hebt zoveel meer te bieden dan de stereotype stoeipoes die van je werd gemaakt om de commercie te dienen. Dat weet ik sinds dinsdagavond. Maar het had gewoon ook niets kunnen worden. Daarom mag je nooit spijt hebben van keuzes, Wendy. Euh, Iris.

Je bent voor het eerst bij ons thuis binnengekomen toen ik zestien jaar was. Als Wendy van Wanten in de Pin Up Club en op televisie weliswaar. Niet in levenden lijve. Dat zal mijn vader wel jammer hebben gevonden, ook al zou hij het nooit hebben toegegeven. Soft erotiek voelde in 1987 nog als harde porno aan. Nu zouden mijn kinderen van zestien en achttien zelfs het hoofd niet meer draaien. Toen grabbelde mijn moeder zo snel mogelijk naar de afstandsbediening om van zender te veranderen.

Mediastunt

Na verschijningen in de Elle, de Vogue en tal van andere bladen en na winst in de Baccarabeker kwam het mediatieke leven voor jou plots in een stroomversnelling. Drie seizoenen Pin Up Club waren genoeg voor nog eens dertig jaar aandacht onder een snel verzonnen pseudoniem. Dat moet een van de strafste prestaties in de Nederlandstalige televisiegeschiedenis zijn. Respect is meer op zijn plaats dan hoongelach. Want dat was er vroeger wel. Dat hoorde ik thuis en op andere plekken. Wendy van Wanten mocht vooral niet ernstig worden genomen. En dat moet toch wel aan je geknaagd hebben, Iris.

Ook toen je op televisie op zoek ging naar een man onder de titel Wie wordt de man van Wendy? maakten bedenkers en zender geen abstractie van het typetje. Want uiteindelijk was het Iris Vandenkerckhove die op zoek was naar een partner, warmte en genegenheid en een vlucht uit de eenzaamheid. Een mediastunt door de verwaterende aandacht werd toen vooral geopperd aan de toog van het leven. Dat je vijftien jaar later nog samen bent met Frans bewijst het tegendeel. Ik wrijf het mezelf aan dat ik uit gemakzucht niet vroeger achter de façade van Wendy ben beland. Daarom ben ik mijn vriend Eric Goens dankbaar dat hij het in mijn plaats heeft gedaan.

Wat een fijne vrouw ben je, lieve Iris. Ik wens jou en je geliefden veel hartstocht, liefde en gemoedsrust toe.


Warme groet,

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.